miercuri, 2 martie 2016

CABANA CIUCAȘ X




CABANA CIUCAȘ - 1940

CABANA CIUCAȘ - 1972

Casa Alexandru Vlahuta 01 resize ISTORIC
CABANA CIUCAȘ - 2000
Casa Alexandru Vlahuta 03 resize ISTORIC
CABANA CIUCAȘ - 2000



CABANA CIUCAȘ - anii 80 - 90



CABANA CIUCAȘ - redenumită VÂRFUL CIUCAȘ - 2011

Denumită inițial "Casa Alexandru Vlahuță" (altitudinea 1595 metri), Cabana Ciucaș a fost construită de către asociația turistică "România Pitorească", fiind prima cabană din masiv. Construcția cabanei a început pe data de 16 mai 1937 și a fost inaugurată pe 26 septembrie 1937. Casa avea o sufragerie, două dormitoare, un vestibul, bucătărie, pivniță și camera pentru îngrijitor.
Vreme de 60 de ani cabana a servit drumeților drept loc de adăpost montan și relaxare, însă începând înainte de anul 2000 aceasta a suferit un accentuat proces de degradare, până la dezafectare.
In anul 2008 a început organizarea de șantier pentru noua construcție a cabanei pe același amplasament, pe muntele Chirușca din Masivul Ciucaș.
Ca urmare a reconstrucției, clădirea a fost redeschisă turiștilor începând cu luna iunie 2011. Odată cu acest eveniment cabana a luat numele de Cabana Vârful Ciucaș.
Cabana are o poziție centrală în Masivul Ciucaș, așezată pe un pinten prelung al muntelui Chirușca, într-o pajiște cu orizont deschis, la întretăierea principalelor poteci alpine ce străbat masivul.
Intr-nn peisaj atrăgător, cu o îmbinare rustică de lemn cu piatră, cu un stil haiducesc îmbinat cu elemente moderne, cabana Vârful Ciucaș se înfățișază într-un decor feeric drept o locație care atrage perfecțiunea naturii și incită la relaxare. farmecul înălțimilor și al împrejurimilor determină iubitorul de frumos să-și oprească pașii aici, în mijlocul munților.
Cabana Vârful Ciucaș deține două construcții, cabana numită Vila Mare și anexa numită Vila Mică. Prima are o capacitate de cazare de 60 de locuri, în 18 camere pe trei nivele, două etaje și o mansardă.  Camerele au grup sanitar propriu, birou și televizor. Cea de a doua clădire, Vila mică, dispune de numai 19 locuri de cazare în patru camere și cu baie comună.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu