vineri, 23 septembrie 2011

CINCI DIN CELE MAI RECI LOCURI DE PE PĂMÂNT

Statia Vostok, Antarctica
Localizata in apropierea Polului Sud Geomagnetic, la impresionanta inaltime de aprox 3500 de m deasupra nivelului marii, statia de cercetare ruseasca de la Vostok este intotdeauna rece, insa niciodata nu depaseste recordul de acum 28 de ani. Pe 21 iulie 1983 a fost inregistrata cea mai scazuta temperatura de pe Planeta, -89.2°C. In apropierea statiei Vostok se afla Lacul Vostok, unul dintre cele mai mari lacuri din lume, ingropat in adancuri, la o distanta de 4 km de gheata din perioada glaciară. Din 2003, rusii au abandonat statia Vostok, deoarece nu aveau destul combustibil pentru a o pastra caldă.
Eureka, Canada

Baza de cercetare Eureka din Canada, aflata in nordul Insulei Ellesmere, este deseori numita "cel mai rece loc de planeta (nelocuit)". Aceasta statie a fost pusa in functiune ca si statie meteorologica in 1947.
Temperatura medie anuala este in jur de -20°C. Iarna, temperatura scade pana aproape de -40°C. Pentru cei care viziteaza Eureka, temperaturile scazute mai pot fi intrecute doar de preturile absorbitante ale transportului pana acolo.
Oymyakon, Rusia

Situat in Republica Yakutia,  la 350 de km departare de Cercul Arctic, satul Oymyakon, a ramas, parca, inghetat la -71.2°C, din 1926, cand a inregistrat cea mai scazuta temperatura din emisfera nordica.
In Yakutia, nordul Rusiei, si oamenii si animalele s-au adaptat la temperaturile extreme. Sania trasa de caini sau de reni e singurul mijloc de transport, iar carnea congelata e alimentul de baza.
Republica Sakha (Yakutia) ocupa cam o cincime din teritoriul Rusiei, intinzandu-se 40% deasupra Arcului polar. Aproape 980.000 de oameni traiesc in Yakutia, unde densitatea populatiei este de 10 ori mai mica decat cea europeana.
Denali, SUA

Denali sau Muntele McKinley, cel mai inalt varf din America de Nord, a fost considerat foarte mult timp cel mai rece munte de pe Pamant, temperatura aerului coborand in timpul iernii pana la  -40°C.
Pentru a urca pe varful de 6,194m din Alaska, trebuie sa fii montaniard profesionist, insa poti sa te bucuri de povestile nativilor si sa te rezumi la a vizita doar  Parcul National Denali.

Ulan Bator, Mongolia

Asezat in stepa mongoleza, la aproximativ 1300 m peste nivelul marii,  Ulan Bator a fost adesea descris drept cea mai rece capitala din lume.
In ianuarie, temperatura aerului creste foarte rar peste -16°C. Cu toate acestea, exista foarte multe locuri unde te poti feri de frig: incercati sa va indreptati catre cea mai impresionanta colectie de muzee (inclusiv Muzeul Camel si Muzeul de persecutie politica). De asemenea veti mai gasi caldura in cea mai mare manastire din Mongolia, Gandantegchinlen Khiid.
Capitala se mai incalzeste si in timpul Festivalului Nadaam, cand mongolezii isi sarbatoresc mostenirea natională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu