vineri, 11 martie 2016

CABANA GURA DIHAM X



CABANA GURA DIHAM - după 2006

Cabana Gura Diham a fost construită în anul 1910, inițial aici funcționând un han, combinat cu o casă de vânătoare. La acea vreme cabana era amplasată la o distanță foarte mică de graniță cu Austro-Ungaria. După razboi a devenit cabana turistică. In anul 1987 au fost construite 2 corpuri noi de clădire, renovate integral in 2006.

Situată la o altitudine de 982 metri și la aproximativ 4,2 km față de DN1, Complexul Gura Diham beneficiază de un cadru natural deosebit, învăluit în liniște și este punctul de plecare spre numeroase trasee turistice:

* Cabana Gura Diham – Poiana Izvoare prin Tache Ionescu- Cabana Mălăiești- Vf. Omu
* Gura Diham – Cabana Diham – Râșnov
* Gura Diham – Poiana Coștilei – Vf. Omu
* Gura Diham – Coltii Morarului – Vf. Omu- Crucea Caraiman – Cabana Babele – Piatra Arsă – Cota 2000 – Sinaia (cu telecabina).



CABANA GURA DIHAM - 1990-2000

Primaria comunei Bușteni a construit, în anul 1910, la poalele muntelui Diham, o casă de vânătoare care dispunea de o sală de mese, două camere și spațiu pentru bucătărie. La mansardă avea trei camere. Aici se adunau sâmbata și duminica vânătorii din împrejurimi, unde își depănau amintirile. Tot aici, găseau popas cei care mergeau spre Valea Prahovei sau veneau dinspre Râșnov.
In 1949, construcția a intrat în patrimoniul C.C.S.-ului, primind numele de CABANA GURA DIHAM. Langă cabană, mai târziu, s-a construit o baraca asemănătoare cu cea de la Căminul Alpin, care putea adăposti 50 locuri  la prici, cu toate îmbunătățirile aduse. Pe parcurs s-a deteriorat și a fost demolată.



CABANA GURA DIHAM - 2008

Printre sutele de salariați perindați ca angajați  la cabană, o notă aparte o reprezintă familia Luca. Cei doi și-au început activitatea în urmă cu 40 de ani la cabanele Babele și apoi la Piatra Arsă.
Deși au muncit în condiții foarte grele, într-un program prelungit, nu s-au retras, ci s-au adaptat acestei munci. Meritul deosebit în pregătirea lor ca oameni de munte se cuvine familiei Moiceanu, care văzându-i dornici și preocupați de a învăța modul de administrare, le-a dat credit, ca în anumite perioade de timp, sa conducă întreaga activitate, dar sub supravegherea lor  atentă.



COMPLEX TURISTIC GURA DIHAM - 2012

Acești doi salariați începători, s-au cunoscut pe munte, muncind în cabana unde s-au și căsătorit, fiind cununați de fam . Moiceanu, Celebrarea cununiei religioase  a avut loc în sala de sport a cabanei Piatra Arsă, caz unic în munții Bucegi la acea vreme.



COMPLEX TURISTIC GURA DIHAM - 2014

In 1980, datorită seriozității manifestate și a calităților de buni gospodari, au luat în primire cabana Gura Diham. Prezența familiei Luca aici a constituit un moment de redimensionare a tot ce a însemnat aceasta cabană, privind extinderea spațiului de cazare si de alimentație publică .
După ce au devenit proprietarii acestei baze turistice și-au pus în valoare ideile, priceperea, bunul gust și toate cunoștințele acumulate, adaptându-le la cerințele turismului prezent și viitor. Gura Diham nu mai este  demult o “cabană”, locul aceasta a devenit un complex turistic, datorită multitudinilor de servicii pe care le prestează.




COMPLEX TURISTIC GURA DIHAM - 2015

Din bătrâna CABANA GURA DIHAM s-a păstrat însă prima  construcție, iar în ultimi 25 de ani pe acest loc s-a construit și o bază turistică modernă. Acest complex de clădiri dispune de camere cu două paturi, sală de conferințe restaurant cu specific traditional si vânătoresc, terasa. La ora actuala fiind una din unitatile turistice cele mai solicitate de pe Valea Superioara a Prahovei. Aceasta cu toate că turiștii de asfalt din București au infestat revoltător valea Cerbului, care se întinde în fața cabanei pe câțiva kilometri.


CABANA GURA DIHAM - anii 60

Un comentariu:

  1. Pacat ca in 2017, drumul de la Busteni la Gura Diham este execrabil...un drum forestier, plin de gropi, pe care mai mult de 2 km nu poti inainta , asta daca nu vrei sa-ti distrugi masina...

    RăspundețiȘtergere