luni, 29 februarie 2016

CABANA NEGOIUL X


In arhive s-au păstrat fotografii de la sfârșitul sec.al 19-lea cu Cabana Negoiu din Muntii Făgăraș, situată la altitudinea de 1550 metri. A fost construită ân 1881 și inaugurată la 10 septembrie 1881.  Este o cabană spațioasă situată pe coama Piscul Șerbotei. A fost inaugurată de Asociația Carpatină Transilvană, fiind prima cabană din Munții Făgărașului.



Cabana Veche Negoiul

Cabana Negoiu este așezată pe creasta Piscului Şerbotei, în partea superioară a pădurii de conifere. Altitudine: 1550 m.
Cabana cuprinde trei corpuri de clădiri: clădirea principală sau cabana nouă, iar ceva mai spre sud, amplasate într-o mică şa, se găsesc cabana veche şi o clădire anexă. Cabana nouă, cu parter şi două etaje, este construită din zid de piatră şi din lemn. Fiecare etaj are spre sud cîte un balcon lung cât întreaga clădire. La parter se găsesc un hol, sufrageria, bucătăria şi locuinţa cabanierului. Cele două etaje, compartimentate identic, cuprind câte cinci dormitoare spre sud şi cîte şapte spre nord. 


Vârful Negoiu - 2535 m

Numele primit, era justificat atât prin faptul că urma să servească drept bază pentru ascensiunile pe vârful Negoiu, cât și prin obiceiul timpului de a folosi un nume capabil de a putea fi folosit drept reclamă, în contextul unei dezvoltări reduse a turismului în acele vremuri. Tocmai de aceea a primit numele de "Cabana Negoiu", deși localnicii îi spuneau "Casa din Muntele Șerbota" sau "Casa Șerbota". Cabana a fost ridicată prin grija preotului Stoichiță din Porumbac, căruia i s-a datorat și obținerea terenului. Acea primă clădire a fost construită din bârne de lemn și acoperită cu șindrilă.
Dealtfel există opinia că și primul marcaj turistic din Munții Făgărașului, a fost aplicat în 1887 pe un traseu care o unea de vârful Negoiu. Alături de Cabana Bâlea Lac, edificiul în cauză a fost printre singurele două construcții de acest tip (dintre cele cinci existente în 1914) care au rezistat Primei Conflagrații Mondiale.
In anul 1890, o clădire mai mare, inaugurată la 20 octombrie 1890, i-a luat locul primei construcții,  iar cea inițială a devenit locuința cabanierului. Noul imobil a beneficiat de două extinderi, în 1907 și în 1914-1915, când a primit numele de „Cabana Negoiu Robert Gutt”. In anul 1937 a intrat în funcțiune a treia construcție, numită inițial „Casa de adăpost Negoiu”, iar actualmente „cabana veche” (priciuri). Cea de-a doua cabană și-a încheiat existența odată cu construirea actualei cabane cu 2 etaje, în perioada 1957-1962.

ACELE CLEOPATREI


Cabana Veche

Cabana Podragu - perspectivă - 2015
Panorama cu Cabana Negoiu din Muntii Fagaras


Cabana Negoiu - prima clădire

Cabana Negoiu este un punct de reper pentru a putea ajunge pe trasee turistice omologate spre diverse locații: Șaua Cleopatrei (Creasta Munților Făgăraș), Vârful Șerbota, Șaua Scării, Cascada Șerbota, Cabana Bârcaciu, Lacul Călțun, Bâlea Lac, etc.


Cabana Negoiu -  1553 m
In 1948 odată cu celelalte cabane au fost preluată de stat. In perioada 1957-1962 s-a ridicat din piatră și lemn actuala cabană cu două etaje (inaugurată la 10 mai 1963), cea anterioară încheindu-și existența.


Este de menționat că de pe vârful Negoiu cabana nu poate fi văzută, deoarece este mascată de Vârful Negoiu Mic


Cabana veche


Cascada Șerbota

Cascada Sărății
La început accesul la Cabana Negoiu se făcea de la Avrig, prin Poiana Neamțului, de unde se prindea poteca numita "Plaiul Tării" care era urmată până aproape de golul alpin de pe Muntele Bârcaciu. In continuare se urma spre est o poteca ciobănească, pe la limita superioară a pădurii, și se traversa Pârâul Porumbăcelul, Muchia Puha, Puiul Miezuinei, apoi se ajungea la stâna din Valea Șerbotei , se traversa apa pe deasupra Cascadei Șerbota și se continua pe versantul vestic al muchiei Șerbota, până la cabană. Acesta era "Drumul vechi al Negoiului".
In anul 1901 a fost construită poteca turistică de la "Glăjăria", din Valea Porumbăcelului, peste Măgura și Puha, până la Cabana Negoiu, lungă de 12,7 km. Această potecă a fost prelungită până la Piatra Caprei, cu poteca de pe versantul vestic al Vaii Sărății. Prelungirea potecii a fost numită "Drachensteig" - "Cărarea Zmeilor" sau "poteca Balaurului".



VÂRFUL NEGOIUL - 2535 metri


Cabana Negoiu 2      

Accesul de la cabană la vârful Negoiu se făcea la început coborând la stâna din Valea Sărății, apoi se urca pe partea estică a pârâului până la Piatra Caprei, și de aici pe drumul actual. Acesta a fost primul traseu turistic din Munții Făgărașului marcat cu vopsea. Marcarea a fost coordonată de W. Copony și executată în anul 1887 de catre ghidul turistic al SKV Ioan Neamțu din Porumbac.



ACUL CLEOPATREI


A


CABANA NEGOIU


CABANA NEGOIUL - 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu