luni, 27 martie 2017

VIENA - KAHLENBERG


Kahlemberg
Kahlenberg este o înălțime împădurită puternic, care domină Viena și o parte din Austria Inferioară din partea de vest și sud-vest. Inălțimea reprezintă ultimul pinten de este al Alpilor si este una dintre cele mai populare destinații pentru excursii de o zi de la Viena. Orizontul este mai cuprinzător de pe vârful Stefaniewarte. Pe Stefaniewarte se înalță un turn de oțel de 165 de metri, care servește la transmisiile ORF, televiziunea austriacă (Broadcast Corporation din Austria). Doua terase sunt situate Pe munte sunt situate două terase. Pe una se află o biserică mică, numită Sf. Iosif, iar pe alta un restaurant construit în 1930 de arhitectul Erich Boltenstern.
Părți din restaurant și un hotel din apropiere, fiind abandonate, au fost demolate și înlocuite cu un restaurant modern și o Universitate privată înființată în 2007, cu accent pe dezvoltarea socială și economică, în special în domeniul turismului, tehnologia informației și guvernării publice. La această demolare s-a opus societatea istorică și unii arhitecți care au apreciat clădirea ca având valoare de protecție. Pe munte există, de asemenea, un centru de recuperare spirituală și un centru pentru o mișcare de reformă Catolică, Schönstattbewegung Österreich.
Kahlenberg are 484 de metri altitudine și se află (cum s-a amintit) la poalele de nord-est ale Alpilor Orientali. Muntele este compus dintr-un conglomorat compus din cuarț, calcar, marnă, si alte tipuri de roci. La estul colinei Kahlenberg se află înălțimea Leopoldsberg, iar la vest se ridică molcom Reisenberg, Latisberg și Hermannskogel.
Inălțimea Kahlenberg nu a fost locuită până în secolul al 18-lea. Inițial, muntele a fost numit Sauberg (scroafă de munte), sau Schweinsberg (munte de porc), după numeroșii porci sălbatici, care au trăit în pădurile de stejar curat. I
In 1628, împăratul Ferdinand al II-lea a achiziționat muntele de la mănăstirea Klosterneuburg și a numit-o Josephsberg (Muntele lui Joseph). Abia după ce împăratul Leopold I a redenumit muntele drept Kahlenberg (muntele vecin), înălțimea Leopoldsberg a preluat numele de la „Josephsberg“.
După achiziționarea muntelui, Ferdinand al II-lea a permis construirea unui schit pentru ordinul Camaldonese de eremiți catolici. Cu timpul, câteva case au fost construite în jurul Capelei Sfântului Iosif, răsărind o mică așezare ce a luat numele de Josefsdorf. Exact sub vârf capela a fost înlocuită cu biserica Sfântul Iosif. Piatra de temele s-a pus la 10 august 1628, iar în 1639 s-au încheiat lucrările. Pe timpul asediului memorabil al Vienei din 1683, biserica a fost distrusă de otomani, la 8 iulie. In același an s-au reîntors călugării și a început reconstrucția lăcașului, lucrare care s-a terminat în 1734. Reforma Bisericii catolice aplicată circa 50 de ani mai târziu a dus la desfinșarea Ordinului Camaldonese, în 1782. S-a găsit un cumpărător care a preluat atât biserica cât și cele mai multe dintre clădirile fostului schit (14 aprilie 1783). La început acesta a vrut să transforme spațiul bisericii în sală de dans, dar probabil datorită unor presiuni sau a unor mustrări de conștință, în final biserica a fost refcută și reinaugurată la 21 decembrie 1783 (adică în același an). Foarte curând a devenit biserica parohială pentru așezarea Josefdorf.
In 1809 biserica a fost avariată de trupele lui Napoleon și datorită faptului că aparținea unei localtăți foarte mici recondiționarea sa a durat mult, fiind reînoită abia în 1852. Restaurarea completă s-a realizat complet abia în 1906, când biserica a trecut sub protecția unei instanțe clericale superioare.
In memoria regelui polonez Jan III Sobieski, care a condus forța de ajutor, în 1683, împotriva asediatorilor otomani de pe Kahlenberg, biserica este astăzi condusă de preoți polonezi ai Invierii. Biserica este mult vizitată de turiști polonezi, precum și Papa Ioan Paul al II-lea, în septembrie 1983. Cota de nord-est a muntelui Kahlenberg, sau cea mai apropiată de șenalul Dunării, unde a fost construită capela Leopold, în 1693, a fost desemnată de atunci Leopoldsberg .
O placă prinsă în zid spune că aici a fost depus sicriul lui Franz Schubert, în 1828, dar se știe că a fost îngropat lângă Beethoven, pe care l-a admirat toată viața sa, în cimitirul satului Währing lângă Viena.
Alte plăci prinse de zidurile bisericii sunt destinate marelui papă Ioan Paul al II-lea,  lui Jan III Sobiesky și românilor care s-au jertfit în 1683 pentru salvarea Vienei. Placa destinată românilor a fost prinsă de zidul bisericii în 1999, din inițiativa Academiei Române.
Jan III Sobiesky, regele Poloniei, a lansat de aici de pe Kahlenberg, atacul său asupra forțelor turcești antrenate în doilea asediu al Vienei, în 1683. Numele turcesc al muntelui este Alamandağı.
Biserica a fost realizată în stil baroc, având o singură navă. Mica intrare laterală este împodobită cu o statuie a Sfântului Iosif. Holul de intrare este dedicat evenimentului istoric din 1683 în întregime. Numeroase desene și picturi comemorează bătălia istorică. Sacristia amintește, de asemenea, de Jan III Sobieski. Altarul din partea stângă poartă o copie a imaginii miraculoase a Madonei Negre de la Częstochowa din Polonia.
Muntele este notabil și ca locul în care Albert Einstein, Otto Neurath, și alți matematicieni și fizicieni au făcut primele planuri, in jurul anului 1920, pentru ceea ce va deveni ulterior International Encyclopedia of Science Unified.
De la începutul sec.al 20-lea, pe Kahlenberg s-a putut  ajunge cu mașina sau cu autobuzul, urmând șoseaua pitorească Höhenstrasse.
Prima cale ferată austriacă cu cremalieră a fost construită la Kahlenberg în anii 1872 și 1873 și a fost deschisă în 1874. Acesta a fost proiectată de Carl Maader. Calea ferată urca 316 de metri pe o lungime de peste 5,5 km și pornea de la gara din Nussdorf Se conectata prin Grinzing și Krapfenwaldl cu Hotelul Kahlenberg, care s-a deschis în 1872. O medie de 180.000 de pasageri au utilizat linia de tren în fiecare an. După primul război mondial, municipalitatea din Viena conectat tramvaiele la energie electrică. Cetățenii din împrejur au demontat ilegal părți mari ale căii ferate cu cremalieră în timpul războiului. Ca urmare, la 21 septembrie 1920, linia a fost în cele din urmă închisă.
Astăzi se ajunge la o terasă panoramică, care invită la admirarea Vienei. Un restaurant numit “Skyline” și o cafenea oferă nu numai vederi frumoase, dar și delicii vieneze. Alături se află un hotel cu vedere panoramică, “Suitehotel”. Desigur un hotel exclusivist.

Pentru vienezi, Kahlenberg este mai presus de toate o destinație pentru o excursie populară, dar și purtător al unor întise vii îngrijite cu grijă.
,
Imagini pentru kAHLENBERG vienna

Imagini pentru kAHLENBERG vienna
Leopoldskirche

Imagini pentru kAHLENBERG vienna

Imagine similară


Imagini pentru kAHLENBERG vienna


Imagine similară
Leopoldskirche

Imagini pentru kAHLENBERG vienna
St. Josefskirche - Kahlemberg (1683-1983)
Imagini pentru kAHLENBERG vienna
Monumentul cazacilor ucraineni de pe Leopoldsberg -
în comemorarea bătăliei din 1683
Imagini pentru Kahlenberg
Kahlenberg și Lepoldsberg - vedere dinspre Viena
Imagini pentru Kahlenberg
Kahlenberg și Leopoldsberg
Imagine similară

Imagini pentru Kahlenberg

Imagini pentru Kahlenberg
Kahlenberg - Suitehotel
Imagine similară
Kahlenberg - Stefaniewarte
Imagini pentru Kahlenberg
Kahlenberg - Biserica St. Iosif
Imagini pentru Kahlenberg
Trenul spre Kahlenberg




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu