duminică, 10 aprilie 2016

CARPAȚI


- Lanțul carpatic este al doilea cel mai lung muntos din Europa, cu circa 1500 Km lungime, după cel scandinav care are circa 1700 Km lungime.
- Lanțul muntos carpatic deține cei mai mulți urși bruni, lupi și lincși din Europa.
- România posedă mai mult de 12.000 de peșteri și avene . Se presupune că nu sunt încă descoperite toate.
- Sfinxul din Munții Bucegi are  aceeași înălțime ca Sfinxul din Egipt.
- Carpații orientali din România includ cel mai lung lanț muntos vulcanic di Europa. Acesta este compus din munții Oaș, munții Țibleș, munții Călimani, munșii Gurghiu și munții Harghita.
- lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România și se află în vârful muntelui Ciomatu.
Pestera Huda lui Papara este una dintre cele mai lungi, cele mai denivelate, cele mai dificile, cu cele mai mari săli, cu cele mai înalte galerii, cu cele mai lungi cursuri subterane, cu cele mai mari debite, cu cele mai mari cascade, cu cele mai mari colonii de lilieci din Europa, cu cele mai lungi si mai numeroase excentrite, cu cele mai mari depozite de chiropterit din Romania? Se găsește în Muntii Trascaului.
Munții Bucegi sunt „suspectați” de fenomene paranormale. Din declarații de la diverși oameni și cercetători s-a aflat că există o zonă de aproximativ un kilometru unde organismul se revitalizează brusc și nu obsoseste. Zona se afla pe Valea Ialomitei, in locatia numita „Sapte izvoare”. 
La Peștera Movile din Dobrogea a fost descoperit primul ecosistem din lume a cărui viață se bazează pe chemosinteza (sunt formate substante organice, în special carbohidrați, din substanțe anorganice, precum dioxidul de carbon sau oxigenul) Aici nu patrunde soarele nicio clipă, nu există nicio sursă de apă ce vine din exterior. Este un ecosistem închis, ceea ce e în peștera nu are nicio alimentație din exterior. Organismele s-au adaptat și continuă să traiască în Peștera Movile. Unele sunt chiar veninoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu