vineri, 3 februarie 2017

VIENA - KONZERTHAUS (CASA DE CONCERTE)


Konzerthaus 
Konzerthaus este o sală de concerte din Viena, care s-a deschis în anul 1913. Se află în al treilea district chiar la marginea primului cartier al orașului. Din momentul fondării a încercat întotdeauna să sublinieze atât muzica tradițională, cât și stiluri muzicale inovatoare.
In 1890, au apărut primele idei pentru realizarea unei Case pentru festivaluri de muzică (Haus für Musikfeste). Ideea noii clădiri multi-scop a fost de a fi mai interesantă pentru un public mai larg decât cel tradițional de la Viena Musikverein. In plus față de sala de concert, primele desene ale lui Ludwig Baumann pentru Olympion au inclus o zonă de patinaj și un club pentru biciclete. Se miza că într-o zonă atașată în aer liber, ar fi putut să participle la evenimente 40.000 de vizitatori. Desenele nu au fost acceptate. Cu toate acestea, astăzi o zonă de patinaj este situată chiar lângă clădire.
Konzerthaus a fost construită, în cele din urmă, între 1911 și 1913. Arhitecții au fost Fellner & Helmer. Lucrarea a fost făcută în colaborare cu Ludwig Baumann.
Imobilul are o suprafață cu laturile de aproximativ 70 × 40 de metri și a avut inițial trei săli, în care puteau fi susținute concerte simultane, deoarece sălile sunt izolate fonic. Clădirea originală stil Art Nouveau, a fost parțial distrusă în timpul adaptării și renovării, dar clădirea a fost reconstruită după schițele originale în anii 1970. O orgă istorică a fost instalată în Konzerthaus de către firma austriacă Rieger, în 1913. Intre 1997 și 2000 clădirea a fost complet renovată.
Grosser Saal, cu 1.840 de locuri
Mozartsaal, cu 704 de locuri
Schubertsaal, cu 336 de locuri
Berio Saal s-a adăugat în timpul ultimelor renovări cu circa 400 de locuri.
Wiener Konzerthausgesellschaft conduce, de asemenea, mai multe festivaluri în timpul anului:
• Festivalul de Muzică Veche Resonanzen în ianuarie
• Wiener Frühlingsfestival Viena Festivalul de primăvară în aprilie și mai
• Internationale Musikfest în mai și iunie
• Wien Modern in toamna
Concertul istoric în beneficiul văduvelor și orfanilor soldaților austrieci și maghiari a avut loc la Konzerthaus la 12 ianuarie 1918. Patronii săi au fost înpăratul Carol I și împărăteasa Zita, cu afișe create de Josef Divéky.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu