sâmbătă, 12 decembrie 2015

LENA


Fluviul Lena este un fluviu în Siberia, al 10-lea ca lungime din lume și care are cel de-al 9-lea bazin hidrografic din lume. Izvorăște de la 1.640 m altitudine din Munții Baikal, în sudul Podișului Central Siberian, 20 Km vest deLacul Baikal. Lena curge către nord-est, având afluenți râurile Kirenga  și Vitim. De la Iakușk, Lena intră în zona câmpiilor joase, este întâlnit de râul Oliokma și curge către nord până în apele sale se varsă de pe malul drept râul Aldan. Lanțul muntos Verhoiansk îl deviază către nord-vest. Are un debit mediu de 17.000 metri cubi pe secundă. Odată cu venirea primăverii, gheața din amonte se topește inaintea celei din aval, iar faptul ca blocurile de gheață din aval împiedică curgerea apei, atunci când se mărește debitul, duce la aparitia unor inundatii. In 2007 acest fluviu a inundat 12 orase.
 După ce primește pe cel mai important afluent al său de pe malul stâng, Viljuj, își croiește drum direct către nord, vărsându-se în Marea Laptev din componența Oceanul Arctic, depunându-și sedimentele la sud-vest de Insulele Noi Siberiene, printr-o deltă cu o suprafață de 10.800 Km². Delta este traversată de mai multe brațe, cel mai important fiind cel mai estic, Bilov.
Delta de la vărsarea râului Lena este lată de aproximativ 400 km. Delta este practic o tundră înghețată pentru aproximativ 7 luni pe an, dar prin luna mai se transformă într-o regiune umedă luxuriantă pentru restul de 5 luni. O parte a deltei este protejată ca fiind rezervație naturală.
Lungimea totală a fluviului este estimată la 4.400 km. Aria bazinului hidrologic al Lenei este calculată a fi de 2.500.000 km². Nisipul aurifer este spălat din aluviunile râurilor Vitim și Oliokma. Au fost gasiți în zona deltei colți de mamuți. Lena are calitatea neobișnuită de a părea cel mai lung râu din lume când este văzut pe o hartă care folosește proiecția Mercator. Acest gen de proecție este folosită în mod obișnuit pentru desenarea imaginii globului terestru pe o suprafață plană. Există tendința de exagerare a mărimilor suprafețelor de lângă poli, (cele mai lungi fluvii, Amazonul și Nilul, sunt amândouă în apropierea Ecuatorului, de aceea părând mai scurte).
Cei mai mulți cercetătări cred că numele râului Lena vine din originalul tungus Eliu-Ene, care înseamnă "Marele Râu".
Se crede că Vladimir Ilich Ulianov și-a ales pseudonimul după numele râului Lena - Lenin - poate pentru a semnala diferențele față de gândirea politică a unuia dintre cei mai importanți gânditori marxiști ruși, Plehanov, care alesese pseudonimul Volghin, de la râul Volga.

De-a lungul a 80  de km pe malul drpt al fluviului, în amonte de Yrkutsk, regiunea Ulus Khangalassky, la circa 100 Km sud-vest de Yrkutsk și la doar 300 de Km de cercul polar artic, în Parcul Național natural din Orientul Indepărtat rusesc există un loc minunat cu stânci sub forma unei păduri de piloni ascuțiți, cu până la 150 de metri înâlțime. Istoria acestor piloni stâncoși datează de 560 de milioane de ani, dar formarea lor a început cu numai 400 de milioane ani în urmă ca urmare a acțiunilor de erodare provocate de ploi și vânturi. Pădurea de stânci de pe cursul fluviului Lena este una dintre frumusețile naturii cele mai inaccesibile. Formaţiunile au apărut datorită climatului continental excesiv din republica Iacuţia din Federaţia Rusă, unde amplitudinea temperaturilor atinge uneori 100 de grade Celsius, mergând de la -60°C pe timpul iernii până la +40°C pe timpul verii
 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu