joi, 3 martie 2016

CABANA VALEA SÂMBETEI X


Copyright Alpin Photo Festival 2016, Predeal, Cabana SKV din Valea Sambata, 1936
CABANA SÂMBĂTA - 1936
Situată în partea estică a Munților Făgăraș, supranumiți Alpii Transilvaniei, la 1400 m altitudine, Cabana Valea Sâmbetei este una din principalele porți de intrare în masiv, atit pentru parcurgerea crestei Făgărașilor, dar și ca punct de plecare către cel mai înalt virf din țara noastră, vârful Moldoveanu-2545 m, situat la 5 ore de mers. Accesul la cabană se face din DN1 prin satul Sâmbata de Jos, urmând drumul care duce la Mănăstirea Brâncoveanu, drum asfaltat, iar de aici 4 km de drum forestier urmat de o poteca turistică usoară. Se parcurg în total 3 ore, de la Mănăstirea Brâncoveanu până la cabană. Poteca urmează malul pârâului Valea Sâmbetei. Pe creasta principală, spre vârful Moldoveanu, cel mai recomandat traseu de acces este cel prin Fereastra Mare a Sâmbetei, cu o durată de 1 oră și 30 minute. La atingerea crestei se lasă la est spectaculosul Colț Bălăceni și se merge spre vest spre vârful Moldoveanul

Cabana Sâmbăta anii 90-2000

Colţul Bălăceni străjuieşte Valea Sâmbetei, mereu cu spatele la soare şi parcă mai primitor în sezonul de iarnă, atunci când zăpada şi gheaţa îi pun stăpânire pe peretele nordic. Traseul Muchia Nord-Vestică pare o alegere bună pentru sporirea experienţei de iarnă și a perspectivelor largi. Dacă traseul până la cabană nu este greu în schimb priveliștea este una “grea” de-a dreptul: Fereastra Sâmbetei cu Colțul Bălăceni care domină întreaga vale. Zăpada de pe culmi se bate cu verdele pădurilor și al poienilor de mai jos și te poartă cu gândul la înălțimi mai mari


Valea Sâmbăta cu Clțul Bălăceni și Fereastra Mare

De la Cabana Sâmbăta începe o urcare mai pieptișă spre creastă, printre brăduţi și tufişuri, pe poteca ce conduce chiar în fața Colțului Bălăceni.

Cabana Valea Sâmbetei - 2000

Aflată ca și majoriatea cabanelor din Făgăraș, la limita golului alpin, cabana oferă o frumoasă vedere asupra Văii Sâmbetei, culminând cu Fereastra Mare și renumitul Colț Bălăceni, denumit și Matterhorn-ul României. Prin amplasarea ei, cabana oferă acces ușor atât vara cât și iarna către partea superioară a văii Sâmbăta, pentru parcurgea unor trasee de o zi, dar mai ales iarna către pârtiile naturale de ski care străjuiesc valea.


Cabana Valea Sâmbetei - vedere din spate - 2000

Mărginită la vest de majestuoasa muchie a Drăgușului, la est de muchia Cațaveiu, valea Sâmbetei este una din văile glaciare nordice ale munților Făgăraș în care practicarea sporturilor de iarnă, schiul și snowboardul, în principal, se poate face până târziu în primăvară, în luna mai, sau chiar când bujoreii de munte îi împânzesc versanții, în luna iunie. Dar schiatul pe pârtii neamenajate mărește pericolul de accidente și de avalanșe, care nu trebuie neglijat.


Cabana Valea Sâmbetei - a venit iarna - 2000

In 1931 Societatea Carpatina Transilvăneana (S.K.V.) a cumpărat de la Dănilă Vasu din Făgăraș casa de vânatoare pe care acesta și-o construise în Valea Sâmbetei. Construcția datând din 1927 a fost transformată în casă de adăpost. In perioada 1931-1935 se-au efectuat lucrări de extindere.

Inaugurarea oficiala a cabanei a avut loc la 30 august 1936.


Valea Sâmbăta -a venit primăvara

In august 1968 cabana este deteriorată de un puternic torent. In anul următor cabana a fost renovată și extinsă.

Cabana Valea Sâmbetei - 2000

Cabana Valea Sâmbetei - 1990

Cabana Valea Sâmbetei - 2000

Cabana Valea Sâmbetei - o latură - 2000

Cabana Valea Sâmbetei - 2000

Cabana valalea Sâmbetei - culoar interior - 2000

Cabana valea sâmbetei - interior - 2000

Cabana Valea  Sâmbetei - interior sală de mese

Cabana Valea Sâmbetei - sala de mese


Cabana Valea Sâmbetei - relaxare la masa din fața cabanei

Refugiul Salvamont în amonte de Cabana Valea Sâmbetei - 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu