vineri, 19 august 2011

CONSTRUCŢII BIZARE DIN LUT 9

Shibam - Manhattan-ul deşertului

Se poate spune despre oraşul Shibam, din Yemen, că este oraşul primilor zgârie-nori ai lumii, Manhattan-ul deşertului. Cu secole înainte ca americanii din New York şi Chicago să ridice primii zgârie nori, Orientul Mijlociu excela, în felul său, în construcţii de acest gen. Iar Shibam-ul, oras datând încă din secolul al II-lea e.N, este cel care se poate mândri cu primele clădiri de pământ din istorie care au sfidat norii. Construite exclusiv din cărămizi de lut făcute chiar de localnici, casele turn ale Shibam-ului se ridică la înalţimi de peste 30 de metri şi au, cele mai înalte dintre ele, chiar si 11 etaje. Scopul lor, asemenea zidului care înconjoară ineditul oraş, a fost acela de a apăra populaţia locală de triburile de beduini. Casele sunt vechi şi locuite permanent, în marea lor majoritate, de peste 500 de ani.


Planul oraşului a fost astfel realizat încat aşezarea să fie străbătută de străzi înguste şi întortocheate, improprii pentru o caravană sau un grup mare de oameni, suficient ca să îi facă pe potenţialii atacatori să se gândească bine înainte de a patrunde într-un atare viespar. Chiar şi casele par nişte fortificaţii strategic amplasate. Acesta este poate şi motivul pentru care sudul Yemenului nu a fost niciodată cucerit. Shibam-ul are o vechime de peste 2000 de ani, dar mulţi îl consideră, mai degrabă, un oraş din secolul al XVI-lea, perioada în care au fost ridicate cele mai multe dintre uriaşele sale cladiri.


Eroziunea şi ploile, chiar dacă rare, i-au determinat pe locuitori să facă reparaţii şi îmbunătăţiri constante, astfel încat nimeni nu mai poată spune cu exactite cât de vechi sunt casele. Acum, Shibam-ul se consideră un oraş modern, lipsit de poluare şi de zgomotul infernal al marilor metropole, mandru să fie posesorul celor mai vechi zgârie nori şi, totodata, al celor mai înalte blocuri de pământ din lume. Oraşul a intrat în patrimoniul UNESCO înca din anul 1982, odată cu cea de a 6-a reuniune a prestigioasei organizaţii, eveniment ce a avut loc la Paris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu