luni, 21 decembrie 2015

PIETRELE MOERAKI - NOUA ZEELANDĂ


Legendele nativilor maori susțin că misterioșii bulgări de piatră de pe plaja Koekohe din Noua Zeelandă, nu sunt altceva decât rămășitele pe care primii locuitori ai Noii Zeelande, uriasii, le-au pierdut în încercarea lor de a coloniza insula. In fapt, neobișnuitele pietre sferice reprezintă un fenomen rar întalnit de erodare a unor formațiuni de roci ce s-au format în Paleocen, în urmă cu circa 56 de milioane de ani.


Practic, nămolul și aluviunile preistorice s-au solidificat, căpătând în timp, în cea mai mare parte, forme perfect sferice. Unele din pietrele mai mari au crăpături denumite septaria. Acestea au fost umplute cu dolomit și cuarț, oferindu-le un aspect neobișnuit.



O treime dintre bulgări au diametre cuprinse între 0,5 metri si 1 metru, în timp ce restul de două treimi ajung la un diametru de 1,5-2,2 metri și chiar 3 metri.



Fenomenul nu este, însă, unic. Roci asemănătoare se găsesc și pe alte plaje din Noua Zeelandă, celebre fiind cele din apropiere de Shang Point, așa numitele Pietre Katitki, în care s-au descoperit oase de mososauri și plesiosauri. Astăzi, pietrele au devenit o atracție turistică principală în Noua Zeelandă, fiind descrise în cele mai multe ghiduri turistice precum și în paginile web care promovează turismul de la antipozi
In  romînia se numesc Trovanți - Comuna  Costești - Vâlcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu