luni, 29 august 2011

AVIGNON

Avignon – periplu printre palatele papale
Nu este doar unul dintre cele mai mari şi mai reprezentative oraşe din regiunea Provence, Franţa, ci cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii. Situat pe malul Ronului, în departamentul Vaucluse, Avignon a fost desemnat Oraş European al Culturii în anul 2000. După ce îl veţi vizita, veţi înţelege nu doar farmecul şi originalitatea sa, ci şi motivele pentru care a fost capitală a papalităţii timp de atâţia ani.


Reşedinţa papilor din Franţa medievală
Avignon şi-a câştigat faima de-a lungul secolelor prin faptul că a fost ales drept reşedinţă papală pentru capii Bisericii Romano-Catolice, care au ales să părăsească, temporar, Vaticanul în secolul al XIV-lea, datorită corupţiei şi conflictelor sociale din Roma acelei epoci, dar şi datorită presiunii armate a francezilor.


Dar, chiar şi fără amintirile despre papi, oraşul are multe obiective turistice demne de interes. Aici putem vizita cel mai mare edificiu gotic din întrega lume, sau putem degusta celebrul "vin papal". Istoria aşezării o precede cu mult pe cea a perioadei când a fost centru al catolicismului. Prima dată, pe locul oraşului monumental de astăzi, a tronat un străvechi fort celtic, fondat de tribul galilor Cavari. A devenit apoi un oraş roman, ulterior distrus şi ars de goţi. Aşezarea a cunoscut o perioadă înfloritoare în timpul ocupaţiei arabe, dar a fost incendiată în anul 737 de francii lui Carol Martel.

Avignon a ocupat încă de la începuturi o poziţie strategică, încadrat fiind de două râuri, Ronul, respectiv Durance. Ambele cursuri de apă au fost importante căi de comunicaţie şi rute comerciale încă din cele mai vechi timpuri. Aceeaşi locaţie strategică a contat în alegerea papilor şi antipapilor care s-au perindat pe aici.

În al doilea rând, oraşul era deservit de drumuri foarte bune pentru perioada medievală.
Prezenţa papilor a făcut din Avignon un oraş cu o maximă importanţă politică, religioasă şi economică. Bogaţii şi influenţii cardinali şi-au construit reşedinţe extravagante, atât în interiorul Avignonului, cât şi de-a lungul râurilor. Oraşul a fost şi a rămas un centru extrem de activ. Arhitecţi, constructori, artişti din toate perioadele istorice, au fost atraşi de Avignon, mulţi dintre aceştia stabilindu-se aici. În vremurile sale de glorie, în Avignon tronau peste o sută de biserici şi capele, multe dintre ele transformate, odată cu trecerea timpului, în... magazine şi cinematografe!

Bogăţia şi activităţile generate de prezenţa papalităţii s-au răspândit cu timpul şi în zonele înconjurătoare, fenomen care se reflectă şi în prezent în satele din apropiere, înţesate de clădiri cu arhitectură majestuoasă.

Podurile şi catedralele din Avignon


Unul dintre cele mai populare destinaţii turistice din oraş este Palatul Papal, situat chiar lângă Place de l'Horloge. Podul azi ruinat, numit Pont Saint Benezet, situat la mică distanţă de Palatul Papal, a fost construit în Evul Mediu înainte de sosirea papilor, scopul său iniţial fiind acela de a asigura traversarea râului Ron de către episcopii şi cardinalii care doreau să ajungă la reşedinţele lor din Villeneuve-les-Avignon. Conform legendei locale, podul a fost construit de un păstor pe nume Benezet, care a avut un vis în care vocea unui înger i-ar fi poruncit să construiască podul. Păstorul s-a ales, la sfârşitul construirii podului, cu o beatificare instantanee, iar astăzi memoria sa beneficiază de o capelă la baza construcţiei.

Podul - ceea ce a mai rămas din el - a devenit faimos sub numele de Pont d'Avignon, în urma unei operete din secolul al XIX-lea, care se referea la serbările şi dansurile populare care aveau loc lângă această construcţie.
Un alt edificiu măreţ este cel care adăposteşte Muzeul de Artă Modernă.
Avignon este faimos şi în lumea iubitorilor de teatru, oraşul găzduind anual, în luna iulie, un important festival internaţional de profil.

Les Halles d'Avignon sunt cele mai importante şi bine aprovizionate pieţe din oraş. Aici vă puteţi răsfăţa cu vinuri locale, mezeluri ţărăneşti, produse de patiserie şi brânzeturi.
Vă va atrage atenţia şi somptuoasa clădire a Universităţii din Avignon, fondată în anul 1303, în urma unei bule dictată de Papa Bonifaciu al VIII-lea, şi beneficiind de sprijinul financiar al regelui Carol al II-lea al Neapolelui. Departamentul de Teologie al Universităţii a fost fondat de un anti-papă, Ioan al XXIII-lea, care a dorit astfel să marcheze anii în care a stăpânit Avignonul.



Notre Dame des Doms, cea mai mare catedrală din oraş, este construită în stil romanic, iar înălţimea sa este întrecută doar de cea a Palatului Papal, a cărui construcţie a început în anul 1316, la ordinele papei Ioan al XXII-lea. Între cele mai notabile construcţii civile se evidenţiază şi Hôtel de Ville şi Hôtel des Monnaies, devenit astăzi sediul unei şcoli de muzică. Muzeul Calvet, denumit astfel în onoarea lui Esprit Calvet, un medic care în anul 1810 şi-a donat colecţiile municipalităţii, adăposteşte o impresionantă suită de tablouri, sculpturi şi gravuri, iar colecţia de cărţi vechi însumează peste 140.000 volume. Collection Lambert este o galerie care expune lucrări interesante de artă modernă, fiind foarte apreciată la nivel internaţional.

Străvechiul oraş nu a refuzat, totuşi, amestecul modernităţii, accesul în Avignon fiind facilitat de trenurile de mare viteză de tip TGV şi LGV. Deplasarea în oraş este uşurată de prezenţa a 23 trasee de autobuze şi a unui sistem de piste pentru biciclişti care însumează 110 km.

Avignon este locul de naştere al unor personalităţi marcante ale sportului şi culturii franceze. Este oraşul de baştină al pilotului Jean Alesi, al inegalabilei Mireille Mathieu, al istoricului, filozofului şi criticului literar Rene Girard, al politicianului Bernard Kouchner şi al pictorului Joseph Vernet.
Avignon este un oraş inclus în întregime pe lista UNESCO a patrimoniului mondial, fapt care impune explorarea sa într-un interval de timp mai mare decât un sfârşit de săptămână.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu