Cu numai 4.000 de locuitori și circa 200 de kilometri până la cea mai apropiată localitate, oaza Farafra este una dintre cele mai mici si mai izolate asezări din Egipt. Și totusi, numeroși turiști vin aici an de an, în așa numitul Circuit Vestic, pentru a admira una dintre minunile geologice ale lumii... Desertul Alb din Sahara.
Cu milioane de ani in urmă, atunci când Sahara de astăzi era acoperită complet de ape, numeroase depozite de cretă s-au depus pe fundul oceanului formand uriașe aglomerări calcaroase. Odată cu retragerea apelor, vântul a modelat creta dând acesteia forme impresionante, deșertul părând împânzit astăzi cu uriașe ciuperi albe.
Anii de peregrinare iresponsabilă a turiștilor și a membrilor diferitelor formațiuni religioase care au tinut festivaluri în mijlocul acestor minuni geologice a dus la erodarea și deteriorarea, în special din cauza focurilor aprinse la baza formașiunilor de cretă, a multora dintre "ciupercile" albe de calcar. A fost nevoie de intervenția energică a mai multor grupări ecologiste și a arheologilor din țările nord africane pentru ca autoritățile responsabile să includă Deșertul Alb pe lista zonelor protejate.
Astazi, Sahara el Beyda, așa cum îl numesc localnicii, este un loc în care turismul este încă o activitate principală, dar care se desfășoara numai sub atenta supraveghere a ghizilor și a persoanelor autorizate să însoțească grupurile de turiști.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu