Neuer Plaz (Piața cea nouă)
Noua piață (Neuer Plaz) este una dintre cele mai vechi piețe din Viena. Acesta este situată la vest de strada Carinthia în centrul Vienei (Inner Stadt) și are o formă alungită, aproape dreptunghiulară. In centrul pieței se află Donnerbrunnen (Fântâna Donner). Cladirile au DESTIN de locuințe cu imagini diverse și reprezentative. Din 2015, locul a fost reproiectat și s-a interzis circulația auto.
La un moment dat, în evul mediu, Hohe Markt nu a mai fost suficientă pentru cerințele populației vieneze, așa că s-a născut Neuer Markt menționată la început drept Forum Novum, în 1234. Incepând cu secolul al 19-lea, s-au comercializat aici cereale și făină, iar piața a purtat un timp numele neoficial de Mehlmarkt, nume care a dăinuit până în sec.al 20-lea. In cel de al doilea război mondial, piața a fost puternic deteriorată, astfel că după război unele clădiri au fost înlocuite de clădiri moderne.
In prima jumătate a secolului 20, exista o stație de tramvai în această piață, iar în 1942, aici se găsea punctul terminus al liniei 58. După 1948 secțiunea de tramvai din Neuer Markt a fost îndepărtată cu avantaje privind zgomotul stradal.
In urma unui studiu din 2012, printre locuitori, s-a realizat un garaj subteran, sub piață, până la sfârșitul anului 2015, iar în întreaga zonă și pe străzile din jur s-a reproiectat circulația. Noua piață a fost eliberată de circulația auto, iar pe străzile secundare s-a redus traficul.
Fântâna din centrul pieței, a fost creată, în 1739, de către sculptorul prolific Georg Raphael Donner. Numele real al fântânii este Providentiabrunnen, dar mai este cunoscută și sub numele de fântâna pieței de făină. Sculpturile de bronz care o împodobesc astăzi, sunt copii, iar originalele sunt păstrate în Galeria austriacă Belvedere. După numele sculptorului s-a numit strada care face legătura între Neuer Markt și Kärntnerstrasse.
Clădirea cea mai faimoasă pe Neuer Markt este biserica Capucinilor, finalizată în 1632. Sub aceasta se găsește Cripta Imperială (cripta Capucinilor).
La adresa Neuer Markt 2 se afla legendarul hotel Meissl & Schadn, construit în 1897, unde, în 1919, Friedrich Adler l-a înpușcat pe prim-ministrul Karl Stürgkh. Clădirea a fost grav avariată pe timpul ultimului război mondial, așa că a fost demolată și înlocuită cu o nouă clădire.
Hotelul Ambasador de la Neuer Markt 5, a fost construit în 1897 după proiectele arhitecților Kupka și Orgmeister. In evul mediu, pe locul său s-a aflat depozitul municipal de făină, așa-numita mină de făină, în termini populari.
La capătul sudic al Neuer Markt s-a început un Palat Schwarzenberg la începutul sec.al 18-lea după planurile lui Joseph Emanuel Fischer von Erlach. In 1894, palatul a fost demolat și înlocuit cu case cu randament ridicat de interes.
La adresa Neuer Markt 10-11 s-a ridicat o clădire în stilul Renașterii germane, tot în 1897, având ca architect pe Arnold Heymann pentru firma Wild Brothers (Frații Wild), unde se prepara o fostă delicatețe tradițională. Arhitectul Arnold Heymann a construit clădirea cu o fațadă din "perioada veche germană". Clădirea a fost admirată la timpul său drept cea mai frumoasă operă a sa. Intr-o perioadă ulterioară, la parter s-a amenajat un restaurant, cu schimbări ale proprietarilor, în locul magazinului de delicatese ce dăinuise mai mulți ani.
Așa-numita casa Mayseder de la nr. 15 Neuer Markt s-a construit în 1548 și este una dintre cele mai vechi case din piață. In ea își desfășoară activitatea bijuteria tradițională A. E. Köchert.
De inspirație barocă, casa Herrenhuter, ridicată pe timpul curentului Secesiunii vieneze, în anii 1900-1901, a avut drept constructori pe Karl și Julius Mayreder. Ea a primit numele de la magazinul de pânză, magazin care a fost stabilit aici din 1797 și numit "la Domnul". O statuie a unui domn cu pălărie este semnul care sprijină numele afacerii. Compania de îmbrăcăminte Fürnkranz a preluat locația, până a fost renovat interiorul în 2009. Din anul 2010 spațiul a fost ocupat un magazin Billa Corso, numit magazin pilot al lanțului alimentar Billa internațional.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu