duminică, 6 martie 2016

CABANA PIATRA MARE X



Cabana Piatra Mare -  anii 80 (acum se mai văd numai ruinele triste - 2000)

Prima construcție a fost ridicată de S.K.V. (Siebenburgischer Karpaten Verein – Clubul carpatin al Transilvaniei) în 1884, fiind inaugurată oficial în iulie 1885. A fost distrusă de un incendiu în 1908.
S-a ridicat a doua cabană, în 1910, de catre E.K.E. (Erdelyreszi Karpat Egyesulet – Clubul carpatin al Transilvaniei). Și aceasta a împărtășit aceeași tristă soartă dispărând într-un incendiu în 1916. Altitudine 1630 de metri. 
Cabana a fost refăcută patru ani mai târziu de către Societatea turistică din Brașov (B.T.E. – Brasoi Turista Egyesulet, înființată în 1927 și având drept țel susținerea turismului în masivul Piatra Mare).
In 1991 cabana a ars într-un foc necruțător.
Intre 1995-1996 resturile fostei anexe vor dispărea și ele. In acea iarnă (în primăvara lui 1996 se vor găsi numai ruinele arse și dărâmate)





Cabana Piatra  Mare - anii 50

In 2003 s-a construit noua cabană Piatra Mare (mai mult refugiu), de către E.K.E. Săcele. Noua cabană are doar 18 locuri de cazare, si este amplasată aproximativ pe locul fostei anexe. S-a realizat și aducțiune de apă, într-un izvor subteran.

Capacitate 15 locuri în paturi la mansardă. Există 1 pat de 1 persoană și 7 paturi duble. Saltelele sunt noi și foarte confortabile; nu sunt acoperite cu cearsaf, ci cu o patură. Fiecare persoană are câte 2 pături. Nu există perne. Incălzire cu sobă pe lemne. Parterul (unde este și sala de mese) comunică cu mansardă.



Ruinele cabanei celei vechi - 1990

Cabana dispune de energie electrică din panouri solare. Incălzire cu sobă pe lemne.
Apa se procură de la izvor, la aprox. 200 de metri depărtare de cabană (iarna cel putin curge la un debit redus). Toaleta este ceva mai departe de cabană, un pic mai jos de liziera pădurii, în spatele ruinelor celei vechi, cam departe pentru un drum de noapte.
Acces pe diferite trasee turistice dinspre Dambu Morii (Timișu de jos), Timișu de Sus, Predeal sau Săcele, cel mai facil fiind pe Drumul Familiar, de la Dâmbu Morii (3-4h vara).


Cabana Piatra Mare - ruine după 1989

Cabana este deschisă tot timpul anului. Fiind mică, trebuie sunat cu mult timp înainte pentru rezervare. Nu se poate dormi în cabană decât cu rezervare. Nu se doarme în sala de mese.
Iarna, la intrare turiștii sunt rugați sa nu intre cu zăpadă în cabană, având la dispoziție perii pentru curățat bocancii. Colțarii și bețele trebuie lăsate la intrare. Exista montați suporți în care se prind bețele individual. Cabana pune la dispoziție papuci, care se pot folosi în interior.


Cabana Piatra Mare reconstruită

Cabana este foarte bună, ca adăpost, pentru cei care iubesc muntele, sau pentru grupuri de prieteni, spun asta pentru ca locurile de cazare sunt la comun si aceștia sunt obisnuiți cu astfel de cazări. Este tragic dacă dai de un grup de petrecăreți înrăiți. Are 18 locuri de cazare dintre care 4 într-o cameră la parter, cum intrii pe dreapta și 14 locuri la mansardă dar spațiul este deschis cu restul cabanei. De la mansardă se poate privi sau conversa cu cei din sala de mese. Condiții rudimentare de odihnă nocturnă ca și la refugiile montane.

Cabana Piatra Mare în reconstrucție - 2009
Condițiile de cazare și utilitățile cerute de unre a rezistat pe timpul perioadei comuniste. minim grad de civilizație nu se pot compara cu cele ale vechii cabane, care a rezistat pe toată perioada comunismului.
Un turist povestea că nu a avut curajul s doarmă la cort la Piatra Mare, după ce a văzut unul din măgărușii de la cabană cu un semn pe copasă făcut de atacul unui urs și gardul electric ce îngrădește anexele cabanei unde dorm cei trei măgăruși, pentru a-i proteja de urs. Măgărușii sunt folosiți la căratul alimentelor, a buteliilor pentru aragaz, a mâncării pentru câini dar și la căratul gunoiului jos.




Cabana Piatra Mare - anii 50

Masivul Piatra Mare face parte din Munții Bârsei fiind mărginit la vest de Valea Timișului care desparte masivul Piatra Mare de masivul Postăvaru, la nord Depresiunea Brașovului, la est Valea Gârbacinului, iar la sud se află munții mai scunzi ai Predealului.

Cabana Piatra Mare - cea nouă

Vechi adăpost montan de pe Muntele Piatra Mare, mereu plin cu amatori de drumeție montană veniți din București, Ploiești, Săcele, Brașov și din toată țara, Cabana Piatra Mare, situată la altitudinea de 1630 m,  putea caza aproximativ 128 de turisti, față de numai 18 acum și în condiții necivilizate. Un simulacru de cabană a fost refăcut în anul 2003, dar nu poate fi utilizat decât cu programare. Face parte din cele 14 cabane tradiționale care au dispărut după cotitura politică din 1989, când toată lumea a putut să distrugă fără răspundere. 


Cabana Piatra Mare - cea nouă

DSCN6324

CABANA PIATRA MARE - cea nouă și mică - 2014

DSCN6331

CABANA PIATRA MARE - colțul istoric




Un comentariu:

  1. Sunteti putin prea acizi la adresa noii cabane tinand cont de faptul ca vorbim de un munte pe care il urca si coboara absolut oricine in maxim 8 ore (cu tot cu o pauza de 2 ore de odihna sus). Nu e neaparata nevoie de cazare, iar cei care au facut noua cabana probabil au realizat asta. In schimb daca ai nevoie de o masa calda, o bautura calda (sau rece in functie de anotimp), le gasesti acolo la preturi decente. Este totusi un munte foarte usor accesibil.

    RăspundețiȘtergere