vineri, 15 iulie 2011

LACURILE MAZURIENE, Polonia

Lacurile Mazuriene – Porţile spre inima Poloniei

In nordul Poloniei se întinde „Tărâmul celor o mie de lacuri”. Este cea mai mare concentrare de lacuri din ţara panilor - peste 15% din suprafaţă este acoperită de ape dulci. Lacurile sunt o rămăşită a perioadelor glaciare, când nordul Europei era acoperiţi de o calotă enormă de gheaţă.
Cele circa 4.000 de lacuri, legate între ele prin râuri şi canale, formează o reţea uriaşă de ape, de o frumuseţe ireală, plină de viaţă.

Scurt istoric

La faţa locului se află 45 de lacuri mai mari, ce comunica printr-un număr de 12 canale şi 8 râuri, întregul complex oferind condiţii ideale navigării şi explorării. Aici, aproape orice gen de turist se poate simţi împlinit, fie el pescar sportiv, fotograf, iubitor de păsări, amator de sporturi nautice, pelerin sau pasionat de istorie...
Regiunea Lacurilor Mazuriene se întinde pe o suprafaţă de 52.000 kilometri pătraţi, la est de fluviul Vistula, lângă graniţa statului polonez cu Lituania. Administraiv, complexul de lacuri este inclus în voievodatul Warmian-Mazurian.
Istoric vorbind, din secolul al XIII-lea până în prezent, lacurile au făcut parte, succesiv, din statul monahal al Cavalerilor-călugări Teutoni, al ducilor de Prusia, din provincia Prusia de Est şi din Imperiul German. Lacurile au revenit de drept statului polonez de abia în anul 1945.
Ce găsim
Principalele atracţii ale acestei superbe regiuni turistice constau, în principal, în pădurile, zonele umede şi rezervaţiile care au dus în întreaga lume faima Lacurilor Mazuriene.
În apropiere, tronează pădurea Augustow, una dintre cele mai mari suprafeţe forestiere din Polonia. Aici pot fi găsiti pini şi molizi seculari, iar desişurile sale mişună de activitatea zimbrilor, lupilor, urşilor, mistreţilor şi castorilor, ca să amintim mamiferele cele mai importante. Oraşul Augustow, din apropiere, nu a fost supranumit degeaba "Veneţia Nordului" - fiind foarte aproape de lacuri, are multe dintre caracteristicile unei aşezări a apelor. Astăzi, oraşul are statut de staţiune balneară, populaţia sa de aproximativ 30.000 locuitori dublându-se pe timpul verii.


Tot pe malurile Lacurilor Mazuriene se întinde pădurea Pisz, cel mai mare codru din voievodatul Mazuriei şi unul dintre cele mai mari corpuri de pădure din ţară. Este compusă din pini şi lacuri presărate cu mici insule, totul alcătuind un peisaj superb, de neuitat. Pădurea Pisz este un loc binecuvântat, perfect pentru drumeţii, ciclism şi chiar curse cu caiacul pe lacurile din interiorul său. În apropierea Parcului Peisagistic Naţional Mazuria, care protejează pădurea Pisz, se află Rezervaţia Lacul Luknajo, un loc de cuibărit pentru specia periclitatei lebede mute. Ambele zone protejate sunt incluse în lista UNESCO pentru Rezervaţiile Biosferei. Există în această pădure şi un parc privat, la Kadzidlowo, unde pot fi admiraţi elani, castori, capre miniaturale şi exemplare ale unor cai locali, foarte asemănători cu tarpanii - caii sălbatici europeni. Tot în pădurea Pisz curge râul Krytunia, cunoscut drept ruta cea mai pitoreasca de caiac din Polonia.
În Rezervaţia Lacului Olsztyn, merită să vizitaţi vechea capitală a voievodatului Warmia, cetatea Lidzbark. Tot aici se află şi un cochet Muzeu de Arhitectură şi Artă Populară, unde puteţi admira case tradiţionale şi gospodării ţărăneşti construite în stilurile locale din Warmia şi Mazuria. Aici se află o moară de apă, o biserică din lemn, trei mori de vânt şi o gospodărie, toate locuite şi funcţionale.
La sud de Lacul Olsztyn se întind celebrele câmpuri de la Grunwald, astăzi un important obiectiv turistic şi istoric. Aici, în anul 1410, cu un hotărâtor ajutor venit din partea voievodului moldovean Alexandru cel Bun, oştile aliate ale polonezilor şi lituanienilor au administrat o înfrângere de pomină trupelor teutone. În fiecare an, aniversarea faimoasei bătălii este marcată prin prezentarea armelor, armurilor şi culturii războinice a vechilor poloni şi a teutonilor. În anul 1960, aici a fost dezvelit un monument comemorativ în onoarea celor căzuţi aici pentru edificarea statului medieval polonez.


Pe partea vestică a Lacurilor Mazuriene se înalţă fortăreaţa Ketrzyn, în imediata apropierea a unui castel teutonic. Astăzi, ambele edificii au fost transformate în muzee, foarte bine amenajate. La doar 10 kilometri sud de Ketrzyn, găsim oraşul Gierloz, locaţie unde Adolf Hitler şi-a stabilit comadamentul de război pe perioada operaţiunii Barbarossa. Structura, cunoscută sub numele de "Bârlogul Lupului", acoperea o suprafaţă de 8 kilometri pătraţi şi era compusă dintr-un ansamblu de buncăre de mare adâncime, o staţie de cale ferată şi un aeroport. Comandamentul Fuhrer-ului era înconjurat de câmpuri minate, iar clădirie erau acoperite cu materiale de camuflaj diferite, în funcţie de cele 4 anotimpuri ale anului. Ce se poate admira astăzi sunt, de fapt, ruinele construcţiei, distruse de armata germană înainte de retragerea acesteia în anul 1945.
La sud-vest de Ketrzyn se află un locaş de pelerinaj celebru în lumea catolică, complexul monastic de la Swieta Lipka. Aici se poate admira o biserică în stil baroc, consacrată Biencuvântatei Fecioare Maria, biserică construită cândva la începutul secolului al XVII-lea. Biserica are un altar enorm, de înălţimea unei clădiri de 3 etaje, precum şi o orgă tot în stil baroc.
Canalul Elblag este o atracţie turistică unică în Europa. Are o lungime de 81 kilometri şi a fost construit între anii 1848-1860. Este situat între un lanţ de lacuri, fiecare lac fiind situat la niveluri diferite de teren. Punctul său maxim de atracţie constă în faptul că atunci când vaporaşul sau barca în csare eşti trebuie să intre pe alt lac, ambarcaţiunea este ridicată pe platforme speciale şi este transportată pe şine spre lacul următor.

Oraşele de lângă lacuri

Mikolajki - Perla Mazuriei
Acest orăşel, situat chiar la intrarea dinspre Lacul Sniardwy, găzduieşte faimosul Sat al Pescarilor, cu tavernele sale frecventate de toţi pescarii din Mazuria. Pe timpul verii Mikolajki devine o atracţie majoră pentru turiştii veniţi de pe toate meridianele. Cheiurile sale devin zona cea mai aglomerată de pe întreg complexul lacustru al Mazuriei.

Gizycko - capitala de vară a Poloniei
Gizyko ocupă bucata îngustă de pământ care leagă Lacul Mamry de Lacul Niegocin. Un centru popular de vacanţă şi sporturi nautice, Gizycko este un loc perfect de unde poţi să explorezi orice parte a complexului lacustru din Mazuria. Oraşul oferă cele mai bune locuri de distracţie din regiune, de la cluburi, discoteci şi pub-uri, la săli de teatre şi concerte.

Sztynort
Acest pitoresc şi tipic sătuc polonez este aşezat pe o mică peninsulă, fiind înconjurat de trei lacuri şi o pădure deasă. Punctul central de interes este reprezentat de un conac în stil baroc, încadrat de stejari şi tei seculari. Cheiurile sale rivalizeaza cu cele din Mikolajki. Taverna Zenza, construită într-o fermă veche, trebuie neapărat văzută şi fotografiată. Atmosfera generală de aici este una de sărbătoare şi veselie perpetuă, alimentată la greu cu bere locală şi cu o vodcă unică în lume, făcută cu adaos de plante aromatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu