duminică, 29 noiembrie 2015

SUA - CANIONUL BRYCE


Canionul Bryce – poate cel mai frumos canion al Terrei
Legendele amerindienilor Paiute spun că, după crearea Oamenilor (tot legenda spune că primii oameni au văzut lumina Soarelui sub obladuirea Marelui Spirit) un duh malefic, cel al coiotului, ar fi păcălit o mare parte a acestora şi i-ar fi transformat în stane de piatră pe vecie. Anka-ku-was-a-wits, însemnand „cei cu chipurile pictate in roşu”, stramoşii oamenilor, metamorfozaţi in bizare formaţiuni calcaroase, păzesc şi astăzi ceea ce coloniştii mormoni din Utah au numit Canionul Bryce şi stâncile sale uluitoare... poate cel mai bizar şi, totodată, mai frumos canion al planetei.
La portile sale si-au dus existenta misteriosii Anasazi, cultura precolumbiana veche de milenii ale carei urme au fost descoperite in America de Nord, la fel ca si membrii culturii Fremont, cultura al carei apogeu era atins inca din secolul al XII-lea. Lor le-au urmat indienii Paiute, cei care au dat nastere unora dintre cele mai frumoase legende ale lumii, si primii oameni care au cultivat cu succes terenurile semi-aride ale canionului. Apoi, colonistii europeni, metamorfozati in credinciosi mormoni, au pus capat existentei tribului amerindian din canion, aducandu-si vitele si gonind nativii in rezervatii in care doar amintirea Raiului in care traisera le mai putea alina trista existenta.
Povestile spun ca primul alb stabilit in canion a fost un fermier scotian, Ebenezer Bryce, urmat de sotia sa Mary. Dupa el, sute de imigranti mormoni s-au ingramadit in locul pe care l-au botezat, in memoria sa, Bryce Canyon - Canionul lui Bryce. A fost, poate, frumusetea de neinchipuit a canionului din Utah cea care i-a determinat pe americani, inca din anul 1916, sa ceara stoparea distrugerilor facute de fermierii, taietorii de lemne si vanatorii mormoni. 7 ani mai tarziu, la 8 iunie 1923, Canionul Bryce era numit Monument National inca in existenta.
Cuvintele sunt, insa, prea sarace pentru a descrie perfectiunea atinsa de natura in cazul Canionului Bryce. Pozitionat in forma unui amfiteatru, canionul strabatut de mii de stanci, arcuri naturale si brazi, este considerat si astazi o minune naturală a lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu