Biserica Augustinilor (Augustinerkirche)
Biserica Augustinilor (germană: Augustinerkirche) din Viena este o biserică parohială situată în imediata apropiere de Josefsplatz (Piața Joseph), lângă Școala de călărie și Hofburg, astăzi pe Augustinerstrasse. A fost construită inițial în sec.al 14-lea ca biserică parohială a curții imperiale a Habsburgilor, cu un interior gotic armonios la care s-au adăugat elemente baroce ulterior. In 1724 decorațiunea barocă a fost înlăturată și i s-a restituit aspectul gotic.
Ducele Frederick cel Frumos a fondat această biserică în 1327 pentru o mănăstire a călugărilor augustinieni.
In 1634, Biserica augustiniană a devenit biserica parohială a familiei imperiale. Fiind biserică imperială, a adăpostit multe nunți habsburgice. In ea au avut loc, nunta lui Arhiducesei (și viitoarea împărăteasă) Maria Terezia, în 1736, cu ducele Francisc de Lorena, nunta arhiducesei Marie Louise, în 1810, cu împăratului Napoleon Bonaparte al Franței, precum și nunta Impăratului Franz Joseph, în 1854, cu ducesa Elisabeta din Bavaria (Sisi).
O mănăstirea funcționează cu numai șase călugări augustinieni îmbrăcați în robe negre, singurii care deservesc nevoile parohiei.
Biserica este gotică are 85 de metri lungime și 20 de metri lățime.
Corpul înalt și subțire a fost construit de către arhitectul Dietrich Landtner, între anii 1330-1339, dar lăcașul, în sine, nu a fost consacrat până la 1 noiembrie 1349. Deoarece palatal Hofburg din apropiere s-a extins treptat, Augustinerkirche a fost cuprinsă de el, astfel că astăzi constituie o parte a complexului imperial. Exteriorul nu prezintă un aspect atrăgător, fiind foarte simplist. In schimb interiorul s-a bucurat de mai multă atenție și este frumos. In timpul domniei împăratului Iosif al II-lea, 18 altare laterale de nuanță barocă au fost îndepărtate, în 1784. Atunci biserica a fost restaurată în stil gotic. Un nou altar s-a adăugat în 2004, dedicat împăratului Karl I al Austriei (1887-1922), care este pe cale de a fi recunoscut ca sfânt de către Biserica Romano-Catolică.
Biserica Augustiniană adăpostește Herzgruft (camera inimilor), care este o cameră mortuară destinată să protejeze 54 de urne de argint conținând inimile membrilor Casei de Habsburg. Cripta se află în spatele Capelei Loreto, în dreapta altarului. După cum s-a amintit, Biserica Augustiniană se află în cadrul complexului Palatului Hofburg.
Prima inimă depusă aici, în Herzgruft, la 10 iulie 1654, a aparținut regelui Ferdinand IV, conform dorințelor sale. Ultima inimă, aparținând lui Karl Franz de Austria, s-a depus în criptă la 8 martie 1878. Toate trupurile și trei dintre inimi se află în Cripta Imperială de sub Biserica Capucinilor, deci la o oarecare distanță, dar tot centrul orașului.
Capela Loreto, aflată spre dreapta altarului principal, deține urnele din argint cu inimile conducătoriilor habsburgi, în timp ce corpurile lor sunt ținute în cripta imperială. Herzgruft (Cripta inimilor).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu