Este centrul uneia dintre cele mai vechi şi bogate civilizaţii umane. Găzduieşte printre altele faimoasa Universitate de Stat din Armenia, un ateneu şi o valoroasă şcoală de muzică, numeroase institute ştiinţifice, plus celebrele Arhive Matendaran – o imensă colecţie de manuscrise străvechi armene, greceşti, asiriene, ebraice, romane şi persane.
Antica citadelă are si o viaţă trepidantă, cu centre de afaceri moderne, cluburi, cafenele si multe locuri de distracţie, cu surprize încîntătoare. Erevanul are puterea şi farmecul de a deveni o destinaţie de vis a oricarui turist.
Capitală a Republicii Armene, şi casă pentru mai mult de 1 milion de locuitori, Erevanul este de fapt cea mai mare comunitate de armeni din întreaga lume. Mândrie şi loc de refugiu de-a lungul secolelor pentru încercatul popor martir armean, Erevanul a reuşit şă sfideze negurile istoriei, devenind în prezent un oraş extrem de original, cu un aer primitor şi misterios în egală măsură.
Este simbolul viu al rezistenţei şi victoriei unui popor care a fost de multe ori pe pragul genocidului, al exterminării totale din Istorie...
Erevanul de astăzi este unul dintre cele mai vechi oraşe din întreaga lume locuite neîntrerupt. Acum mai mult de 2 800 de ani, pe locul actualului Erevan, se înălşa fortăreaţa Erebuni. Orasul construit pe malul răului Hrazdan a fost asediat în nenumărate rănduri de armatele invadatoare ale persanilor, otomanilor şi ruşilor imperiali.
A fost ruinat de numeroase cutremure naturale, fiind situat pe o zonă cu o intensă activitate seismică. Cumplitul cutremur de pământ din secolul 17 a distrus aproape toate clădirile oraşului. Din acest motiv, puţine clădiri istorice mai pot fi admirate în prezent. Oraşul a fost ales capitală odată cu independenţa statului armean, declarată în anul 1918, dată la care număra doar 20 000 de locuitori.
Cel care a modernizat şi schimbat pentru totdeauna înfăţişarea sa, a fost arhitectul Alexander Tamanyan, ale cărui planuri au transformat oraşul în bijuteria arhitectonică de astăzi. Este un oraş foarte omogen unde trăiesc în toleranţă numeroase comunităţi şi minorităţi. Autorităţile din perioada sovietică au permis întoarcerea din diaspora a armenilor care doreau să se stabilească aici, Erevanul devenind aşadar oraşul-mamă al armenilor de pretutindeni. Este recunoscut şi admirat şi pentru toleranţa religioasă a locului. Aici pot fi întâlnite la tot pasul locaşuri de cult ale creştinilor apostolici de rit armean (marea majoritate a armenilor aparţin acestui cult, iar Biserica Armeană este cea mai veche biserică creştină din lume). În totală armonie putem vizita şi admira biserici de rit ortodox, iar în ciuda disensiunilor seculare dintre armeni şi musulmani, astăzi există o moschee pe Bulevardul Mashtot. Alte comunităţi religioase deosebit de interesante care pot fi întâlnite aici sunt cele ale evreilor, asirienilor şi ale yezidilor.
Climatul său este unul predominant arid-continental cu veri toride, şi ierni reci. Precipitaţiile sunt relativ reduse, iar anotimpul cel mai potrivit vizitării, conform majorităţii turiştilor, este toamna, cu climă perfectă şi explozie multicoloră de fructe şi legume.
Pentru o vizită este necesară o viză pentru intrarea în Armenia, dar vizele turistice se pot obţine foarte uşor şi din aeroport. Apropo de el, Aeroportul Internaţional Zvarnost, situat la 14 kilometri de capitală, este principala cale de acces în Armenia, numeroase companii aviatice internaţionale operând curse spre Erevan.
Conform tuturor ghidurilor turistice, un taxi este cea mai bună opţiune pentru a ajunge în oraş, costă în medie echivalentul a 10$, dar se găsesc şi autobuze publice care fac acelaşi lucru în schimbul a 0,7$, cât costă un bilet până în centrul istoric al Erevanului.
Dacă sunteţi în Tbilisi, capitala Georgiei vecine, există un tren de noapte care te duce în Erevan pentru aproximativ 20$. Tot din Tbilisi, ai la dispoziţie o reţea de autobuze, unde pentru 10$ faci circa 12 ore până în Erevan. Centrul oraşului este compact şi aglomerat, doar poate fi parcurs uşor cu piciorul. Fii totuşi foarte atent la şoferi, deoarece aici se conduce extrem de liber, şi niciun şofer nu se sinchiseşte prea mult de regulile de circulaţie.
O opţiune excelentă o reprezintă metroul local.
Orice vizită în Erevan poate începe cu fortăreaţa Erebuni, veche de circa 3 000 ani, cea mai bine prezervată cetate din perioada Urartu din Armenia. Piaţa Republicii se confundă cu centrul oraşului şi este locul de unde puteţi explora pe cont propriu numeroasele vestigii istorice, muzee şi locuri de distracţie ale capitalei. Strada Abovian, cu al său aer incredibil de Belle Epoque, este o adevărată călătorie în timp. Clădirea Operei adăposteşte inclusiv Teatrul de Balet din Erevan, iar muzeul Casejian din apropiere este un adevărat regal pentru iubitorii de frumos. Moscheea Albastră datează din secolul 18 şi este principalul loc de rugăciune al musulmanilor de rit şiit din oraş. Piaţa Acoperită cu clădirea sa originală, combinaţie a stilurilor Jugenstil şi Beaux Arts, găzduieşte o piaţă pitorească unde se vând numeroase soiuri de fructe şi legume proaspete sau uscate şi conservate.
Parcul Victoriei cuprinde monumentul Mamei Armenia, precum şi numeroase vestigii şi piese de armament rămase aici din perioada sovietică. Cel mai vechi parc este celebul Parc al Îndrăgostiţilor, renovat recent, are un aer japonez peste care s-a suprapus armonios omniprezentul spirit armean al locurilor. Parcul Copiilor şi Fântâna Cântătoare sunt alte parcuri-grădini care merită văzute.
Erevanul nu ar fi Erevan fără muzee, după cum bine spune o maximă a locuitorilor. Numeroase şi adăpostind colecţii valoroase, muzeele de aici sunt extrem de interesante.
Muzeul Parajanov bunăoară, este situat în casa memorială a cunoscutului regizor Serghei Parajanov. Un alt muzeu de neratat este Sarayan, fiind situalt pe strada cu acelaşi nume. Muzeul de Artă Modernă Cafesjian, adăposteşte colecţii valoroase care au aparţinut lui Gerard Cafesjian, Arshile Gorky, Andy Warhol şi Marc Chagall. La fel de impresionantă este Galeria Naţională de artă. Muzeul Erevanului prezintă toată istoria oraşului, începănd din Paleolitic până în prezent. Vizitaţi şi Muzeul Artizanatului în Lemn, unde puteţi admira obiecte de artizanat popular precum şi mobilier vechi, toate lucrate în stil armenesc.
Ca formă de respect pentru încercatul popor armean, se impune neapărat vizitarea Muzeului şi Memorialului închinat Genocidului Armean, precum şi Monumentul Tsitsernakaberd. Ridicate pe o colină, sunt monumente austere dedicate celor peste 2 milioane de armeni ucişi şi torturaţi de trupele turceşti la începutul secolului trecut. Rană încă vie în sufletul oricărui armean, genocidul poporului său se înscrie în una dintre cele mai negre pagini ale istoriei. Aprindeţi o lumânare şi pentru milioanele de copii, femei, bătrâni şi bărbaţi care nu au avut altă vină decât că s-au născut armeni...
Toate bisericile din Erevan sunt deopotrivă muzee, locaşuri de artă şi cultură, şi mai ales dovezi vii ale credinţei care i-a ajutat pe armeni să supraviaţuiască vicisitudinilor istorice.
Nu poţi cunoaşte spiritul armean dacă nu ai vizitat măcar o biserică...
Începe aşadar cu Katoghike, cea mai veche biserică din Erevan, închinată Maicii Domnului. Continuă cu Catedrala Sfântului Grigorie, terminată în anul 2001 şi dedicată aniversării celor peste 1 700 ani de creştinism neîntrerupt pe tărâmurile Armeniei.
Biserica Sfântul Sargis este întotdeauna plină , deoarece sfăntul a fost şi a rămas un patron ocrotitor al îndrăgostiţilor şi copiilor.
Nu cred să fie un păcat prea mare dacă după parcurgerea locurilor sfinte ale Armeniei, faceţi un tur binevenit al celei mai vechi fabrici de coniac din ţară. Degustarea şi vizitarea este liberă, ca o dovadă în plus asupra tradiţionalei ospitalităţi a popoarelor caucaziene. Coniacul armenesc, bătură fină şi aleasă, era coniacul favorit al lui Winston Churchill, gustă-l şi-i vei da dreptate englezului...
Că tot vorbim de băuturi, încearcă vodca de dude sau cireşe. Nici vinurile de Areni nu or să te lase indiferent.
Nu ocoli nici ţesătoria Mergeryan, unde se poate găsi al preţuri modice o minunată şi originală carpetă armenească.
Armenia este prin definiţie ţara compoturilor şi a fructelor confiate, cu o gamă imensă de produse, deci, pe cât posibil încearcă un sortiment.
Bucătăria armenească, originală, stranie şi piperată, se distinge prin prospeţimea ingredintelor şi prin asociaţiilor originale de condimente. Este caracterizată de prezenţa tuturor tipurilor de nuci şi alune, folosite în aproape orice reţetă. La locul lor sunt şi legumele murate şi marinate după metode locale, precum şi folosirea ierbuilor fragede în rol de condimente.
Armenii au făcut o adevărată artă gastronomică din umpluturi, fie ele foi de varză de viţă, roşii, vinete, dovleci, ardei, cartofi, cepe, organe sau peşti, toate ce mai sus se umplu cu amestecuri savante şi delicoase.
Sosurile armeneşti sunt vestite în lumea întreagă aducând un plus de savoare unei gastronomi şi aşa delicoase şi exotice. Brânzeturile sunt o altă componentă esenţială a unei mese armeneşti, în timp ce grătarul sau frigăruile te ridică spre apoteoza gusturilor şi aromelor inimaginabile facându-te să revii în Erevan chiar şi pe vreme urâtă...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu