duminică, 13 decembrie 2015

OBI


Obi sau Ob, fluviul cu cel mai lung estuar: 800 km lungime, 30-90 km lățime și 10-12 m adâncime, este situat in vestul Siberiei, Federația Rusă. Fluviul izvorăște din Munții Altai, prin izvoarele Biia (care ăși are obârșia în lacul montan Telețk) și Katun (care izvorește din ghețarul omonim de sub vâeful Beluha), și curge pe direcția aproximativă S-N, prin întinsa câmpie a Siberiei de Vest, vărsându-se ca și Enisei în Marea Kara - Oceanul Înghețat, printr-un imens estuar Fluviul are lungimea de 5.410 km.

Fluviul ia naștere prin unirea râurilor Biia și Katun, care vin din munții Altai (Siberia de sud, partea chineză), se unesc lângă orașul Biisk, care are o populație de 230.000 de locuitori.  Intre Biisk și confluența cu râul Irtîș, Obi curge pe direcție generală SE-NV, trece prin orașele Barnaul, Novosibirsk și Surgut și străbate câmpia Siberiei de Vest, unde formează o vale largă, cu multe zone mlăștinoase. De la confluența cu râul Irtîș, își schimbă direcția de curgere către N; valea se lărgește și se despletește în mai multe brațe, care se reunesc în aval de Șurikșkari, vârsându-se apoi în M. Kara. 


In munții Altai cele mai importante râuri sunt Katun și Biya care dau fluviul Obi

De aici urmează cursul în aceeași direcție de nord-vest, la cca. 300 km de ultimul oraș amintit se desparte pe o distanță de cca. 450 km cu un curs spre nord, în două ramuri numite Obi cel Mare și cel Mic, un braț curge la nord, cealălalt braț la est de Munții Ural, aceste râuri reunindu-se lângă orașul Salehard (39.000 locuitori) situat în Siberia de Nord, în apropiere de cercul polar. Deținuții politici au fost deportați în această regiune în timpul lui Stalin. După traversarea acestui oraș, fluviul curge la nord, vărsându-se în Marea Kara printr-un estuar lat de 80 km și lung de 800 km. Vărsarea în mare a unei cantități enorme de apă determină formarea unui curent puternic marin spre nord.
Obi în Siberia de Vest, Enisei în Siberia Centrală și Lena în Siberia de Est reprezintă principalele căi navale din partea răsăriteană a Rusiei.
In bazinul său se află 260 de porturi, debarcadere sau puncte de acostare. Golful dintre se  peninsula Iamal (la V) și peninsula Gîdan (la E) are formă alungită pe direcție S-N, extins pe 885 km și cu o lățime max. de 80 km, In partea centrală se prelungește spre Est cu Golful Tazov (330 km lungime; 45 km lățime max.; 9 m adâncime). 
Marele bazin hidrografic al acestui fluviu a devenit în ultimile decenii principala sursă de hidrocarburi a Rusiei. Pe cursul superior au fost construite (1950-1957) lacul de acumulare (200 km lungime, suprafață de1.070 km2 și volum de: 8,85 km3) și hidrocentrala Novosibirsk.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu