marți, 31 ianuarie 2017

VIENA - AUSSERES BURGTOR


Ausseres Burgtor
Äusseres Burgtor, numit anterior Äusseres Burgthor, este o poartă situată între Heldenplatz și Wiener Ringstrasse (Burgring) și cunoscută și sub numele de Heldentor. Ea deschide direcția străzii fără nume care începe în Ring și care urmează direcția spre Michaelertor, trecând perfect drept prin Heldenplatz și prin fața Neue Burg. Pe locul ei a fost o veche poartă a palatului Hofburg. In 1683, pe timpul asediului turcesc poarta cea veche se afla între bastioanele Burgbastei și Lowvelbatei și a fost mult disputată. In 1809 poarta cea veche a fortificațiilor orașului a fost aruncată în aer de trupele franceze ale lui Napoeon, ca și alte porțiuni ale fortificațiilor.
Vechea poartă a castelului a fost construită în 1660 ca parte a fortificațiilor Vienei și a avut un rol defensiv important în timpul celui de-al doilea asediu turcesc asupra Vienei din 1683. In timpul războiului celei de-a cincea coaliții, în anul 1809, ea a fost - ca și alte părți și fortificații ale orașului - atacată de soldații lui Napoleon, dovedind evident faptul că fortificațiile orașului și-au pierdut valoarea militară.
Poarta cea veche ce rezistase până în 1809 nu a fost demolată de  trupele franceze, dar lăsată în stare de degradare a fost reconstruită din piatră de Peter Nobile, după planurile lui Luigi Cagnola cu ajutorul soldaților armatei imperiale.. Ceremonia de punere a piatrei de temelie a avut loc la 22 septembrie 1821, în prezența împăratului Francisc I (1768-1835). Ea a fost inaugurată la 16 octombrie 1824 - la a 11-a aniversare a Bătăliei de la LeipzigAcea construcție era cu mult mai restrânsă pe lățime decât cea actuală. Potrivit unei proclamații, din 18 octombrie 1824 a devenit posibilă libera trecere prin noua poartă.
Pe frontispiciul porții dinspre Ringstrasse se află o inscripție cu litere aurite: „FRANCISCUS I. IMPERATOR AUSTRIAE MDCCCXXIV“ (Francisc I, Impărat al Austriei, 1824), iar pe cel dinspre Heldenplatz inscripția „IUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM“ (Dreptatea este temelia statului.), motto-ul împăratului Francisc I al Austriei.
La sfârșitul sec.al 19-lea, Otto Wagner a plănuit să demoleze poarta și să o reconstruiască în Grinzing. In locul porții, el a vrut să construiască un monument al împăratului Franz Joseph I. Constructorul Ludwig Baumann a preconizat demolarea porții, în scopul de a deschide Heldenplatz (numită până în 1878 „Äußerer Burgplatz“) înspre Ringstrasse.
In perioada ocupației Austriei de către Germania nazistă, a existat o încercare de a lărgi Heldenplatz. In acest scop, axa principală a pieței urma să fie rotită cu 90 de grade, astfel încât din balconul Palatului Imperial, de unde Adolf Hitler a anunțat anexarea Austriei, să se urmărească marile parăzi militare. In acest scop, s-a intenționat ca statuile ecvestre ale arhiducelui Carol și a prințului Eugen de Savoia, precum și poarta în sine, să fie mutate în centrul Heldenplatz.
Poarta actuală a fost reconstruită drept memorial de război, în anii 1933-1934, și găzduiește Mormântul Soldatului Necunoscut. A fost lărgită mult pe lățime cu două aripi laterale. Această poartă monumentală, predominant largă, este formată dintr-un corp central, mai înalt și două laterale. Pe partea dinspre Ring are o arhitectură simplă a aripilor laterale, singurele ornamente de pe acea fațadă fiind cele cinci bolți de circulație din partea centrală și inscripția aurită. Dintre cele cinci bolți, din partea centrală a porții, cea din mijloc, este blocată. Pe partea dinspre suprafața Heldenplatz cele trei elemente constructive (centrală și două laterale) sunt ornamentate de porticuri înguste și înalte, susținute de câte patru coloane robuste dorice.
O stradă fără nume, destul de lată, unește Ringstrasse cu Michaelerplatz, trecând pe sub Ausseres Burgtor, străbătând Heldenplatz, prin fața Noue Burg, apoi curtea In der Burg și Michaelertrakt. Pe sub Ausseres Burgtor au voie să pătrundă numai mașinile celor ce au activitate în aripile palatului și parchează în larga piață Heldenplatz In plus pe acea stradă muzeală mai au voie să pătrundă autocarele cu turiști și trăsurile turistice. 

Imagini pentru Hofburg vienna
Hofburg - Ausseres Burgtor - Poarta de nord, spre Ringstrasse
Imagine similară
Ausseres Tor - vedere dinspre Heldenplatz - cu coloane dorice
Imagini pentru Ausseres Tor  Wien
Ausseres Tor (sau Burgtor) - în spate turlele de la cele două muzee
Imagini pentru Ausseres Tor  Wien
Aussere Burgtor - Gardă la mormântul ostașului necunoscut

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu