Istoria medievală excesiv de agitată a regatului spaniol a determinat construirea a peste 2.500 de castele si fortificatii militare. Castele maure, spaniole, castele în munti, castele în campie, castele pe ţărmul mării... Astazi, cele mai multe castele sunt perfect restaurate de specialisti, oferind imagini romantice la orizonturile scaldate în soarele iberic.
Castelul Loarre
In inima tinuturilor viilor din Somontano, la mica distanta de Huesca, troneaza silueta aproape mistica a castelului Loarre. Complexul arhitectural care include si castelul dateaza din secolul 11 si face parte din lista monumentelor protejate UNESCO. A fost construit de catre regele Sancho el Mayor, cand acesta a cucerit inprejurimile, aflate pe atunci sub dominatie maura. Arhitectura castelului circumscrie elemente lombarde si mozarabe. In anul 1095, regele Pedro I-ul de Aragon si Navarra, a donat castelul manastirii regale din Montearagon. Castelul si cele opt turnuri de aparare, au fost restaurate in doua mari etape, care au avut loc in anii 1913, respectiv 1970.
In inima tinuturilor viilor din Somontano, la mica distanta de Huesca, troneaza silueta aproape mistica a castelului Loarre. Complexul arhitectural care include si castelul dateaza din secolul 11 si face parte din lista monumentelor protejate UNESCO. A fost construit de catre regele Sancho el Mayor, cand acesta a cucerit inprejurimile, aflate pe atunci sub dominatie maura. Arhitectura castelului circumscrie elemente lombarde si mozarabe. In anul 1095, regele Pedro I-ul de Aragon si Navarra, a donat castelul manastirii regale din Montearagon. Castelul si cele opt turnuri de aparare, au fost restaurate in doua mari etape, care au avut loc in anii 1913, respectiv 1970.
Castelul Tossa de Mar
Deasupra plajei care margineste oraselul pescaresc cu acelasi nume, acest castel fortificat beneficiaza, probabil, de una dintre cele mai bune locatii din Spania: Tossa de Mar este situat pe celebra Costa Brava, perla turismului spaniol. Apropierea, in egala masura, de semetii Munti Pirinei si albastrul Mediteranei, totul sadit intr-o ambianta catalana clasica, face ca Tossa de Mar sa fie un obiectiv cautat tot timpul anului de amatorii de frumos si spectaculos. Daca adaugam si proximitatea podgoriilor Emporda, intelegem de ce o casa din zona costa de 2-3 ori mai mult decat una similara din alte regiuni ale Spaniei. Castelul a ajuns in atentia lumii dupa ce, in anii'50 ai secolului trecut, actrita Ava Gardner a filmat aici doua capodopere ale filmului clasic: Pandora si Flyng Dutchman. Sfat de calatorie: vizitati-l in afara perioadei estivale, iunie-septembrie, atunci cand hoardele de turisti s-au carabanit pe la casele lor, iar vremea nu mai este torida. Inca ceva: Tossa de Mar este primul oras din Spania si din lume, care s-a declarat, in anul 1989, Oras Anti-Corrida!
Castelul Alarcon
Acesta fortareata araba din provincia Cuenca, care dateaza din secolul 8, detine intre zidurile sale, secole de istorie zbuciumata si mistere inca negraite. In anul 1177, Ferren Martinez de Ceballos a condus ostile crestine care au capturat Alarcon, pe atunci o importanta fortareata a dinastiei maure a Almohazilor. In urma unui acces de recunostinta, regele Alfonso al VII-lea de Castilla, l-a improprietarit pe Ferren Martinez cu cetatea proaspat cucerita, denumindu-l Alarcon, in amintirea vitejei sale. Numele a fost purtat timp de secole de catre descendentii sai, celebru fiind dramaturgul de secol 16, Juan Ruiz de Alarcon. In buna traditie a majoritatii castelelor spaniole, Alarcon este asezat in apropierea unei podgorii. Vinurile marca Pago Vicario sunt printre cele mai apreciate din regiunea viticola La Mancha. Alarcon mai detine un record de invidiat. Fiind printre cele mai reprezentative castele din La Mancha, se crede ca este insusi castelul in jurul caruia a "gravitat" Don Quijote, eroul capodoperei lui Cervantes.
Castelul Olite
Considerat de multi experti in domeniu ca fiind cel mai impunator edificiu medieval din nordul Spaniei, castelul din Olite a fost construit de regii din Navara, undeva in intervalul de timp dintre secolele 13-15. Castelul a servit drept resedinta pentru regele Charles III. In timp, cladirea si-a abandonat destiantia militara, devenind palat. Olite este situat la congruenta a doua mari regiuni viticole spaniole, Ochoa si La Rioja. Castelul a trecut si prin momente dificile, culminand cu un eveniment de arme din perioada Razboiului Peninsular, cand a fost incendiat. La inceputul secolului trecut, s-au demarat primele lucrari de restaurare integrala. Astazi, castelul arata atat de spectaculos incat a fost ales sediu principal al Parador Nacional de Turismo.
Castelul Coca
La doar 50 kilometri de capitala Segoviei si la 60 km de Valladolid, in provincia autonoma Castillia y Leon, ne intalnim cu castelul de la Coca. Cu toate ca stravechiul oras Cauca a fost fondat de romani inca din Antichitate, castelul de aici a fost ridicat tocmai in secolul 14 d.Hr. Inca din anul 1453, cand constructia a fost incheiata, castelul a servit drept resedinta oficiala a Casei de Alba, o importanta dinastie nobiliara spaniola. Astazi, rolul sau este unul turistic, fiind adaugat pe lista monumentelor istorice de maxima importanta, inca din anul 1931.
Castelul Ponferrada
Considerat de multi turisti ca fiind cel mai frumos castel de pe intregul traseu al celebrului Pelerinaj de la Compostella, Ponferrada (in traducere Portile de Fier), are parte si el de o binemeritata podgorie, pe nume Bierzo. In vremurile stravechi, de dinaintea ocupatiei romane, intreaga regiune a fost populata de catre triburile asturienilor, o populatie hispano-celto-galiciana. Insa, castelul de aici a fost ridicat in onoarea cavalerilor templieri. Denumit Castilio de los Templarios, fortificatia a fost fost donata ordinului Templierilor, in anul 1178, de catre regele Ferdinand II de Leon. Celebrii cavaleri s-au erijat in acele vremuri in aparatori ai pelerinilor care treceau prin tinutul El Berzo, de-a lungul drumului lor spre Santiago de Compostella. Astazi, edificiul este cel mai cautat obiectiv turistic din intreaga regiune Leon.
Castelul La Mota
In provincia Valladolid gasim castelul spaniol cu arhitectura cea mai apropiata curentului gotic. Cladirea a intrat sub protectia statului spaniol, inca din anul 1904, prin actul Bien de Inters Cultural. Castelul La Mota a fost construit in anul 1080, pe post de avanpost in fata maurilor. A fost cucerit pe calea armelor o singura data: se intampla in anul 1345, cand portile castelului au cazut in fata lui Enrique de Trastamara. In urma bataliei de la Olameido, din anul 1445, La Mota a intrat pentru totdeauna in randul posesiunilor monarhiei castiliene. Castelul a servit si drept inchisoare pentru multe personaje celebre, intre care se ramarca Cesare Borgia si Hernando Pizzaro. Astazi, este unul dintre cele mai cautate castele din Spania, portile sale ramanand deschise in fata milioanelor de vizitatori care-i calca pragul anual. Cum era sa uit... La Mota troneaza in mijlocul regiunilor viticole Rueda si Ribera del Duero!
Castelul Xativa
Orasul Xativa, situat din apropierea Valenciei, are in imprejurimile sale un stravechi castel asezat de-a lungul drumului Via Augusta, care lega Cartagina de Roma, traversand Hispania. In anul 1092, castelul a intrat in posesia dinastiei maure a Almoravizilor, unde a ramas pana in 1145, cand o revolta locala i-a izgonit pe acestia. Castelul cade apoi in mainile dinastiei rivale a Almohazilor, iar in 1244, este cucerit definitiv de crestini, prin persoana regelui James di Aragon. Astazi, a fost restaurat si este deschis turismului.
Castelul Gallifa
Castelul din Gallifa troneaza asupra satului cu acelasi nume din Catalonia. Situat pe o colina inalta de 600 metri, constructia este o fortificatie care, in trecutul sau indepartat, a avut si rol de inchisoare. Prima atestare a cetatii vine din anul 999 dupa Hristos. Aici s-au casatorit, in anul 1060, Ramon, fiul lui Adlatrudis, si Rodlendis. Castelul a avut rol de fortareata, pana in secolul 16, cand a devenit azil de saraci. In incinta sa, se poate admira magnifica biserica Santa Maria del Castell, construita in stil arhitectural romanesc. Caz unic intre castelele lumii, cel de la Gallifa este considerat un sanctuar ecologic: in anul 1985, Joseph Dalmau, preotul din Gallifa, a consacrat castelul unei imagini a Fecioarei sub numele de Madre de Deu de l'Ecologie (Maica Domnului a Ecologiei). Dupa restaurarea cladirilor, locul a fost transformat intr-un spatiu de protectie a naturii, dupa principiile crestinismului romano-catolic.
Castelul Alcazar
Pe stancile aspre din apropierea orasului Segovia, deasupra confluentei raurilor Eresma si Clamores, se ridica, probabil, cel mai impunator castel din Spania. Alcazar, caci acesta-i este numele, a fost construit, initial, cu rol de fortareata, dar a servit si drept palat regal, inchisoare, Colegiu Regal de Artilerie si academie militara. A fost ridicat de arabii mauri, in anul 1120, dar destinul a vrut ca, la doar 32 de ani de la desavarsirea edificiului, sa cada in mainile armatelor crestine conduse de regele Alfonso IV de Castilla. De-a lungul intregului Ev Mediu, a fost una dintre resedintele favorite ale monarhilor spanioli. Aici este locul unde cele doua personaje legendare ale istoriei spaniole, Ferdinand de Aragon si Isabela de Castilla, s-au intalnit pentru prima data, jurandu-si credinta unul altuia. Mai recent, tot aici s-au casatorit regele Spaniei Felipe cu cea de-a doua sotie, printesa Anna de Austria. Locul in sine este fabulos: daca iti place istoria sau daca esti pasionat de arme medievale, viziteaza Sala de Arme, unde poti gasi numeroase arme albe si armuri. Pentru o experienta de neuitat, urca cele 150 de trepte pana in cel mai inalt turn. Iarna, aici se serveste un excelent purcel de lapte la cuptor, in compania un vin rosu local far' de pereche.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu