duminică, 21 august 2011

INSULELE HEBRIDE - FRUMOSUL RECE AL NORDULUI

Insulele Hebride – frumusetea salbatica a nordului (FOTO)

Se spune ca fiecare loc de pe Pamant este frumos in felul sau, de la padurile luxuriante ale Ecuatorului, la deserturile africane si pana in muntii si stepele Asiei. Nordul Europei nu putea face nici el exceptie de la aceasta regula. Putin spectaculos pentru unii, incantator pentru altii, el ascunde, insa, o lume pe care doar cei pasionati intr-adevar de natura si de istorie o pot sesiza.
Insulele Hebride au o istorie ce coboare in timp pana in urma cu 8.500 de ani, atunci cand primele asezari umane isi fac aparitia pe insulele indepartate ale nordului. Poate unele dintre cele mai spectaculoase constructii din acele vremuri indepartate sunt megalitii Callanish, pietre uriase, asemanatoare mult mai cunoscutului complex de la Stonhenge, datand din mileniul al III-lea e.A. Ele constiuie un arhipelag britanic în Oceanul Atlantic, în nord-vestul Scoţiei. Esra format din 500 de insule, din care numai 100 locuite. Suprafaţa arhipelagului are numai 76.000 Kmp, cu circa 100.000 de locuitori. Monumente megalitice. Relief muntos din roci cristaline şi bazaltice. Celebra grotă Fingal. Zăcăminte de cupru. 



Este cert ca primilor locuitori ai Hebridelor le-au urmat clanurile razboinicilor celtici, desi putine dovezi arheologice au ramas in urma acestora. Despre ei vorbeste Pomponius Mela, cunoscutul geograf roman de origine iberica, cel care pomeneste in scrierile sale de insulele Hebudes si de druizii care le considerau un loc magic. A urmat apoi invazia vikinga si dominatia de aproape doua secole a regilor neorvegieni pana la victoria scotienilor asupra acestora din secolul al XIII-lea.


Cele peste 100 de insule ale Hebridelor reprezinta unele dintre cele mai vechi pamanturi ale Europei, cu roci care dateaza inca din Precambrian. Modul in care in care natura le-a modelat este si astazi considerat unul extrem de spectaculos. Poate ca nu intamplator, insulele erau venerate de vechii celti si considerate un loc al zeilor pagani de catre vikingii norvegieni....

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu