miercuri, 16 martie 2016

CABANA SURU X




CABANA SURU - 1957


CABANA SURU- anii 60 - și anexa cu posibilități de cazare
Imagini pentru Vârful Suru
Cabana Suru - 1960Imagine similară
abana uru - 1989



CABANA SURU - 1994



CABANA SURU - varianta veche de până în decembrie 1996


Cabana Suru cea nouă și ruine ale celei vechi - 2016

CABANA SURU - după reconstrucție, dar nefinalizată

Se află pe culmea Moașa în locul numit Fruntea Moașei la limita superioară a pădurilor de molid, la altitudinea de 1450 m. 
Cabana dispune de 20-25 locuri de cazare și apă curentă la bucătărie și spălător. Accesul se face dinspre Sebeșul de Sus pe drum forestier și poteca marcată și de la Turnu Roșu și Câineni, tot pe poteci marcate.
Din Avrig se ajunge pe la Cabana Poiana Neamțului și apoi pe drum forestier până la izvorul Florii, continuat de traseu marcat de cca 2 h.
Cabana a fost construita in anul 1940 de Turing Clubul României (TCR). Din pacate, un incendiu devastator a ars din temelii acest adăpost montan în decembrie 1996. El s-a declansat datorita suprasolicitării coșului de fum de la soba bucătăriei. Fisurat, locul a permis izbucnirea focului mai întâi la etajul 3, apoi la etajul 1. Micile incendii s-au stins, dar, apoi, focul a cuprins toate etajele. Cei vreo suta de turiști din cabana au salvat o parte din bunuri, însă clădirea a ars ca o torță, având mult material lemnos și chiar trestie in tencuiala. 
In 2000 s-a amenajat grajdul, A existat și cabanier și ajutor, dar din 2004 a început iar să se degradeze (nici cabanierii nu mai stăteau acolo). In 2008 nu mai erau uși și nici ferestre.
Incepând cu luna iulie 2012 a reintrat in circuitul turistic cabana Suru pe fostul amplasament. Actualul patron, pasionat de munte, a construit din capatul drumului forestier, zona "Izvorul Florii" un funicular pana la fostul amplasament si a urcat materiale de construcție și meseriași. Lucrările la noua cabană au debutat în 2009 când a deschis pentru turiști, din fosta magazie un spațiu de cazare (cam 10-12 persoane). Astazi mai sunt de amenajat mici chichițe (bănci in sala de mese, prin bucătărie, una-alta, o toaleta din spate) dar în mare este gata... Se poate locui in ea.  












c

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu