vineri, 24 noiembrie 2017

VIENA -CAPELA SFÂNTUL VIRGIL


Capela Sfântul Virgil (în germană Virgilkapelle) a fost descoperită în timpul construcției metroului, în 1973 și integrată în stația de metrou Stephansplatz ca un avanpost al Muzeului Viena. Are formă rectangulară (aproximativ 6 metri până la 10), cu șase nișe. Astăzi se află la aproximativ 12 metri sub Stephansplatz.
Capela subterană este unul dintre cele mai bine conservate interioare gotice din Viena. A fost construită în jurul anului 1220/30 sub forma de "capella subterranea" a unei capete planificate în stil gotic timpuriu.
Istoria capelei nu este complet clară. Arhitectura poate fi datată la începutul sec.al 13-lea. In acel timp, Frederick Războinicul (1230-1246), ultimul duce al casei Babenberg, era conducătorul Vienei.
S-a emis ipoteza că ducele, care ar fi dorit să fi stabilit Viena ca sediu episcopal, ar fi construit cripta pentru Sfântul Coloman din Stockerau, care urma să fie patronul noii dieceze. Cu toate acestea, cronicile nu menționează capela, care a dat naștere speculațiilor că este o rămășiță a unui proiect eșuat.
In jurul anului 1246 a fost decorată cu garnituri pictate și cruci grecești Mai târziu, a fost construită deasupra Capela Sf. Maria Magdalena (al cărei contur este încă vizibil astăzi pe pavajele din Stephansplatz).
De la începutul secolului al XIV-lea, după instalarea unei podele mezanine semi-subterane, capela și spațiul de dedesubt au fost folosite în scopuri complet diferite. Structura inițială, Capela Sfântul Virgil, așa cum se prezintă astăzi, a fost folosită ca o capelă de devoțiune de către o familie bogată vieneză, numită Chrannest. Se spune că în capelă au existat mai multe altare, cărora li s-a adăugat un altar dedicat Sfântului Virgil din Salzburg. Sursele documentează că mezaninul a fost folosit și ca osupar. Capela Sfintei Maria Magdalena a fost folosită și ea ca o capelă funerară, în timp ce galeria ei a oferit spațiu pentru întâlnirile breslei scriitorilor.
Se știe că în Evul Mediu, Stephansdom a fost înconjurat de un cimitir mare. Exista o singură capelă mică, dedicată Sfintei Maria Magdalena (Magdalenskapelle sau Capela Magdalenei). Era destinată pentru consacrări și mese (mesa religioasă) de ceremonii. Capela Virgilius se afla chiar sub această capelă, iar un arc vertical a legat cele două clădiri.
In 1782, cimitirul din jurul lui Stephansdom a fost închis. Capela Maria  Magdalena a fost distrusă de incendiu în 1781 și nu a mai fost reconstruită (probabil că fără cimitir nu mai era nevoie de o capela funerară). Capela Virgilius a fost acoperită de moloz și a dispărut în obscuritate.
Capela însăși a supraviețuit cu greu daunelor și oferă astăzi vizitatorului o priveliște excelentă din lumea evului mediu. Capela poate fi accesată direct din stația U-Bahn Stephansplatz. Este posibil să fie privită de sus. O colecție de ceramică istorică a fost instalată la intrarea pietonală în capelă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu