joi, 6 aprilie 2017

VIENA - DOMINIKARNERKIRCHE


Biserica Dominicană (Dominikanerkirche)
Biserica Dominicană (Dominikanerkirche),este cunoscută și sub numele de Biserica Sfânta Maria Rotunda și este o biserică parohială veche și, în plus,  Bazilica Minoră în centrul istoric al Vienei. Cea de astăzi este a treia biserică construită în același loc în decursul timpului.
Prima biserică de pe acest loc a fost construită în 1237 de către călugării dominicani nou sosiți, pe o parcelă de teren alocat în anii 1225-1226 de ducele Leopold al VI-lea. Biserica a fost lărgită între 1240-1270 și i s-a adăugat un nou cor, în 1273. O serie de incendii audeteriorat vechea biserică astfel că a devenit necesară construirea unei noi biserici gotice între 1283 si 1302. Nava lăcașului a fost extinsă între 1458 și 1474. Biserica cea nouiă a constat dintr-o navă cu cinci bolți în cruce și două coridoare.
Biserica a fost grav avariată în timpul primului asediu al Vienei de către armata turcă, în 1529. atunci Corul a fost demolat, iar nava a fost refăcută parțial în partea de jos. Cu timpul clădirea a intrat într-un proces continuu de degradare.
Perioada Contrareformei nu a permis starea de degradare a bisericii. In 1631 Dominicanii au început să construiască o biserică nouă cu formă alungită și cu o cupolă, urmând planul lui Jacopo Tencala, arhitect al prințului Maximilian de Liechtenstein. Constructorii noului lăcaș au fost Jacopo Spacio, Cipriano Biasino și Antonio Canevale. Ei au introdus la Viena stilul baroc al Italiei. Prima piatră la temelie a fost pusă de către împăratul Ferdinand al II-lea, la 29 mai 1631. Lucrarea structurală a fost terminată în 1634 iar sfințirea a avut loc la 1 octombrie 1634. Unele lucrări de finisare s-au prelungit până în 1674. Biserica a fost ridicată la rangul de basilică minor în 1927, sub numele de "Basilica Rozariu ad S. Mariam Rotundam".
Fațada are aspect impresionant și a fost construită în stil roman-lombardic cu coloane dominante, sprijinind cornișa. Arhitectura sa conduce la biserici baroce timpurii din Roma, care, la rândul lor, se bazează pe fațada bisericii dominicane Santa Maria Novella din Florența. Deasupra portalului se pot vedea statuile Sfintei Ecaterina de Siena și a Sfintei Agnes Montepulciano, ambele în genunchi la picioarele Fecioarei, patronul spiritual al acestei biserici. Pe ambele părți ale portalului sunt practicate două nișe cu (pe partea stângă) statuia lui Ludwig Bertrand și (pe dreapta) Sfântul Rose din Lima. In partea de sus a fațadei este un fronton dreptunghiular mare, cu o fereastră de fronton.
Interior [modifică]
Biserica prezintă o navă centrală lungă, flancată de trei capele laterale pe fiecare parte, un transept, un cor și o absidă. Naosul este de aproximativ 25 metri lungime, lățime de 14 metri, și 22,10 metri înaltime. Cupola ajunge la o înălțime de 23,80 metri. Deasupra fiecărei capele laterale se află o galerie cu un balcon de mică adâncime.
Interiorul ornat cu grijă impune prin arhitectura sa și prin stucaturile rafinate. Ferestre semi-circulare permit o lumină moale pe frescele tavanului bolti. Acestea sunt opera lui Matthias Rauchmiller (1675), în care se simte în culori și compoziție influența lui Peter Paul Rubens. Ele descriu în 46 de scene viata Fecioarei Maria. Pictorul influent Carpoforo Tencalla, a decorat în același timp, absida în jurul altarului principal cu două picturi cu caracter istoric ce amintesc de victorii creștine, în bătălia de la Muret (1213) și în Bătălia de la Lepanto (1571). Tencala a adăugat, de asemenea, unele picturi pe pereții laterali ai capelelor. Fresca din cupola a înlocuit o lucrare anterioară de Nikolaus van Hoy (1674), atunci când noul dom a fost construit în 1820. Fresca domului datează din 1836 și este realizată de Franz Geyling. Acesta prezintă pe Fecioară cu Pruncul sub lumina aurie a Treimii, înconjurați de îngeri în genunchi.
Medalioanele din cele patru coloane de sprijin sunt opera unui artist necunoscut, ilustrând trei papi din ordinul dominicanilor (Inocențiu V, Papa Benedict al XI-lea și Pius al V) și Sfântul. Antonie din Florența. Cele mai mari statui din aceste coloane, prezintă pe cei patru doctori de început ai Bisericii creștine (Jerome, Grigore cel Mare, Augustin și Ambrosius), toate sculptate de un artist local.
Absida este dominată de un retablu impunător roșu-marmorat, din lemn, în stil baroc și realizat în 1839-1840 de Carl Roesner. Acesta a înlocuit vechiul altar degradat. Inconjoară pânza mare (720 cm x 430 cm) de Leopold Kuppelwieser (1840), flancat de coloane corintice roșii. El descrie instituirea de către Papa Pius al V-lea a Sărbătorii Rozariului. Tabernacolul datează din 1885 și este realizat din alamă aurită.
Amvonul aurit datează din anul 1700 și a fost executat de Matthias Steinl. Acesta a fost modelat după o gravură de Jean le Pautre (1618-1682), care acum poate fi vazută la Martin von Wagner, în Muzeul din Würzburg, Germania. Antependium-ul prezintă un glob albastru înconjurat de un rozariu și mai jos, în medaillon, motto-ul "toto diffunditur orbe" (răspândit peste tot în lume). Pe bolta amvonului Duhul Sfânt, reprezentat sub forma unui porumbel, este înconjurat de un halou de lumină și de îngeri în ipostaze elegante.
Altarul Sfântului Dominic: deține o pictură de Tobias Pock (1655), ilustrând sfântul în adorația Sfintei Treimi. Statuia de pe Predella este o copie a "imaginii Adevărate a Sfântului Dominic" în biserica de pelerinaj din Soriano, Calabria, sudul Italiei. Nișele conțin statuile (mai jos) Sfântul Leopold și Sfântul Florian, și (mai sus), Sfânta Ecaterina din Alexandria și Sfânta Barbara.
Arhiducesa Claudia Felicitas, a doua soție a lui Leopold I, împărat Roman, a fost înmormântată la vârsta de 22 ani în cripta acestei capele. Ea a murit pe 2 septembrie 1676.
Altarul lui Ioan de Nepomuk, este situat pe pilonul de trecere. Pictura a fost executată de un maestru necunoscut. Cele patru statui (Anton din Padova, Vincent Ferrer, apostolul Petru, și Severin von Norici) au fost sculptate de Lorenzo Mattielli, în 1724. In partea de sus a volutelor a adăugat figuri feminine  alegorii de credință și speranță.
Fiecare dintre cele șase capele este dedicată unui sfânt, descris în pictura de deasupra altarului. Altarele sunt opere nepretențioase ale unor ateliere diverse. Statuile sunt de o calitate diversă.

Imagine similară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu