Intr-o era in care tehnologia permite strabaterea continentelor in decursul a doar cateva ore, in care ti-ai imagina ca nu mai exista loc pe care omul sa nu il poata atinge oricand doreste, exista, ei bine, locuri in care este extrem de dificil sa poti ajunge. Unele dintre ele se afla, asa cum ar fi spus stravechii marinari, la capatul Pamantului, in timp ce altele se gasesc in locuri in care simpla intentie de a ajunge este sinonima cu aventura extrema. Iata, mai jos, o lista aleatorie a unor astfel de destinatii extreme. Cat despre dificultatea de a ajunge acolo si despre riscurile pe care le implica o astfeld e calatorie, va vom lasam pe voi sa judecati...
10. Insula Pastelui, Chile
Situata la circa 4.000 de kilometri de costa chiliana, Insula Pastelui, sau Rapa Nui, a devenit faimoasa de-a lungul timpului pentru statuile misterioase care au fost ridicate prin mijloace necunoscute pe tarmul ei. Insula este relativ mica, nu masoara mai mult de 140 kilometri patrati, si este complet lipsita de copaci. Doar 4.000 de oameni mai traiesc pe Insula Pastelui, iar micul aeroport existent aici (considerat cel mai izolat aeroport al lumii) ii poate transporta in cateva ore pana in Santiago de Chile. Trebuie spus ca, in urma cu mai putin de un secol, o calatorie de pe continentul sud-american si pana la Rapa Nui dura cateva saptamani bune. Probabil ca astfel au ajuns si primii locuitori ai insulei, in jurul anului 1.500 d.Hr., cei carora li se atribuie ridicarea uriaselor statui Moai.
9. La Rinconada, Peru
Putine localitati din lume pot spune ca sunt mai inaccesibile decat aceasta mica asezare miniera peruana. De altfel, trebuie mentionat ca La Rinconada este orasul situat la cea mai mare altitudine din lume, 5.200 metri deasupra nivelui marii, record omologat de catre reprezentantii Cartii Recordurilor. Oraselul este situat pe un ghetar permanent si poate fi atins doar cu o masina rezistenta de teren, pe un traseu care ar face sa renunte multi specialisti in arta sofatului. Chiar si asa, un drum cu o masina dureaza cateva zile de la cea mai apropiata asezare, iar daca la acesta adaugam si raul de inaltime si saracia cumplita in care se zbat cei mai multi dintre localnici, ne putem crea o imagine destul de elocventa asupra acestui oras. Chiar si asa, se spune ca La Rinconada are in jur de 30.000 de locuitori, motivul pentru care acestia au ales sa locuiasca aici fiind mina de aur situata sub ghetar. Multi dintre cei care lucreaza in mine nici macar nu sunt platiti, ei preferand sa semneze contracte prin care li se permite sa pastreze o mica parte din aurul scos la suprafata.
8. Statia McMurdo, Antarctica
Este ceea ce s-ar putea numi, de-a dreptul, o asezare de la capatul lumii, si asta pentru ca nu exista o alta localitate la care sa se ajunge mai dificil decat statia de cercetare McMurdo din Antarctica. Casa a 1.200 de oameni de stiinta si muncitori, McMurdo a devenit un veritabil orasel odata cu ridicarea unui mic aeroport si dotarea statiei cu 3 avioane. Daca pe vremuri o calatorie cu vaporul pana in acest loc putea dura luni sau chiar ani, astazi facilitatile de care dispune statia in cauza au redus substantial durata unei calatorii. Mai mult, savantii prezenti aici se bucura de toate conditiile unei statiuni de lux, aceasta incluzand sala de fitness, televiziune prin cablu si chiar un teren de golf si unul de frisbee.
7. Peninsula Cape York, Australia
Cunoscuta pentru densitatea extrem de redusa a populatiei si pentru pastrarea intacta a multora dintre frumusetile sale naturale, Australia este, trebuie sa recunoastem, un continent in care transportul de persoane sau de marfuri este unul mai mult decat dificil. Poate de aceea, astazi, exista inca asezari care ar trimite cu gandul, mai degraba, la epoca de piatra decat la secolul XXI. Una dintre acestea este si peninsula Cape York, din nordul Australiei, unul dintre cele mai primitive si mai nedezvoltate locuri de pe Terra. Populatia de aproximativ 18.000 de oameni este formata, aproape complet, din aborigeni, singurul mod in care se poate ajunge la acestia fiind un veritabil safari cu o masina foarte rezistenta de teren sau cu elicopterul. Chiar si asa, automobilele 4X4 pot intampina dificultati din cauza terenului foarte accidentat, nu putine fiind cele care au facut cale intoarsa. In plus, drumul catre Cape Yok este inchis, pe durata sezonului ploios, din cauza inundatiilor masive si a viiturilor care se formeaza brusc.
6. Ittoqqortoormiit, Groenlanda
Cu o suprafata de 2,166,086 km2, Groenlanda este, fara indoiala, cea mai mare insula a lumii. In acelasi timp, cu o populatie ce nu depaseste 57.000 de locuitori, mare parte inuiti, se poate spuna ca insula cu statut autonom din regatul Danemarcei este aproape parasita. Iar dintre putinele asezari existente in acest colt de lume, Ittoqqortoormiit este cea mai izolata dintre toate. Ittoqqortoormiit este o localitate in care pescuitul si, ocazional, vanatoarea balenelor, focilor si a ursilor polari reprezinta ocupatiile principale ale celor aproximativ 500 de persoane care locuiesc aici. Trebuie spus si ca asezarea face parte dintr-un district ce acopera o suprafata relativ egala cu cea a Angliei, ceea ce inseamna ca fiecare locuitor are la dispozitie circa 150 de kilometri patrati de teren. Exista si un mic aeroport la 50 de kilometri distanta de Ittoqqortoormiit, dar zborurile sunt foarte rare, iar o calatorie cu vaporul nu poate fi efectuata decat in cele aproximativ 3 luni pe an in care apele oceanului nu sunt inghetate complet. Astfel, se poate spune, pe drept, ca populatia din Ittoqqortoormiit este izolata aproape total de restul lumii.
5. Insulele Kerguelen
Cunoscut si sub numele de Insulele Dezolarii, Kerguelen este un arhipelag situat in sudul Oceanului Indian, cu o suprafata totala de peste 7.000 de kilometri patrati si aflat la mii de kilometri departare de cea mai apropiata forma de civilizatie. Insulele apartin Frantei, inca din anul 1772, atunci cand au fost descoperite de catre navigatorul Yves-Joseph de Kerguelen-Tremarec. Ele nu au o populatie stabila desi, ca si in cazul Antarcticii, exista o comunitate permanenta de circa 50-100 de oameni de stiinta francezi care isi intreprind cercetarile aici. Nu exista drumuri si nici vreun aeroport, singura modalitate prin care se poate ajunge pe Insulele Kerguelen fiind o calatorie de sase zile cu un vapor din Reunion, o mica insula din apropierea Madagascarului. Chiar daca se afla intr-o zona cu ape calde, clima Insulelor Dezolarii este asemanatoare cu cea din Alaska, ceea ce face cu atat mai dificila stabilirea unei populatii permanente. In prezent, insulele, cu precadere La Grande Terre, cea mai mare dintre ele, detin un sistem de aparare cu rachete, un centru stiintific si o ferma in care este crescuta o specie de vita originara din Franta dar care a ajuns pe cale de disparitie in Hexagon.
4. Insula Pitcairn
Chiar daca este una dintre cele mai izolate insule ale Terrei, numele insulei Pitcairn din sudul Pacificilui a ajuns in toate colturile lumii mai ales dupa publicarea romanului lui Sir John Barrow in care sunt descrise aventurile echipajul de pe nava britanica HMS Bounty. Pentru cei care nu au aflat inca despre el, trebuie spus ca, in anul 1789, marinarii de pe vasul cu pricina, fascinati de modul de viata si de frumusetea peisajelor din sudul Pacificului, s-au revoltat, lasand capitanul corabiei in voia sortii, intr-o barca, si dand foc vasului in care calatorisera, totul pentru a ramane pe insula Pitcairn, in bratele localnicelor. De altfel, cei 50 de locuitori ai insulei sunt urmasii rebelilor din urma cu peste 2 secole. Ei traiesc astazi din pescuit, o agricultura redusa si din vanzarea unor timbre extrem de rare si de cautate in lumea colectionarilor. Nu exista aeroport iar singura sansa de a ajunge pe insula sau de a pleca de acolo este o ambarcatiune de ocazie din Noua Zeelanda. Chiar si asa, o calatorie dureaza cel putin 10 zile...
3. Alert, Canada
Situata in Canda, la mai putin de 1.000 de kilometri de Polul Nord, mica asezare Alert este considerata cea mai nordica zona locuita permanent din lume. De asemenea, este si una in care conditiile de trai sunt duse la extrem. Rezidentii permanenti sunt, asa cum era de asteptat, oamenii de stiinta si membrii ai armatei canadiene, Alert gazduind o baza militara si un laborator stiintific. Cea mai apropiata localitate este un mic sat pescaresc, daca apropiat se pot numi cei aproximativ 2.500 de kilometri pana la acesta. O calatorie pana in Quebec ar trebui sa acopere dublul acestei distante. Chiar daca, datorita functiei sale militare, baza Alert dispune de un aeroport, temperaturile extreme (o medie ar fi undeva in jurul valorii de -40 de grade Celsius) si desele furtuni, reduc drastic numarul zborurilor. In fapt, in anul 1991, un avion militar s-a prabusit in apropierea bazei, echipelor de salvare luandu-le aproximativ 30 de ore pentru a ajunge la locul accidentului. Din nefericire, toti membrii echipajului decedasera din cauza ranilor si a temperaturii extrem de scazute.
2. Motuo, China
Considerata ultima zona din China in care nu exista strazi sau drumuri, Motuo este o regiune tibetana inca neatinsa de lumea moderna. Numai incercarea de a ajunge la Motuo este o peripetie demna de muncile lui Hercule, cei care se aventureaza pana aici avand de strabatut un traseu incredibil de greu care include kilometri intregi prin zone inghetate permanent din Himalaya, un precar pod suspendat, lung de 200 de metri, si terenuri accidentate in care risti sa fii inghitit complet de noroaie. Si cu toate acestea, Mouto este recunoscuta pentru frumusetea sa naturala, scripturile budiste mentionand-o ca pe locul cel mai sfant pentru credinciosii budisti. Mai mult decat atat, Motuo este un veritabil Eden pentru biologi, nu mai putin de 10% dintre toate plantele din China regasindu-se, in stare salbatica, in acest loc. Autoritatile chineze au investit zeci de milioane de dolari in construirea unor strazi catre Motuo dar absolut toate proiectele au fost abandonate din cauza desele avalanse, a solului instabil si a greutatilor insurmonatabile de tot felul. In anii 90, totusi, a fost finalizata constructia unui drum care sa lege China de Motuo. Nu a rezistat decat cateva zile pana sa devina impracticabil si sa fie inghitit de padure.
1. Tristan da Cunha
Tristan da Cunha, micul arhipelag situat in sudul Oceanului Atlantic, poate fi considerat, pe drept cuvant, cel mai izolat loc de pe Terra. 2,816 de kilometri il desparte de Africa de Sud, cel mai apropiat punct, si 3.360 de kiloemtri de coasta Americii de Sud. Aflat sub jurisdictie britanica, Tristan da Cunha are o populatie totala de 271 de locuitori, cei mai multi dintre ei fiind descendenti ai marinarilor britanici care au ramas pe insule in anii 1800. Astazi, ei supravietuiesc din pescuit si o agricultura rudimentara. Relieful a facut imposibila constructia unui aeroport, singura legatura a oamenilor de aici cu restul lumii fiind o nava britanica ce lega Tristan da Cunha de Africa de Sud. Cum aceasta a fost scoasa din uz, unica modalitate de a pleca sau o sosi in acest marunt arhipelag o reprezinta vasele de pescuit oceanic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu