luni, 7 martie 2016

CABANA PEȘTERA X

Cabana Peștera. Situată la poalele Muntelui Cocora la 1610m altitudine; a fost construită de Turing Clubul Romaniei în 1942 pe locul fostei cabane ridicată în 1923 de societatea Hanul Drumeților și distrusă complet de incendiul din 1940.



CASA PEȘTERA - 1924-1930

Asociația Turistică Hanul Drumeților, grupare creată în 1921 de câțiva foști membri ai STR (Societatea Turiștilor Români), a început în mai 1923, construcția unei cabane pe valea superioară a Ialomiței, în Poiana Crucii, la poalele muntelui Cocora, în imediata apropiere a Cheilor și Peșterii Ialomiței.
Lucrările au mers repede, astfel încât pe 21 septembrie același an a avut loc inaugurarea adăpostului, botezat Casa Peștera, în prezența a peste 60 de iubitori de munte.
Asociația se va transforma, în 1926, în Turing-Clubul României (TCR) preluând și patrimoniul, inclusiv Casa Peștera. Printre cabanierii perioadei de început se număra și Nicolae Butmaloiu, sau Mos Butmaloi, primul cabanier român din Bucegi și vestita călăuză a primilor iubitori ai acestor munți.
Intre 1924 și 1925, cabana a fost extinsă și reamenajată, întrucât numărul turiștilor în zonă crescuse semnificativ și construcția inițială devenise neîncăpătoare, mai ales pe timpul verii. La noua inaugurare, din 29 iunie 1925, au participat peste 200 de oameni.




CABANA HOTEL PEȘTERA - 2015



CASA PEȘTERA - 1923



CABANA PEȘTERA - 1923

Până în 1930, cabana situată la 1600 de metri altitudine avea cinci camere la parter și trei la mansardă, o sala de mese cu bibliotecă și muzeu în formare, bucătărie, pivniță și camera pentru îngrijitor. Intr-un alt corp al Casei Peștera se afla un grajd pentru vaci, un atelier, o cameră specială pentru fotografie și o cameră destinată găzduirii călăuzelor.
Turing-Clubul României dorea, în 1930, să mărească suprafața clădirii și să-i aducă îmbunătățiri în ceea ce privește confortul turiștilor, prin branșarea la electricitate și apă, dar și prin construirea unor toalete, dar lipsa banilor a întârziat foarte mult acest demers.
In februarie 1940, Casa Peștera, realizată în mare parte din lemn, a fost distrusă de un incendiu. Insă TCR-ul s-a organizat rapid, iar în aprilie 1940 a început construcția unei noi cabane, pe același amplasament. Noul adăpost avea parterul din piatră și etajul din lemn.
Cabana a rezistat, în această formă, până în septembrie 1970, când a fost din nou mistuită de flăcări.
Următorii opt ani, casa de adăpost a functionat în patru barăci construite lângă ruinele vechii cabane. Continuitatea a fost asigurată prin eforturile unui alt cabanier inimos, Nicolae Șoric, sau nea Nelu cum ii spun prietenii, din Râșnov.
In 1974 a început construcția actualului hotel, inaugurarea având loc la 31 decembrie 1978. Deși mult mai încăpător și cu un grad sporit de confort, hotelul, prevazut cu 9 etaje, este departe de echilibrul și perfecta integrare în peisaj a clădirii realizate de Turing-Clubul României în 1940.

CABANA PEȘTERA - 1930

In 1998, hotelul a fost cumpărat de către SC Romcif SA Fieni. După o serie de reparații, acesta a reintrat în circuitul turistic și a fost clasificat la trei stele.
Cinci ani mai tarziu, hotelul a fost vândut către SC Grup Industrial Alca SRL, firma deținută de familia Calcan (Valentin Gigel & Diana Ioana). In 2004, au fost aduse modificări semnificative, cu scopul de a atrage turiștii: piscină, saună, centru de fitness, căzi cu hidromasaj, Wi-Fi.
In 2012, hotelul Peștera a fost implicat într-un scandal politic de proporții. Senatorul social-democrat Valentin Calcan, unul dintre cei mai bogati parlamentari, înființase o secție de votare chiar în incinta clădirii, cică la solicitarea starețului schitului și a călugărilor Mănăstirii Peștera Ialomiței din Moroieni.

CABANA PEȘTERA - 1930




CABANA HOTEL PEȘTERA - 2015
Hotel Pestera















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu