miercuri, 16 decembrie 2015

BARAJUL KARIBA - ZIMBABWE



Barajul Karima este realizat la graniţa dintre Zimbabwe şi Zambia şi a fost construit de o companie italiană între 1955-1959. Lacul Kariba astfel creat are o capacitate de stocare de 185 de kilometri cubi de apă şi o suprafaţă de 5580 kilometri pătraţi. 

Scopul principal al barajului este producţia de energie electrică, iar Zimbabwe şi Zambia au fiecare câte o staţie de putere care funcţionează independent. Barajul nu a fost însă scutit de probleme: în urma unor ploi torenţiale, autorităţile au fost nevoite să elibereze cantităţi mari de apă din rezervor care au condus la evacuarea a 130.000 de oameni.


 Este unul dintre cele mai mari baraje din lume, care are 128 m înălțime și 579 m lungime la coronament. Barajul are o dublă curbură a arcului de beton și construcția nu a fost finalizată până în 1977, în mare măsură din cauza problemelor politice.
Barajul Kariba are o putere instaltă de 1266 MW și livrează energie electricăIn ambele părți din Zambia și Zimbabwe și generează 6400 GWh pe an. Lacul Kariba este rezervorul creat de baraj, Se extinde pe 280 km și are o capacitate de stocare de 180 km ³. Acesta este lacul artificial cu cel mai mare volum de apă din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu