joi, 10 decembrie 2015

DRUMUL MORȚII - BOLIVIA


Traseul Yungas, cunoscut și sub denumirea "El Camino de la Muerte" - sau "Drumul Morții" in spaniolă - este o ruta montana întinsă pe o distanță de 70 de kilometri, ce străbate Anzii de pe teritoriul Boliviei și leagă orașul La Paz, capitala administrativă a țării, de Coroico. 

Faimos pentru pericolul său extrem și constant de prabușire in hăuri de sute și mii de metri adâncime a camioanelor care il străbat, drumul a fost catalogat, in anul 1995, drept cel mai periculos drum de pe Pământ, de catre Banca Inter-Americană pentru Dezvoltare.
Lațimea de numai o bandă a rutei, înclinările din unele locuri ale terenului și lipsa de balustrade transformă călătoria prin acest loc într-o aventură a morții. Mai mult chiar, ceața și ploaia frecvente scad vizibilitatea și fac drumul alunecos, slăbind marginile. Se estimează că 200 până la 300 de călători sunt uciși anual pe această rută a groazei. Deși în zilele noastre Yungas este întrebuințat tot mai puțin de mașini, un numar în plină creștere de bicicliști dornici de adrenalină il abordează constant.

Drumul morții a fost construit în 1930 cu prizonieri din Paraguay pe timpul războiului Chaco dintre cele două țări. In douăzeci de ani, până în 2006 drumul a fost modernizat, ceea ce a presupus lărgirea lui la două benzi de circulație, asfaltare, poduri, parapete și avertizoare, dar și crearea unei variante care să ocolească porțiunea cea mai periculoasă. 

Drumul cel vechi este mult mai puțin folosit de temerari, dar este căutat de turiști și bicicliști dornici de adrenalină, Din 1990 traseul vechi a devenit o destinație turistică, dar calitățile sale periculoase nu s-au ameliorat. In 1998 la coborârea lungă a pantei spre La Paz și-au găsit moartea 18 cicliști.
Deadliest-Road-1
1


Autoruta este cotată printrecele mai fascinante si mai periculoase drumuri din lume!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu