duminică, 21 august 2011

BARCELONA

 

Despre Barcelona poti sa vorbesti oricum si mai ales oricat. Chiar daca ai călătorit prin multe orase frumoase ale Europei, nicaieri nu vei gasi un asemenea amestec de epoci, oameni, culturi si limbaje. Este o “ţară” tuturor posibilitatilor, un mediu amalgamat in care fiecare isi gaseste locul, este un mare oraş, cu multe bune, dar şi cu multe rele. Este socotit de unii printre cele mai iubite si vizitate metropole europene, oras cu iesire la mare si vedere la munte. Barcelona este şi un un lăcaş al artelor, evidentiindu-se mai ales prin constructiile care reflecta avangarda arhitecturala din ultimul secol.
Barcelona este al doilea oras ca marime din Spania si capitala regiunii Catalunia. Zona preferata a turistilor este Rambla, o strada intinsa, asemanatoare unei pasarele pentru promenada, care serveste artistilor drept scena improvizata, iar comerciantilor drept o vitrina imensa care le asigura expunerea marfurilor. Aici vei gasi o multime de magazine, o piata mare, florarii, magazine cu suveniruri si cadouri, iar intre cumparaturi, te poti relaxa admirand giumbuslucurile comediantilor deghizati de pe strada. Rambla are efectul unui magnet asupra turistilor, in principal datorita faptului ca aici poti gasi aproape orice. Insa nu va lasati furati de privelistea magazinelor "de la sosea". Exista sanse mai mai sa obtineti un lucru frumos la un pret corect daca aveti curiozitatea sa porniti in explorarea stradutelor perpendiculare cu Rambla, care se imbina sub forma unui labirint ciudat ingust si intunecos.



Pe langa faima turistica pe care Barcelona si-a dobandit-o, mai akles prin Gaudi, sportul este un alt domeniu este strans legat de istoria orasului. Si mai precis, fotbalul reprezentat prin echipa FC Barcelona. Castigatoare in trei randuri cupei UEFA Champions League, echipa din Camp Nou a iesit invingatoare din campionatul care abia s-a incheiat, adaugand cel de-al treilea titlu in palmares. Insa sportul nu inseamna numai fotbal. Barcelona a gazduit, in anul 1992, Jocurile Olimpice de Vara, ocazie pentru care autoritatile orasului au investit sume mari de bani in modernizarea orasului si inclusiv in construirea portului. Noi arii au fost construite, iar orasul s-a deschis catre mare. Aceste transformari, impreuna cu Jocurile Olimpice au atras atentia lumii asupra metropolei care statea sa nasca.


La pas ...

Primul lucru pe care trebuie sa si-l procure orice viitor turist este un ghid al Barcelonei. Orasul este atat de mare si plin de surprize, incat gandul ca ai ratat ceva minunat te va urmari o vreme, dupa intoarcere, la fel ca în orice altă situaţie. Avantajul unui spatiu urban care a inflorit in perioada modernista este ca nu trebuie neaparat sa cauti arta in muzee, o poti intalni si pe strada, aproape la fiecare pas. Daca ai un ghid al orasului si ai bifat dinainte locatiile, te vei descurca destul de usor cu mijloacele de transport in comun, care au un orar organizat, astfel incat vei putea evita timpii morti.

Ca sa poti sustine cu tarie ca ai vizitat Barcelona ar trebui sa dedici scotocirii orasului cel putin o saptamana, insa exista si varianta "fast and furios": bus-urile turistice. Acest sistem de transport bifeaza toate punctele de interes turistic din Barcelona si are trei rute bine stabilite, care dureaza intre o ora si doua ore. Biletele pot fi achizioante din statiile de autobuz. In schimbul sumei de 20 euro pe zi sau 26 de euro pentru doua zile consecutive, vei beneficia de calatorii nelimitate si de un ghid automat. La urcarea in autobuz vei primi un dispozitiv cu casti si iti vei putea selecta limba in care doresti sa asculti informatiile (limba romana nu se afla printre optiuni). De fiecare data cand te apropii de o locatie semnificanta, vei putea auzi explicatiile ghidului. Daca doresti o aprofundare a locului, ai libertatea sa cobori, sa vizitezi si sa iei urmatorul bus din statia in care ai coborat.


In afara de autobusul turistic, o alta optiune iti sta la dispozitie: cardul Barcelona. In schimbul sumei de 24 de euro pentru doua zile sau 34 de euro pentru cinci zile, vei avea acces la transport nelimitat pe mijloacele de transport in comun, intrari gratis sau reduceri la 100 de puncte de atractie turistica, printre care unele dintre cele mai frumoase muzee ale orasului.


Unele obiective turistice în Barcelona:

  • El Poble Espanyol, un sat construit artificial care reproduce caracteristicile caselor traditionale din Spania. Satul gazduieste si o fundatie sociala, unde puteti admira opere de arta interesante. Printre acestea, o colectie de pictura care include lucrari de Miro, Picasso, Tapies si alti artisti spanioli si catalani.
  • Catedrala - 1450 şi Placa Nova- inima cartierului gotic.
  • Primăria oraşului ce oferă pe o stradă laterală o faţadă gotică din sec.al 14-lea, iar spre placa Sant Jaume o faţadă neo-clasică
  • Placa del Rei
  • Palau de la Generalitat (Palatul ce găzduieşte astăzi guvernul autonom)
  • Placa Reial - înconjurată de edificii neo-clasice construite între 1848 şi 1859, umbrită de păalşmieri
  • Biserica Santa Maria del Pi, stil gotic catalan, sec.al 14-lea.
  • Biserica Santa Maria del Mar, sec. al 14-lea
  • Colina Montjuic (a evreilor), care domină oraşul şi portul de sud
  • Spitalul Santa Creu, amestec de gotic, renaştere şi neo-clasic
  • Sagrada Familia (operă a lui Gaudi, în construcţie)
  • Passing de Gracia, arteră luxoasă
  • Punctul de observatie Miramar este locul de sosire al telegondolelor locale. Un loc care merita admirat, mai ales primavara, cand trandafirii infloresc printre fantanile arteziene. Ramanand in sfera tepilor, o gradina de cactusi care poate fi vizitat exista chiar in apropiere.
  • Castelul Montjuic. Construit pe muntele cu acelasi nume, castelul ofera o panorama frumoasa asupra orasului. De aici puteti lua telegondola locala pana in zona Barceloneta, unde este amplasat portul.
  • Piata Spania. Folosita in trecut pentru a gazdui executiie publice, piata a trecut printr-o "operatie estetica" profunda odata cu organizarea evenimentului World Exhibition din 1929.

Muzee
Daca ai mai mult timp la dispozitie si vrei sa te familiarizezi cu istoria si cultura orasului, sunt cateva muzee al caror prag este musai sa il calci. Veti face o afacere cumparand un bilet special care va va asigura accesul la 8 muzee in schimbul a 20 de euro.
  • Caixa Forum - gazduieste expozitiii mari de arta, iar intrarea este gratuita;
  • Muzeul Picaso
  • Muzeul Joan Miro - dedicat pictorului Miro, gazduieste permanent expozitii de arta;
  • Muzeul Maritim - nu mai are nevoie de introducere; recomandat pasionatilor;
  • Palatul National - gazduieste Muzeul National de Arta Catalana, care are cea mai fumoasa colectie de arta romanesca din lume. Intrarea este libera in prima duminica a fiecarei luni, insa trebuie sa va grabiti, deoarece inchid la 14.30.
  • Muzeul Arheologic
  • Muzeul de Istorie al oraşului.
  • Muzeul Fotbalului - există dar se adresează celor lipsiţi de cultură.
  • Muzeul Federic Mares
  • Muzeul Etnologic - merita cu siguranta o vizita, cu atat mai mult cu cat aici puteti admira exponente adusa de marinarii catalani din timpul calatoriilor lor de explorare a Lumii Noi. Intrarea este libera in prima duminica din fiecare luna, intre orele 11 si 15.

Gaudi - genialul arhitect care domină turismul Barcelonei

Orasul are o istorie arhitecturala bogata care se intinde pe o perioada foarte lunga de timp, incepand de la ramasitele antice ale asezarilor romane peste care a "crescut" orasul modern. Din acestea s-au pastrat pana in prezent fragmente dispersate, asa cum este cazul columnelor de pe templul lui Augusto aflat in interiorul edificiului Centro Excursionista de Cataluna. In oras mai pot fi admirate si vestigii ale periodei medievale, insa cea mai importanta miscare arhitectonica care a luat nastere in Barcelona si care a schimbat fata orasului pentru totdeauna a fost modernismul.


Nu poti vorbi despre Barcelona fara sa-l pomenesti pe celebrul arhitect Antoni Placid Guillem Gaudi i Cornet. Multe dintre simbolurile orasului sunt opera acestui genial artist, un avangardist al vremurilor sale si, culmea, si al vremurilor noastre.

Cea mai cunoscuta opera a sa este Sagrada Familia, nu numai datorita arhitecturii deosebite, dar si a faptului ca dupa mai bine de o suta de ani de la inceperea sa, catedrala nu este inca terminata. Insa, din apropiere puteti cumpara vederi cu Sagrada Familia, asa cum va arata ea in viitor, cand va fi terminata. O puteti vizita ziua pentru un bilet de intrare de 11 euro, dar puteti face o plimbare pana acolo si dupa ce se lasa seara, pentru a descifra misterul zvonului conform caruia catedrala pare construita din oase.


O alta capodopera creata de Gaudi este parcul Guell, construit pe un deal de la a carui inaltime poate fi admirat intreg orasul. Impartit in doua zone, una mai putin aglomerata, naturala, unde vegetatia si-a urmat cursul natural si o a doua mereu populata, care gazduieste sculpturi faimoase si constructii interesante, parcul refecta stiul unic al lui Gaudi. Intrarea este libera.



Pe langa cele doua locatii de mai sus, destinate publicului larg, Gaudi (1852-1926) a elaborat si proiectele unor case, faimoase in prezent, tocmai pentru ca nu a renuntat la stilul sau oarecum bizar pentru acele vremuri. Casa Vicens, prima cladire pe care Gaudi a construit-o in Barcelona, poate fi admirata numai din exterior, deoarece este proprietate privata. La Pedrera sau Casa Mila gazduieste o colectie importanta de lucrari ale artistului si este, prin urmare, cel mai potrivit loc de familiarizare cu stilul lui Gaudi. Intrarea este aproximativ 10 euro.



Dupa vizite la muzee, case memoriale, urmeaza randul strazilor. Poate suna ciudat, dar unul dintre punctele de atractie al orasului sunt chiar strazile. O plimbare pe Ramblas te va face sa simti cu adevarat pulsul orasului, intr-un melanj de culori, culturi, rase si limbi. Este, de asemenea, si o zona mai scumpa din toate punctele de vedere, ca urmare a atractiei turistice pe care o exercita. Puteti manca sau bea ceva intr-unul din baruri, insa pentru cumparaturi personale, alegeti locatii mai putin populare.
Piata Catalunia, aflata in apropierea Ramblei, este locul in care se intersecteaza majoritatea strazilor principale ale Barcelonei. Cunoscuta mai ales pentru statuile si fantanile sale, piata joaca si rolul unei imense parcari pentru biciclete, amintind de atmosfera din orasele olandeze. Strada El portal de l'Angel este un loc ideal de promenada, mai ales ca in drum se vor ivi tot felul de tentatii sub forma magazinelor cochete.


Cea mai aglomerata perioada in Barcelona este fara indoiala cuprinsa intre lunile iulie si august. In concluzie, daca nu aveti chef de o baie de multime evitati aceasta perioada, cu atat mai mult cu cat august este luna concediilor, iar un procent mai mare de 10% din magazinele barceloneze sunt inchise. Cea mai potrivita perioada este luna septembrie, atunci cand incepe perioada reducerilor, atat in magazine, cat si in ofertele hotelurilor. De fapt nu oferta comercială dă valoare unui oraş şi unei călătorii. 

Avantajul este ca vremea e calda in continuare, astfel incat poti sa faci plaja si sa înnoti in voie, chiar daca este jumatatea lunii septembrie.
Frumusetea aparte a orasului poate fi admirata si in lunile de iarna, in afara sezonului turistic, cand atmosfera va fi mai calda (sic!) si mai intima, iar localnicii vor fi mai receptivi la nevoile tale. Pentru ca avem de-a face cu o clima mediteraneana, iernile nu sunt foarte reci, insa verile pot fi destul de greu de indurat, astfel incat cea mai buna alegere este perioada aprilie-iunie sau septembrie-noiembrie.



In această zona, limbile oficiale sunt castillana (adică spaniola) si catalana, insa localnicii vorbesc catalana, iar majoritatea indicatoarelor sunt in aceasta limba (este indicat sa nu va referiti la catalana ca fiind un dialect, deşi este un adevăr). In Barcelona veti putea vorbi si auzi limba engleza peste tot.

Daca aveti cunostinte de baza de limba spaniola va veti intelege oricum cu localnicii, care, chiar daca vorbesc catalana, inteleg la fel de bine si castillana, limba oficiala a Spaniei. Lucrurile stau diferit in alte zone ale tarii, unde limba engleza este cvasi-necunoscuta. Lipsiti de contactul continuu cu turistii, Spaniolii din alte zone nu manifestă o mândrie lingvistică, astfel încat multi tineri nu vorbesc decat spaniola şi sfidează engleza. Limba lor este mai caldă şi mai sonoră decât noduroasa engleză.

Oamenii de cultiră, sau cei care au călătorit mult prin oeaşe cu tradiţie vor sesiza prostul gust care domină animaţia de pe renumita arteră Rambla şi, în plus, vor căuta mărturiile (relativ puţine) ale oraşului medieval.
O prezentare succintă şi numai cu caracter turistic nu poate completa imaginea, şi, mai ales, esenţa unui mare oraş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu