miercuri, 1 februarie 2017

VIENA - MONUMENTUL MARIEI THERESIA


Monumentul Mariei Theresia (Teresia)
Franz Joseph este împăratul austriac care va ramâne în istorie și prin faptul că este monarhul care a schimbat radical, în bine, aspectul Vienei. Eliminând complet vechile fortificatii ale orașului, proiectul său a permis capitalei imperiale o extindere rapidă pe orizontală și a adăugat în peisajul urbanistic un mare bulevard cvasicircular, la nivelul arterelor similare din marile capitale europene. Ring-ul a fost elementul central al viziunii lui Franz Joseph și aici s-a ridicat într-o perioadă relativ scurtă o impresionantă serie de edificii arhitectonice care constituie și astăzi atracții turistice importante ale Vienei: Primaria, Parlamentul, Opera, cele doua muzee gemene (Kunsthistorisches și Naturhistorisches Muzeum) NHM si KHM, cladirea Bursei, Teatrul, Votivkirche si încă multe altele.
Proiectul celor două mari muzee vieneze este poate cel mai impresionant din tot ce a construit împăratul de-a lungul Ring-ului, măcar prin amploare și dimensiuni. Două clădiri identice, NHM si KHM, delimitează un spatiu larg, o piață de mari dimensiuni în centrul careia tronează un impresionant monument al Mariei Theresia. Impărăteasa a condus imperiul timp de 40 de ani, între 1740 si 1780, fiind o figura reprezentativă pentru monarhia de tip absolutist luminat. Maria Theresia a fost poate cel mai important conducator din dinastia de Habsburg, fiind inițiatoarea multor reforme în domenii precum finanțele, educația, sănătatea și chiar drepturile civile. Țelul său declarat a fost să revigoreze și să extindă puterea dinastiei, obiectiv pentru care nu a precupetit nici un efort și căruia i-a subordonat inclusiv propria familie. A avut 16 copii și cu o singură excepție (fiica preferată - Maria Christina) pentru toți a aranjat căsătorii politice avantajoase pentru Casa de Habsburg (una dintre fiicele sale a fost Maria Antoaneta, regină a Frantei, care va sfârșit ulterior tragic pe eșafod în perioada Revoluției Franceze). Soțul sau, Franz Stephan, a fost extrem de interesat de cultură și artă, inițiind și dezvoltând colecțiile casei imperiale pe baza cărora s-au fondat ulterior cele două mari muzee gemene.
Monumentul Mariei Theresia din piața ce îi poartă numele, situată între cele două muzee (Kunsthistorisches și Naturhistorisches) a fost gândit pentru a da imaginea măreției dinastiei de Habsburg. S-a dorit a fi un ornament urban cu adevărat grandios, la superlativ, ceva care să depășească orice alt monument ridicat la Viena. Finalizarea proiectului a durat 15 ani (1890-1905), iar finanțarea s-a facut din fonduri publice și nu din cele proprii casei imperiale. Discutând în moneda vremii, cheltuielile totale s-au ridicat la circa 800.000 de guldeni (spre comparație, monumentul ecvestru al Arhiducelui Carol, sau cel al prințului Eugen de Savoia din Heldenplatz au costat între 100-200.000 guldeni). Dimensiunile structurii sunt enorme, baza soclului fiind de circa 630 mp, iar înălțimea totală de aproape 20 de metri, din care doar statuia împărătesei are aproape 6 metri.
Monumentul conține 29 de personaje de sine stătătoare, statui sau reliefuri turnate din bronz. De pe tronul său împărăteasa este încadrată de statuile ecvestre a patru comandanți militari importanți, dar și de numeroși consilieri, ambasadori, oameni de știință ori de cultură. Greutatea totală a pieselor din bronz este de 44 de tone, doar statuia Mariei Theresia cântărind 11,5 tone. Și încă un lucru simbolic de remarcat, perimetrul monumentului este delimitat de 40 de piloni (care susțin lanțurile), număr egal cu cel al anilor de domnie ai împărătesei.



Monumentul Marias Teresia
Imagini pentru maria terezia denkmal
Monumentul Masria Teresia - (1740-1780)
Imagini pentru maria terezia denkmal
Monumentul Maria Teresia - vedere spre Kunsthistorichemuseum
Imagini pentru maria terezia denkmal

Monumentul Maria Teresia - detaliu
Imagini pentru maria terezia denkmal
Monumentul Maria Teresia - detaliu - statuia împărătesei are 6 metri înălțime
Imagine similară
onumentul Maria Teresia - detaliu dinspre bază - Monumentul are 19 metri înîlțime și 44 de tone
Imagine similară
opnumentul Maria Teresia - în spate Museums Quartier
Imagini pentru maria terezia denkmal
Tablou Maria Teresia




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu