marți, 31 ianuarie 2017

VIENA - PRUNKSAAL

Prunksaal
Prunksaal (Marea Sală) constituie partea centrală din vechea bibliotecă imperială din palatul Hofburg și principala atracție artistică. Proiectul sălii a fost realizat de celebrul arhitect al Curții Johann Bernhard Fischer von Erlach (1665-1723) și a fost construit de către fiul acestuia, Joseph Emanuel, între anii 1723-1726. Frescele de pe tavan, uimitoare prin frumusețe au fost lucrate de pictorul de Curte Daniel Gran (1694-1757). In centrul Prunksaal se află statuia împăratului Carol al VI-lea realizată în 1735 de Antonio Corradini (1668-1752), sculptor la Curtea imperială. Alte statui sunt realizate de frații Peter, Paul și Dominic Strudel. Grandioasă și deosebit de luxoasă artistic, sala este decorată cu arcade pictate, statui de marmură și galerii de lemn valoros cu niveluri. Deține circa 200.000 de cărți vechi, dintre anii 1501 și 1850. Dintre acestea 15.000 de cărți au coperți înscrise cu aur ce au aparținut prințului Eugen de Savoia, Bibliotheca Eugeniana.
In centrul sălii dăinuie globuri din epoca barocă de Vincenzo Coronelli. Rafturile și dulapurile de nuc și statuile de marmură oferă autenticitate barocă proprie bibliotecilor din secolul 18.
O perioadă, începând cu anul 1782, Prunksaal a găzduit reprezentații regulate date de Mozart la matineele duminicale ale baronului Gottfried van Swieten, diplomat, bibliotecar și om de stat, precum și un muzician entuziast. Acesta a fost recunoscut și ca patron al unor muzicieni remarcabili, precum Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Beethoven.
Există și alte muzee care fac parte din patrimoniul Bibliotecii Naționale a Austriei, cum ar fi Muzeul de Papirus, Muzeul de Globuri, Muzeul de literatură al cărui nucleu este cel de manuscrise și Muzeul Esperanto.
Bogăția Bibliotecii vieneze se concretizează în mărimea și diversitatea colecțiilor sale.
- Cărți vechi și rare, precum Genesis-ul vienez din secolul 6 e.N
- Colecția de papirusuri are aproape 137.864 de papirusuri, cele mai vechi fiind din secolul 15 e.A.
- Colecția de manuscrise are o vechime ce începe cu secolul 4 e.N.
- Colecția de hărți deține cele mai vechi hărți începând cu secolul 16.
- Colecția de globuri pământești cuprinde 380 de globuri unele fiind din secolul 16.

- Colecții de picturi, fotografii, autografe, postere, partituri ale unor compozitori celebri (cum ar fi Bruckner și Strauss)
Muzeul Esperanto este în același timp muzeu, bibliotecă, centru de documentare și arhivă a limbilor artificiale vorbite pe glob.
Imagine similară
Hofburg - Clădirea bibliotecii naționale - vedere din Jozephplatz
Imagini pentru prunksaal nationalbibliothek vienna

Imagine similară


Imagine similară

Imagini pentru prunksaal nationalbibliothek vienna

Imagini pentru prunksaal nationalbibliothek vienna


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu