marți, 7 februarie 2017

VIENA - MOZART DENKMAL (Monumentul Mozart)


Monumentul Mozart
Monumentul Mozart în onoarea compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) din Viena se află din 1953 în parcul palatului (Noue Burg), în primul district al orașului, Inner Stadt. Monumentul se află pe partea opusă a parcului, numit Burggarten, față de intrarea din Eschenbachgasse (dinspre piața Albertina)și este ușor vizibil din Ringstrasse. In fața monumentului s-a plantat o pajiște peste care s-a desenat o mare "Cheie Sol" din flori cu culoare unică (roșu, galben, etc).
Monumentul cu o înălțime de 7,5 metri a fost creat de arhitectul Karl König (1841-1915) și sculptorul Viktor Tilgner (1844-1896) și la 21 aprilie anul 1896, la cinci zile după moartea Tilgner, pe Albrechtplatz (azi piața Albertina). Semnătura lui Viktor Tilgner a fost adăugată la data decesului artistului.
Sculpturile albe ale monumentului sunt realizate din marmură de la Laaser (Vinschgau, Tirolul de Sud), iar treptele de bază din diorit întunecat. Compozitorul este prezentat în poziție verticală relaxată pe un piedestal, care este decorat cu ornamente, măști și ghirlande și este încadrat pe la spate de o balustradă în semicerc joasă și robustă din marmură de Stenzinger (Tirolul de Sud). Incepând de la bază spre partea superioară a soclului, de o parte și de alta sunt reprezentați îngerași care reprezintă puterea muzicii lui Mozart. Interpretarea stilistică a monumentului anunță viitorul stil ce va fi numit Jugendstil. Un basorelief pe partea din față a soclului prezintă două scene din opera Don Giovanni, iar pe partea din spate a soclului este prezentată, tot în basorelief, o scenă cu Mozart la vârsta de șase ani, cu tatăl și sora lui, după un desen al lui Louis Carmontelle folosit ca șablon.
Atât alegerea site-ului, cât și proiectarea monumentului a ridicat probleme. S-a optat pentru plasarea lui în Rathauspark, Stadtpark și Albrechtplatz, algându-se ultima variantă. S-au organizat două concursuri de artiști. Proiectul lui Viktor Tilgner a fost plasat de juriu, la început, pe al doilea loc. La început Comitetul de aprobare a Memorialului Mozart a ales pe primul loc proiectul lui Edmund von Hellmer, dar, în final, lucrarea a fost încredințată lui Tilgner.
La un raid aerian din 12 martie 1945, monumentul a fost deteriorat și a fost restaurat la 5 iunie 1953 și plasat în locația actuală dinn grădina palatului, grădină numită Burggarten.
In anul 1992 orașul Viena a donat o copie a monumentului orașului Tokyo.

Imagini pentru mozart denkmal wien

Imagini pentru mozart denkmal wien

Imagini pentru mozart denkmal wien

Imagini pentru mozart denkmal wien

Imagine similară

Imagini pentru volksopera vienna






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu