joi, 10 decembrie 2015

TRECĂTOAREA STELVIO - ITALIA


Localizat în Alpii Estici, din Italia, drumul Trecatorii Stelvio leaga Valtellina de Merano si pe ambele de mai inalta vale Adige. Pasul este situat în Alpii Ortler din Italia, între Stilfs ("Stelvio" în limba italiană),în Tirolul de Sud și Bormio din provincia de Sondrio. Este vorba despre 75 km de la Bolzano și la numai 200 m de frontiera Elveției la nord. Acest traseu montan este situat la altitudinea de aproximativ 2.700 de metri deasupra nivelului marii. Drumul este dificil de parcurs cu mașina în special din pricina celor 48 de curbe în ac de păr de pe latura estică, dar și îngustarii extreme din unele porțiuni, aspecte înrautățite de de înclinatrea pe alocuri extrema.
Cu o altitudine maximă de 2.757 de metri, pasul Stelvio este cea mai înaltă strâmtoare pavată din estul Alpilor și a doua din Alpi, dupa pasul Col de Ilseran, aflat la 2770 de metri. Deși s-ar putea sa fie un traseu mai puțin pericolos comparativ cu altele din Apli, are cu siguranță capacitatea de a tăia rasuflarea celor care îl străbat. Cel mai dificil și spectaculos șofat are loc in porțiunea dinspre Prato a drumului, trecatoarea montană fiind una dintre cele mai bune rute de curbe continue din lume.
Drumul original a fost construit între anii 1820-1825 de către Imperiul Austriac pentru a conecta fosta provincie austriacă Lombardia cu restul Austriei, care presupune un urcuș de 1871 m. Inginer și proiectant a fost Carlo Donegani (1775-1845) . De atunci, traseul s-a schimbat foarte putin.
Pe timpul Primului Război Mondial în zona pasului s-au dus lupte grele, pe zăpadă și gheață, între austro-ungari și italieni, lupte care afectau și o mică parte din teritoriul elvețian.In final s-a ajuns la o înțelegere între cele trei țări ca teritoriul Elveției să nu mai fie afectat de lupte. Teritoriul elvețian se interpunea cu o fâșie între Austro-ungaria, la nord și Italia, la sud. După 1919, odată cu extinderea teritorială a Italiei, pasul a pierdut importanța sa strategică, fiind, în principiu parallel cu frontiera elvețiană.
Stelvio Pass este atracție importanță pentru sport atunci când traseul este deschis din iunie până în septembrie. Bicicliști și motocicliști nenumărași luptă pentru a ajunge la cel mai înalt punct de drum din Alpii de Est.
In fiecare an, traseul este închis autovehiculelor într-o zi de la sfârșitul lunii august, când aproximativ 8.000 de bicicliști se pot plimba pe Stelvio fără a fi stingheriți de mașini și motociclete.

Autoruta este cotată printrecele mai fascinante si mai periculoase drumuri din lume!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu