Michaelerplatz
Michaelerplatz este o piață cu suprafață mică din centrul Vienei care a fost proiectată în jurul anului 1720 și realizată în stilul baroc proiectat abia la sfârșitul sec.al 19-lea.
Piața a primit acest nume prin anul 1850 după biserica parohială Sfântul Mihail din acest spațiu, biserică destinată curtenilor și cetățenilor care trăiau în apropierea acestei laturi a Palatului Imperial Hofburg. După câteva secole, piața neregulată medievală a fost reproiectată în 1720 după planurile arhitectului Joseph Emanuel Fischer von Erlach în vederea construirii aripei Michaelertrakt a Hofburgului. Lucrările de construcții de pe aripa stângă au început prin 1729, dar au stagnat în ultimii ani ai domniei împăratului Carol al VI-lea și au fost reluate după redeschiderea, în 1741, a sălii de bal, de către Maria Teresia. Realizarea planurilor baroce a fost urmată de Ferdinand Kirschner, aproximativ 150 de ani mai târziu, în perioada 1889-1893, când s-a demolat clădirea veche barocă, a unui Burgtheater (teatru), din centrul pieței și când s-a finalizat aripa Sfântul Michael a palatului Hofburg (Michaeleryrakt).
In anul 1991, in centrul pieței, în urma excavărilor, au fost descoperite vestigii arheologice din perioada romană, rămășițe ale taberei militare Vindobona, și de la o așezare civilă atașată.
In toamna anului 1838 a fost instalată în spațiul viitor al Michaelerplatz prima instalație de iluminat cu gaz din Viena. Antreprenorul Georg Pfendler, fondatorul și directorul „Österreichischen Gesellschaft zur Beleuchtung mit Gas”, a pus un candelabru cu șase becuri cu gaz în piață. Gazul provenea dintr-o exploatare a Gaswerk Rossau. In anul 1927 a fost instalat în Michaelerplatz primul sens giratoriu din Viena.
De la sfârșitul sec.al 19-lea, în Michaelerplatz se afla intrarea principală în complexul imperial Hofburg. In apropiere se afla vechea biserica Sf. Michael (Michaelerkirche). Din Michaelerplatz porneste strada Kohlmarkt. Aceasta se intersectează in capatul ei cu strada Graben. In Kohlmarkt au locuit compozitorii Hayden și Chopin, iar prin Graben a trecut efemer și Mozart.
In Michaelerplatz, pozitionată în fața intrării în palatul Hofburg, se află clădirea Looshaus, în prezent sediul unei bănci. Looshaus a fost construită în anul 1911 pentru croitorii pentru femei, Goldman și Salatschde, de arhitectul Adolf Loos, considerat unul dintre fondatorii arhitecturii moderne.
La vremea respectivă, Looshaus a fost considerată o ofensa adusă celor doua sute de ani de tradiție barocă și neobarocă. Ofensa a fost atât de mare încât arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului, nu a mai vrut să folosească niciodată intrarea în palatul Hofburg din Michaelerplatz. Clădirea Looshaus poate fi vizitată pentru sălile sale elegante și pentru scara interioară.
In zilele noastre Looshaus este greu de observant când vizitatorul se îndreaptă spre Michaelertrakt, dar atunci când a fost construită, in 1911. a generat o mulțime de controverse datorită fațadei sale foarte moderne și lipsei decorațiunilor, lucruri foarte neobișnuite pentru Viena epocii baroce. Adolf Loos a fost influențat de nașterea arhitecturii zgârie-norilor pe care o văzuse într-o călătorie în Statele Unite și a adoptat un stil de clădire de afaceri cu linii drepte și aproape fără nici un fel de decorațiune. Design-ul foarte modern a provocat discuții atât de aprinse încât construcția a fost temporar amânată. Loos a fost lăsat să continue numai după ce a promis să decoreze fațada cu balconașe pentru flori. Impăratul Franz-Josef detesta fațada modernă din fața palatului său și se spune că draperiile de la aripa de peste drum de Looshaus erau mereu trase pentru a nu fi nevoit să o privească. Astăzi clădirea este considerată un exemplu de arhitectură modernă care a reușit să schimbe o mulțime de idei preconcepute.
Vizavi de Looshaus se găsește o altă cladire vieneză, Palatul Herberstein, construit între anii 1896 si 1897. A fost ridicat în locul unei alte clădiri, Palatul Dietrichstein, care a fost celebru pentru Cafeneaua Griensteidl, unde un grup de tineri poeți și scriitori cunoscuți sub numele de Jung-Wien se aduna in mod regulat. După ce cafeneaua a fost demolată, aceștia s-au mutat într-un alt local din apropiere, Café Central, care astăzi este cea mai celebră cafenea din întregul oraș. In 1990 s-a redeschis și Café Griensteidl în Palatul Herberstein.
Michaelerplatz este dominată de impresionanta poartă neo-barocă de la Palatul Hofburg. Această aripă, numită Michaelertrakt, a palatului Hofburg este una dintre cele mai exuberante aripi ale palatului imperial. A fost inițial proiectată (după cum s-a spus) de Josef Emanuel Fischer von Erlach în anul 1720-1725, dar proiectul a fost amânat o perioadă lungă de timp și abia în anul 1888, când vechiul Burgtheater a fost demolat, a început și construcția acestei aripi. Arhitectul austriac Ferdinand Kirschner a urmat planurile inițiale ale lui Erlach și a dus la bun sfârșit construcția aripii în anul 1893.
In centrul aripii se găseste impresionanta poartă numită Michaelertor. Pe marginile celor trei intrări se găsesc statui colosale ale lui Hercule,.executate de sculptorul italian Lorenzo Mattielli. La fiecare căpat al Michaelertrakt se găsesc două fântâni foarte mari decorate cu grupuri de sculpturi. Fântâna din dreapta, a fost proiectată în 1897 de Edmund Hellmer și este închinată armatei austriece. Fântâna din stânga este opera lui Rudolf Weyr și simbolizează forța navală a Austriei.
Biserica Sfântul Mihail, (Michaelerkirche), este fosta biserică parohială a trăitorilor din palat și a localnicilor din zonă. Se spune că a fost ridicată prima dată în anul 1221 de un nobil din familia Babenberg și extinsă apoi în mai multe rânduri astfel încât astăzi este formată dintr-un amalgam de stiluri arhitecturale. Turnul este în stil gotic și datează din secolul al 14-lea iar fațada este in stil neo-clasic și datează din 1792. Notabil este grupul de sculpturi de deasupra verandei, in stil baroc, ce înfățișează căderea îngerilor și care a fost creat de Lorenzo Mattielli. Datarea ridicării bisericii se bazează pe un act pus sub semnul îndolierii, ca fiind falsificat în sec.al 14-lea.
Interiorul, în stil baroc, este decorat cu fresce renascentiste și aici se găsește și o orgă superbă construită în anul 1714 de Johann David Sieber. Există și o serie de morminte în biserică, dar mai spectaculoase sunt catacombele unde au fost îngropați oameni între secolele al 15-lea și al 18-lea și care sunt încă intacte datorita climatului constant. Această parte a bisericii poate fi accesata numai in prezenta unui ghid.
MMichaelertrakt - Turla Michaelertor
Turla de desupra porții Michaelertor
Statuile gigantice de la Michaelertor - Luptele lui Hercules
Michaelertor - Hercules și centaurul
Michaelertor - Hercules și Hidra
Michaelertor - Hercules și Hidra
Michaelertor - Hercules și minotaurul
Michaelertor - Hercules și leul din Nemeea
Michaelertor - Stayuile gigantice ale luptelor lui Hercules
Michaelertor - intrarea în palat spre curtea In der Burg
Turle de pe Michaelertrakt
Michaelertor - iterior sub cupolă - intrarea în Apartamentele Imperiale
Michaelertor - ieșirea de sud spre curtea intrioară In der Burg
MMichaelertrakt - Turla Michaelertor
Turla de desupra porții Michaelertor
Statuile gigantice de la Michaelertor - Luptele lui Hercules
Michaelertor - Hercules și centaurul
Michaelertor - Hercules și Hidra
Michaelertor - Hercules și Hidra
Michaelertor - Hercules și minotaurul
Michaelertor - Hercules și leul din Nemeea
Michaelertor - Stayuile gigantice ale luptelor lui Hercules
Michaelertor - intrarea în palat spre curtea In der Burg
Turle de pe Michaelertrakt
Michaelertor - iterior sub cupolă - intrarea în Apartamentele Imperiale
Michaelertor - ieșirea de sud spre curtea intrioară In der Burg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu