marți, 1 martie 2016

CABANA PODRAGU X


Cabana Podragu este una din cele mai frumoase, mai vechi și mai pitorești cabane din România. Cabana Podragu este punct de reper în Munții Făgăraș, printr-o deschidere frumoasă și la o înălțime de 2.136 metri  altitudine, foarte aproape de lacul glaciar Podragu. Este cabana din Munții Făgăraș situată la cea mai mare altitudine, (2136 de metri), pe versantul nordic, în căldarea glaciară a Văii Podragului, lângă lacul cu același nume. Este vizitată de turiștii care parcurg traseul de creastă, sau de cei care urcă aici pentru a se bucura de frumusețea zonei și de accesul pe vârful Moldoveanu.
CABANA PODRAGU - 2000

In anul 1885, Societatea Carpatina Transilvaneană (SKV) din Sibiu, a construit la lacul Podragu un adăpost de piatră, care nu a durat mult, ci s-a dărăpanat. In anii 1937-1939 Turing Clubul României a luat hotarirea de a construi o cabană turistică la Lacul Podragu, scop în care a arendat terenul necesar de la locuitorii comunei Ucea de Sus, a întocmit planurile și a executat cabana la Tălmaciu, urmând ca apoi să fie transportată în bucăți și montată la locul stabilit. Totodată, asociația a pornit la deschiderea și amenajarea drumului și a cărării care duce pe Valea Podragului până la lac.

SUB TURNURILE PODRAGU

CASCADĂ PE VALEA PODRAGU
Datorită unor piedici apărute în calea realizării acestei cabane, TCR-ul a renunțat la proiectul inițial și a transportat cabana în apropierea Vârfului Suru, montând-o pe locul numit Fruntea Moașei. – Actuala cabană Podragu a fost construită prin anii 1948-1949 de către Banca Națională a României pentru salariații săi, fiind dată în folosință în anul 1950. Actualmente ea este folosită drept cabană turistică.
Cabana Podragu, Anexa și baia de Rododendron
Transportul alimentelor, combustibilului, lemnelor, și al aproape tuturor lucrurilor de care este nevoie la cabane, se face cu ajutorul măgărilor, sau în rucsac. Cabana are generator, apă curentă la bucătărie și 70 de locuri de cazare. In jurul cabanei sunt locurile de campare gratuite. Cabana Podragu este închisă iarna, dar în apropierea ei se află o anexă ce poate fi folosită în condiții bune ca refugiu. Cabana are bufet și cantină, unde se poate mânca foarte bine, evident, în perioada în care este deschisă cabana.
Căldarea glaciară Podragu - vedere spre latura cabanei
Cabana Sureanu

CABANA PODRAGU - vedere din creastă

Este asezată în căldarea principală a Podragului, pe o prispă de stâncă in partea vestică a lacului mare. Cabana este formată dintr-un corp principal și o anexă. Cladirea principală, cu parter și etaj, este construită din zid de piatră. La parter se află dormitoare, sala de mese, bucătăria și grupuri sanitare. Etajul cuprinde trei dormitoare, camera cabanierului și grupuri sanitare. Se pot caza 100 de persoane in camere cu 6-18 paturi

Pe  timp de iarnă sau toamnă târzie, pe perioada când cabana este închisă, poate fi folosită anexa alăturată drept refugiu. Asta, bineinteles dacă cei care au trecut pe acolo înaintea dvs. au lăsat curat și ușa închisă, ca să nu fie plin de zăpadă înăuntru. Din când în când se mai găsesc câte unii “curioși” cu instincte sălbatice care pe timp de iarnă sparg geamurile de la cabană pentru a pătrunde înauntru, și atunci iarăși trebuie reparate ferestrele, ceea ce la 2136 m altitudine nu este prea de ușor, pentru că nu “cresc” termopane pentru ferestre pe marginea lacului.

Astfel de specimene umane nu merită noblețea și demnitatea munților.


LACUL PODRAGU ȘI CABANA


CABANA PODRAGU- Cărăușii
In aval de cabana Podragu se găsește Cabana Turnuri, situată pe aceiasi vale, la 1520 de metri altitudine, fiind deschisă pe toata perioada anului, dar care oferă condiții modeste. Ea este, însă de mare ajutor pe traseul lung de la șes la Podragul.

SPRE PODRAGU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu