duminică, 6 martie 2016

CABANA PIATRA SINGURATICĂ XCabana Piatra Singuratică cea veche

Cabana aflată la altitudinea de 1504 m (Munții Hășmaș - 1792 m) a fost construită de către Societatea Carpatină Ardeleană (filiala Miercurea Ciuc) şi inaugurată la data de 14 august 1932. În decursul anilor, cabana a fost extinsă şi renovată de mai multe ori. In anul 2010 degradarea accentuată a cabanei a făcut necesară recontrucția completă a acesteia. În prezent, în afară de camera cabanierului, există 2 încăperi încălzite, cu aproximativ 16-18 paturi. In podul cabanei sunt de asemenea amenajate circa 10-15 locuri pe saltele. Podul nu este încălzit, dar se poate dormi in saci de dormit chiar şi în condiții de iarnă. Lângă cele două camere se află o sală de mese, prevăzută 2 mese lungi, scaune din buturugi şi sobă. În sala de mese pot lua loc simultan aproximativ 20 de persoane. O cameră este rezervată pentru Salvamont Miercurea Ciuc. Cazarea costă 20 lei/persoană/noapte. De la cabanier se poate comanda mâncare caldă, vin fiert și pălincă de casă. In vara anului 2011, pe acoperișul cabanei au fost montate panouri solare, care asigură apă caldă pentru bucătăria cabanei, respectiv pentru dușul aflat în spatele cabanei. In timpul verii, apa necesară cabanei este asigurată tot cu ajutorul panourilor solare şi al pompelor electrice.
Cabana Piatra Singuratică cea nouă, altitudine 1504 m

Cabana Piatra Singuratică cea veche
Pe vremea cînd cazarea era doar 3 lei, dar acoperișul cădea peste tine și ușa se închidea numai bătută în cuie, Cabana Piatra Singuratică oferea condiții de bivuac (saltele și pături obosite pe priciuri suprapuse) pentru clienții leneși care n-aveau chef să întindă cortul în poiana din apropiere. Mai nou, de cînd a fost reconstruită, i-au crescut, pe lîngă paturi, și niște panouri solare.
abana Piatra Singuratică cea veche
Sînt șanse mari să ai colegi de cameră munțomani maghiari, de prin localitățile din zonă; după un tratament serios cu pălincă, e posibil să începi să vorbești cu ei în ungurește. Dacă te țin balamalele, bagă o escaladă pe colții stîncoși ai Pietrei Singuratice, pînă la crucea metalică de pe vîrf. Dar doar înainte, niciodată după tratamentul de mai sus, indiferent cît curaj ai găsit în sticlă.
Cabana Piatra  Singuratică cea nouă, cu panouri solare
Cabana Piatra Singuratică  - 1504 m
În pod se poate dormi pe salteleCabana Piatra Singuratică - podul dormitor

Acul din șaua Piatra Singuratică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu