marți, 31 ianuarie 2017

VIENA - VOLKSGARTEN (GRĂDINA POPORULUI)


Volksgarten
Volksgarten (Grădina Poporului) este astăzi un parc public deosebit de plăcut și căutat în Innere Stadt primul district al Vienei (Centrul orașului). Parcul, care continuă spre vest Heldenplaz, face parte din aria impresionantă a Palatului Hofburg. A fost gândit de Ludwig Remy în 1821. Parcul a fost amenajat, cu o parte a sa, și peste fortificațiile vechi ale orașului, care au fost distruse de către Napoleon în 1809. Volksgarten a fost deschis pentru public în 1823.
O parte nordică a parcului Volksgarten a fost folosită inițial pentru fortificațiille vechi ale Vienei. Intre 1596 și 1597, un zid de cetate a fost construit pe latura de est a parcului, spre, complexul Palatului Hofburg,  In 1639, fortificații suplimentare au fost construite pe latura de sud, adică pe latura dinspre actualul bulevard curb Ringstrasse. In 1809, aceste fortificații au fost distruse de trupele franceze ale lui Napoleon.
Intre 1817 și 1821, zona dinspre vest de piața numită Ballhausplatz (aflată în punctul cel mai vestic al complexului Hofburg) a fost transformată în grădină destinată inițial pentru o grădină privată pentru membrii familiei imperiale. Aceste planuri au fost modificate printr-o propunere din partea administrației publice care a insistat a transforma zona în primul parc public din oraș. La 1 martie 1823 parcul a fost deschis oficial. Incepând cu anul 1825, numele de Volksgarten a fost utilizat în mod obișnuit de locuitorii Vienei. In 1882- 1883, parcul a fost extins spre Ringstrasse după complectarea fostului șanț de apărare al orașului.
La centrul parcului se află un templu robust în stil antic numit Templul Neoclasic al lui Tezeu, realizat de Pietro di Nobile, și finalizat în 1821. Această replică la scară mică a Templului lui Hefaistos din Atena , a fost proiectat inițial pentru a găzdui sculptura Teseu de Antonio Canova. Pe această cale, Canova a fost, implicat în construcția templului. In 1890, sculptura lui Canova a fost mutată la Muzeul de Arte Plastice.
Casa de cafea Cortisches a fost construită între 1820 și 1823, de asemenea, de Peter Nobile. Compozitori romantici austrieci precum Johann Strauss tatăl și Joseph Lanner au evoluat aici. La 10 martie 1867, Johann Strauss fiul a realizat, tot aici, primele spectacole ale Donauwalzersale.
Cafeneaua Meirei a fost construită în 1890, inițial ca un rezervor de apă. In 1924, a fost transformată în Milchtrinkhalle. Milchpavillona fost construită în 1951 de către Oswald Haerdtl.
La capătul nordic-vrstic al parcului se află monumentul minunat al împărătesei Elisabeta (Sisi) de Hans Bitterlich și Friedrich Ohmann, completat în 1907. In centrul monumentului, înconjurat de un zid de marmură concav, tronează în poziție așezată o statuie a  extrem de grațioasei împărătesei Elisabeta executată Hans Bitterlich. Este o statuie minunată a acelei femei care a șinut toată viața la frumusețea ei de excepție. Statuia împărătesei, care a fost sculptată dintr-un bloc de 8000 kg de marmură imaculată de Laaser, măsoară 2,5 metri înălțime. Dedicarea monumentului a avut loc la 4 iunie 1907 în prezența împăratului Franz Joseph I al Austriei. Prin personalitatea prezentată și prin execuție acesta este cel mai frumos monument al Vienei.
La capătul sudic al parcului se află Monumentul Franz Grillparzer de Carl Kundmann, finalizat în 1875. Scriitorul austriac Franz Grillparzer este prezentat în contemplarea unei cărți ce o deține în mâna stângă.
Volksgarten este o grădină ornată de două fântâni. Fântâna Triton și nimfa, construită în 1880 de către Viktor Tilgner și Fântâna Volksgarten ce a fost construită, în anul 1866, de către Anton Dominik Fernkorn.
Grădina este minunat îngrijită și organizată. Aleile sale au urmat un plan strict geometric pentru a facilita urmărirea vizitatorilor. Centrul său este invadat de răzoare de flori multicolore cu diverse contururi artistice. Pe toată lungimea sa se preling rânduri încântătoare de trandafiri susținuți pe șpalieri, într-o paletă coloristică diversă și încântătoare. In grădină se poate pătrunde dinspre Heldenplatz, prin două porți dinspre Ringstrasse cât și prin una dinspre Burgtheater, în vest.
Volksgarten este, cu precizie unul dintre locurile pline de farmec din centrul Vienei, mai precis în apropiere de Burgtheater, de care este despărțit de Josef-Meirad- Platz, o deschidere rutieră largă, unde până anul 2000 se afla și o mică stație de benzină. Primăvara poate fi văzut încărcat cu lalele și vara cu trandafiri. Specialistii spun că în parc s-ar găsi în jur de 400 soiuri de trandafiri. Oricum cei cei ce îl străbat se bucură din plin de culoare și miros. Este plăcut să zăbovești măcar câteva minute, pe o bancă, în compania trandafirilor, să răsfoiești o carte, o revistă, sau, pur și simplu să urmărești trecătorii sau turistii care nu se mai pot opri din fotografiat.
Dincolo de Ringstrasse parcul se învecinează cu Parlamentul și cu o porțiune estică a parcului Primăriei (Rathauspark). Volksgarten și Burggarten reprezintă un patrimoniu cultural mondial.

Imagine similară
Volksgarten - replică la scară mică a templului lui Hefaistos din Atena
Imagine similară
Volksgarten - vedere spre Burgtheater
Imagini pentru Volksgarten
Volksgarten - Monumentul împărătesei Elisabeta
Imagini pentru Volksgarten
Volksgarten - în spate Muzeul de Istorie Naturală văzut din spate
Imagine similară
Volksgarten - în spate Burgtheater
Imagini pentru Volksgarten
Volksgarten - în fundal Muzeul de Istorie Naturală
Imagini pentru Volksgarten
Volksgarten - în stânga muzeele, iar în dreapta palatul Parlamentului
Imagini pentru Volksgarten
Volksgarten - vedere spre Noue Burg - în stânga Burgtheater șijos Ringstrasse

Imagine similară
Volksgarten - în spate muzeele - în stâga jos templul votiv al lui Hefaitos
Imagini pentru Volksgarten
Volksgarten - baie de trandafiri
Imagine similară
Volksgarten - ambient coloristic și mirositor
Imagini pentru Fântâna Triton și nimfa Volksgarten  Viena
Volksgarten - Fântâna Triton și Nimfa
Imagine similară
Volksgarten - vedere aeriană - în stânga jos Heldenplatz
Imagini pentru Monumente și statui pe ringstrasse
Volksgarten - vedere spre Burgtheater și Votivkirche - Baie de Flori

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu