duminică, 21 august 2011

MARSILIA

 Marsilia

Amplasat între mare şi dealuri, Marsilia este un oraş surprinzător şi plin de viaţă. Fondat acum 2.600 de ani, cel mai vechi oraş din Franţa combină bogăţia patrimoniului său unic, cu viaţa culturală vibrantă, dând naştere unui mediu inedit.
Programat pentru a fi capitală europeană în 2013, Marsilia justifică foarte bine motivele pentru care a fost aleasă. Uneori duios, alte ori rebel, acest oraş seduce vizitatorul care, nu poate rămâne indiferent farmecului său dat de clima blândă şi încărcătura culturală.

Vechiul port

Scurt istoric
Cu mai mult de două milenii şi jumătate de istorie, Marsilia este unul din oraşele cele mai vechi şi cele mai importante din punct de vedere istoric, din Europa.
Un port vibrant, încă de pe vremea fenicienilor, oraşul are un trecut lung şi complicat încărcat de perioade de tranziţie marcate de războaie şi migraţii.
Deşi există dovezi care atestă faptul că zona a fost locuită în perioada preistorică, oraşul a fost trecut pe hartă de către fenicieni, care au stabilit un post comercial pe partea de nord a portului în jurul anului 600 î.Hr şi au denumit locul Massalia (care în limba greacă înseamnă jertfă). Ajuns unul dintre primele porturi greceşti din Europa, cu o populaţie de peste 1.000 de locuitori, Marsilia devine prima aşezare cu statut de oraş.
După venirea la putere a lui Iulius Cezar, oraşul ajunge sub dominaţia Imperiului Roman care construieşte aici nenumărate fortificaţii. Marsilia a fost principalul port al schimburilor comerciale dintre romani şi Galia, devenind unul dintre cele mai bogate oraşe din regiune. Cu toate acestea, după războiul roman, civil, Marsilia îşi perde independenţa, în anul 49 î.Hr, intrând sub controlul strict al Imperiului Roman care sustrage o mare parte din bogăţiile oraşului.


După căderea Imperiului Roman, Marsilia a fost asediată deseori de hoarde de barbari, dar de cele mai multe ori refacerea oraşului a fost una rapidă.
Fortificaţiile au fost foarte solid construite protejând oraşul atât de bine încât anumite părţi din Marsilia au fost doar rareori cucerite în această perioadă turbulentă, inima oraşului nefiind niciodată atinsă.
În timpul Cruciadelor, Marsilia a fost din nou în prim-planul comerţului şi aprovizionării, iar cruciaţii au contribuit şi ei la întărirea apărării oraşului, făcând ca portul să devină cu adevărat impenetrabil.
În secolul XIV, Marsilia a fost primul oraş din Europa afectat de Ciuma bubonică, perioadă în care 15.000 de oameni au murit, în condiţiile în care oraşul atingea o populaţie de 25.000 de locuitori. Patru secole mai târziu, oraşul este lovit iar de Marea Ciumă a Marsiliei, o formă a Ciumei Negre, care a omorât peste 100.000 de persoane.
După aceste evenimente dezastruoase, Marsilia s-a recuperat rapid aşa cum mai făcuse în repetate rânduri de-a lungul istoriei. În cele din urmă, comerţul cu Orientul a fost reluat, extinzându-se şi spre alte rute către America Centrală şi de Sud, dar şi spre Caraibe.


Populaţia oraşului a îmbrăţişat cu entuziasm Revoluţia Franceză şi a trimis 500 de voluntari la Paris, în 1792, pentru a apăra guvernul revoluţionar. Chemarea lor la revoluţie, cântată pe drumul spre Paris, a devenit cunoscută sub numele de La Marseillaise, astăzi fiind imul naţional al Franţei.

Turism
Marsilia este un oraş plin de atracţii pentru toate vârstele, mândrindu-se atât cu un număr mare de clădiri istorice, grandioase - palate, biserici, muzee, cât şi cu golfurile şi plajele sale. Fiordurile Marsiliei transformă plimbarea cu barca într-o activitate inedită. De asemenea, locaţia este excelentă pentru observatul păsărilor, scufundări sau pescuit.
Portul vechi (Vieux Port) este inima Marsilei, fiind înconjurat şi astăzi de forturi defensive, acesta continuă să fie funcţional. Piaţa de peşte se deschide în fiecare dimineaţă, aşa cum se întâmplă de sute de ani, iar străzile sunt împânzite de cafenele unde turiştii pot sta să observe agitaţia matinală din port. Labirintul format din străzi, aflat în nordul portului, surprinde la fiecare pas. Multe dintre cele mai importante simboluri ale Marsiliei se află în această zonă, cele mai reprezentative fiind Mânăstirea Sfântului Victor şi Catedrala Notre Dame de la Garde.
Mânăstirea Sfântului Victor reprezintă un loc important de pelerinaj pentru creştini şi datează din secolul al V-lea, fiind centrată de către Ioan Casian, pe mormântul sfântului al cărui nume îl poartă. Datorită faptului că în secolul XIV, biserica a fost fortificată, astăzi turiştii pot vizita catacombele şi pot, totodată, lua parte la un festival de muzică clasică, organizat cu scopuri caritabile, într-un cadru inedit.


Basilica Notre Dame de la Garde domină întregul port, fiind amplasată pe cel mai înalt punct al oraşului. Construcţia ei a început în anul 1241, atunci când un pustnic, maestrul Pierre, a primit autorizaţia de a construi pe acest sit, care, atunci aparţinea abaţiei Saint Victor. Începând cu secolul al XVI-lea biserica este transformată, treptat, într-un centru de devotament religios al marinarilor. Astăzi, Basilica atrage anual peste 2 milioane de vizitatori pe an, iar pentru a-i întâmpina cât mai bine pe cei ce vor veni aici în 2013 să viziteze capitala europeană, autorităţile pregătesc inaugurarea unui muzeu propriu. Muzeul va prezenta istoria colinei Garde de-a lungul timpului şi va avea: un spaţiu de găzduire, ateliere pentru copii, dar şi diferite facilităţi pentru persoanele cu handicap.
Place aux Huiles este cea mai mare zonă pietonală din oraş şi reprezintă un centru comercial major. Împânzită de mall-uri, cafenele, restaurante, cluburi şi baruri, Place aux Huiles este un mediu care facilitează familiarizarea cu atmosfera locală.
Palais du Pharo a fost, de fapt, un cadou din partea locuitorilor oraşului pentru Napoleon al III-lea, care se pare că l-a dăruit, mai departe soţiei sale Eugénie de Montijo.
Clădirea este un excelent exemplu de arhitectură de sfârşit de secol XIX, având un interior spectaculos, mobilat în stil vechi. De asemenea, pe lângă grădinile sale care merită toată admiraţia, palatul oferă o vedere spre Chateau d'If şi vechiul port.


Chateau d'If este clădirea făcută celebră de Alexandre Dumas în romanul său Contele de Monte Cristo, unde este prezentată drept închisoarea fără scăpare. Amplasat pe insula cu acelaşi nume, castelul a fost mai întâi fortăreaţă, iar apoi închisoare până în secolul XIX, când a fost deschis pentru vizitare. Astăzi accesul pe insulă este asigurat de feriboturile care pleacă din vechiul port.

Notre Dame de la Garde
La Vieille Charité este un fost azil de binefacere construit între anii 1671-1748 de către Pierre Puget şi care astăzi funcţionează ca centru cultural şi muzeu.Construcţia cuprinde patru galerii cu arcade ce înconjoară capela care susţine un dom ovoid celebru. De-a lungul istoriei sale, clădirea a foat atât adăpost pentru copii şi bătrâni, cât şi spital pentru răniţii din războie. Salvată de la demolare, ea a fost restaurată în anii 1968, fiind considerată clădire de patrimoniu naţional.
Pentru orice turist este bine de ştiut că Marsilia are 22 de muzee, care în zilele de vară sunt deschise în intervalul orar 11-18, iar vara între 10 şi 17.
Una din cele mai extravagante clădiri din oraş este Palais Longchamp, un castel de apă construit în secolul XIX şi care astăzi găzduieşte Muzeul Artelor Frumoase, o colecţie de tablouri italiene, franceze şi flamande din secolele XVII-XVII.
Musée Grobet-Labadié este găzduit într-un hotel de secol XIX, deţinut de familia a cărei colecţie este expusă. Aici se regăsesc sculpturi, picturi, obiecte decorative, mobilă şi tapiserii datând din secolele XIII-XVII.
Muzeul de Istorie Naturală se află la răspântia dintre cultură şi peisajele mediteraneene, expunând mai bine de 400 de ani de istorie provincială.
Musee des Docks Romains a fost deschis în 1961. După al Doilea Război Mondial, portul a fost distrus aproape în totalitate. Atunci când autorităţiile au început să îl reconstruiască, au descoperit portul antic, care a stat ascuns aproape 2000 de ani. Expoziţiile de aici etalează unele dintre cele mai bine conservate artefacte romane.
Musée de la Mode este unul din primele muzee de modă din Franţa şi expune mai bine de 6.000 de costume, în special din zona mediteraneană.
Cu toate că are o listă impresionantă de obiective ce merită vizitate, turismul nu este tocmai punctul forte al Marsiliei, un oraş plin de viaţă, dar cu un trafic destul de agitat. Populaţia de aici este formată dintr-un mix bogat de europeni, nord-africani şi mulţi alţii, dintre care foarte puţini cunosc limba engleză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu