marți, 31 ianuarie 2017

VIENA - MUZEUL EPHESUS


Muzeul Ephesus
Prima colectie vazuta la Neue Burg a fost cea antica. Muzeul Efes este de fapt o extindere, o anexa a colecției de antichități grecești și romane de la KHM. O misiune arheologică austriacă a făcut excavări și studii în situl arheologic din Efes între 1895 - 1906. Efes-ul a fost un important oraș grecesc și roman al antichității, poziționat în Asia Mică, în Turcia de astăzi, lângă frumosul și marele oraș Izmir (fostul Smirna grecesc) și în apropiere de stațiunea Kușadasi. Una dintre cele șapte minuni ale lumii antice - Templul Artemisei - se afla la Efes. De asemenea, Efes-ul a fost locul natal al marelui filozof Heraclit (Heraclit din Efes), capitala unei provincii imperiale sub romani - când a ajuns la o populatie de circa 200.000 locuitori, dar și locul unde s-a dezvoltat una dintre primele comunități creștine importante.
Cert este ca misiunea arheologică austriacă a "trimis" la Viena o serie impresionantă de artefacte valoroase. La Neue Burg pot fi văzute în special sculpturi, basoreliefuri, frize, fragmente decorative. Se spune ca unele reprezentări provin chiar de la Templul Artemisei, dar este puțin probabil. Cei pasionați de sculpturile antice pot găsi lucruri interesante la Muzeul Efes. Exemplarul care pare cel mai special este o minunată statuie din bronz a unui atlet grec, expusă la loc de cinste în cadrul muzeului. Tot aici se mai poate admira Monumentul Parther și sculptura Copilul cu o gâscă.
Cel mai impresionant exponat este o friză lungă de 40 de metri de origine romană.
Tot aici sunt expuse si cele mai interesante descoperiri făcute de o alta expediție arheologică austriacă, desfășurată, între 1873-1875, în insula greceasca Samothraki (sau Samothrace). Muzeul deține deci și sculpturi din Sanctuarul Marilor Zei al Cultului Secret din acea insulă grecească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu