marți, 15 decembrie 2015

MEKONG

Mekong este al doilea fluviu după Amazon din punct de vedere al biodiversității. Fluviul traversează 6 state asiatice, izvorând din China și trecând prin Burma, Laos, Thailanda, Cambodgia și Vietnam, susținând, pe lungimea sa (4.909 km conform comisiei multinaționale responsabile de soarta cursului de apă), un număr foarte mare de baraje și hidrocentrale, o situație atipică generată de relieful accidentat pe care-l parcurge, un relief care-l face, în mare parte, dificil de navigat. Se varsă în Marea Chinei de Sud, după ce întâlnește în cursul său orașe importante precum Phnom Penh sau Vientiane, capitalele Cambodgiei, respectiv Laosului.
Mekong river location.jpg
Mekong este un râu transfrontanier în Asia de Sud-Est. Este al 12-lea fluviu ca lungime din lume și al 7-lea din Asia. Lungimea sa este de aproximativ 4,350 km și se scurge pe o suprafață de 795,000 km 2, descărcând 457 km 3 de apă anual.


Izvoarele sale se află în Munții Tangla (culmea Tanggula) din Podișul Tibet, la o înălțime de aproximativ 5.200 de metri. Părăsind teritoriul Chinei, Mekong marchează granița dintre Myanmar și Laos, și mai departe înspre sud, dintre Laos și Thailanda, iar apoi traversează Câmpia Cambodgiei, pentru a forma pe teritoriul Vietnamului o deltă întinsă prin care se varsă în Marea Chinei de Sud. Numele fluviului în vietnameză înseamnă: "râul celor nouă dragoni".  Mekong este navigabil pe sectoare datorită obstacolelor naturale și al anotimpurilor. in sezonul ploios se poate naviga pe o distanță de 1600 de Km, până la Vientiane. Debitul mediu al fluviului este de 17.000 metri cubi pe secundă, iar cel maxim de 60.000 metri cubi pe secundă. Suprafața deltei este de 70.000 Km pătrați
Mekong - delta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu