marți, 31 ianuarie 2017

VIENA - PRIMĂRIA (RATHAUS)


Primăria din Viena - Rathaus
Primăria Vienei este una dintre cele mai mândre și spectaculoase palate de pe Ringstrasse. Este plasată mult retrasă față de aliniamentul bulevardului și exact vis-a-vis de Burgtheater, In fața ei se deschide o suprafață largă, numită Rathausplatz, încadrată de două jumătăți ale unui parc impresionant prin lărgime și vegetație pomicolă de talie mare. Parcul se întinde de-a lungul bulevardului Ringstrasse de la Parlament până la clădirea Universității. Aleile sale formează desene curbe și circulare, agrementate cu multe bănci pentru odihnă.
Rathausplatz (Piaţa Primăriei), care desparte cele două jumătăți ale parcului este locul ocupat aproape tot anul de cele mai diverse festivități. Cele mai cunoscute sunt, cu siguranţă, toamna, Târgul de Crăciun, iarna, Feeria vieneză pe ghiaţă și vara Festivalul Filmului Muzical. Iarna, in Rathauspark are loc cea mia frumoasa piață de Craciun din Viena, Christkindlmarkt. Imaginea parcului este completată cu monumente, lacuri și un numar mare de arbori. Pe timpul iernii, este amenajat un lac de gheata artificială.
Primăria găzduiește, de asemenea, și restaurantul istoric Wiener Rathauskeller. Restaurantul tradițional este format din mai multe săli în stil baroc, care oferă mâncăruri tradiționale vieneze cu ocazia diferitelor festivități.
Intr-o capitală a eleganţei arhitectonice ca Viena, primăria nu putea fi decât o operă de artă. Rathaus, cum este ea cunoscută, are aerul unui palat din era aristocratică, dar de fapt e mai recentă decât această aparenţă. Motivul e că arhitectul său, baronul Friedrich von Schmidt, a optat intenţionat pentru un stil istoricist, în ton cu Votivkirche, (Biserica Votivă) din apropiere. Schmidt era un susţinător entuziast al neo-goticului atât în arhitectura religioasă cât şi în cea laică.
Palatul Primăriei a fost construit între anii 1872-1873 după planurile arhitectului Friedrich von Schmidt (după cum s-a spus). A fost construit în stil neo-gotic, cu multe turnuri și ornamente ascuțite, pe o fațadă bogat decorată.
In Primaria Vienei se află birourile primarului orașului Viena, ale consiliului local și senatului orașului Viena, cât și alte departamente municipale. De asemenea, în Rathaus se mai află birourile guvernatorului și consiliului regiunii federale (landului) (Landtag) VienaAustria fiind o țară federală. In Rathaus lucrează mai mult de 2000 de oameni.
La mijlocul sec.al 19-lea, datorită anexării a numeroase suburbii, suprafața și populația Vienei au crescut considerabil. Ca urmare vechea primarie din strada Wipplinger a devenit prea mică și ca atare, in anii 1858-1865, a fost demolată prin decizie imperială.
In urma unui concurs de proiecte cel al arhitectului german Friedrich von Schmidt a fost desemnat câștigător.
Rathaus a fost finalizată în anul 1873 și a făcut parte dintr-un mare proiect de extindere a Vienei, inițiat de împăratul Franz Joseph. Anterior, în anul 1869, a fost finalizată Opera de Stat din Viena, apoi clădirea Parlamentului, în anul 1883, a Universității, în anul 1884, și noul teatru (Burgtheater), inaugurat în anul 1888.
Palatul Rathaus are 152 m lungime și 127 m lățime, 1575 camere și 2065 ferestre. A costat aproximativ 14 milioane de guldeni.
In interiorul amplului palat public s-au creat, cu previziune o serie de încăperi pentru un public numeros. Se pot enumera:
• Camera Consiliului - unde se întrunesc membrii consiliului orașului si ai regiunii federale Viena.
• Sala Festivităților - în perioada când a fost construită, era cea mai mare sală din Austria. Are 71 metri lungime, 20 metri lățime și 18,5 metri înălțime. Este folosită pentru evenimente mari, baluri, concerte, expoziții.
• Arkadenhof - are o suprafata de 2,804 mp și este una din cele mai mari curți interioare din Europa, comparabilă cu curtea interioară a Palatului Dogilor din Veneția.
• Camera Senatului - eate camera unde se întălnesc membrii senatului orașului Viena.
• Sălile de Piatră - folosite pentru căsătorii și conferințe de presă.
• Salile Blazoanelor de Arme (Wappensäle) și Marile Scări.
In faza de proiectare, împăratul Franz Joseph a pus condiția ca înălțimea turnului central al Primăriei să nu depășească înălțimea catedralei Votivkirche (99 metri). Astfel, arhitectul Friedrich Schmidt a trebuit sa recurgă la un truc pentru a face turnul mai înalt.
Turnul a fost proiectat la o înălțime de 97,9 metri la care s-a adăugat gardianul Rathausmann, înalt de 5,4 metri, înălțimea totală a turnului fiind astfel de 104,3 metri.
Doritorii trebuie să urce 331 de trepte pentru a ajunge in vârful turnului.
In vârful turnului central al Rathaus s-a plasat unul dintre simbolurile Vienei, statuia metalică numită popular gardianul Rathausmann, care veghează de la înălțimea de 97,9 de metri. Statuia, in greutate de 650 kg a fost turnată din copeici rusești.
Gardianul este modelat în armura împăratului Maximilian I. Pentru echilibru, ca contragreutate, a fost folosită o sferă în greutate de 800 kg. Această soluție face ca statuia sa fie stabilă chiar la cele mai puternice furtuni.
In anul 1985, in urma unui proiect de restaurare a gardianului Rathausmann, lucratorii au realizat o copie exactă a statuii. Această copie este expusă în parcul din fața primăriei,  în Rathauspark.

In Rathauspark, din fața Primăriei, un parc mare, aglomerat tot timpul anului datorită diverselor evenimente care au loc în el, târguri, concerte de muzică si festivaluri de film. Iarna, în Rathauspark are loc cea mai frumoasă piață de Craciun din Viena, Christkindlmarkt.

Imagini pentru rathaus wien
Rathaus - cu piața liberă
Imagini pentru rathaus wien
Rathaus - vedere de pe Burgtheater
Imagini pentru rathaus wien
Rathaus - vedere aeriană
Imagine similară
Rathaus și Votivkirche în stânga


Rathaus - Kabarettreife - curte interioară
Imagine similară
Rathaus - scară de gală
Imagine similară
Rathaus - intersecție de scări de gală
Imagini pentru rathaus wien
Rathaus - Festsaal - sala mare
Imagine similară
Rathaus - Gala Silvester în Festsaal
Imagini pentru rathaus wien
Rathaus - Restaurant în Festsaal - sala mare
Imagine similară
Rathaus - Bal în aer liber
Imagini pentru rathaus wien
Rathaus - curte interioară organizată ca restaurant
Imagine similară
Rathaus - curte interioară
Imagine similară
Rathaus - suită de scări





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu