miercuri, 8 februarie 2017

VIENA - PASAJUL FREYUNG (FERSTEL)


Pasajul Freyung este o galerie urbană cu arcade, elegantă și commercială, construită în sec.al 19-lea, ca parte a Palatului Ferstel din piața Freyung. Pasajul leagă Herrengasse cu piața triunghiulară și istorică Freyung
Pasajul Freyung, denumit uneori Pasajul Ferstel, este un pasaj de lux construit de arhitectul austriac Heinrich von Ferstel în 1860. Pasajul, îmbrăcat în marmură cu pilaștri și tavan boltit, este căptușit cu magazine de lux.
Pasajul conduce printr-o curte interioară mică acoperită cu o cupolă de sticlă hexagonală. O fântână înaltă de șase metri, proiectată tot de Heinrich von Ferstel, ocupă centrul curții. In partea de sus a fântânii este ridicată o statuie a Donaunixen (nimfa apelor Dunării), care ține un pește în mână. 
La sfârșitul anilor 1970, pasajul a intrat în declin și proprietarii magazinelor au început să plece. După o renovare completă pe parcursul următorului deceniu, galeriile comerciale s-au întors la viață și au căpătat din nou o priveliște elegantă.
Palatul Ferstel a fost construit între 1856-1860 pentru Banca Națională Austro-ungară. Spre deosebire de cele mai multe clădiri din momentul respectiv, a fost numit după arhitectul, Heinrich von Ferstel, și nu după ce proprietarul clădirii. Arhitectul von Ferstel, care a proiectat și Votivkirche, avea doar douăzeci și șapte de ani când a proiectat clădirea-palat de birouri. In ciuda stilului său Italianesc clădirea se adaptează bine în țesătura urbană cu toate că are un aspect architectural mult mai  vechi decât cel de fapt.
Palatul Ferstel nu a fost doar locație pentru Banca Națională, trebuind să găzduiască și Bursa din Viena, până în 1877, când bursa s-a mutat la noul său sediu de pe Ringstrasse.
In prezent, palatul este cel mai bine cunoscut pentru Pasajul Freyung care trece prin clădire și pentru a fi locație pentru Kaffeehaus una dintre cele mai renumite cafenele din Viena, Café Central. 
In sec.al 19-lea, acestă cafenea a fost locul preferat de întâlnire al membrilor mișcării literare Jung-Wien. Mulți socialiști notabili, inclusiv Trotsky, au fost obisnuiții localului. Interiorul magnific al cafenelei a fost restaurat în 1986, iar acum este foarte popular cu turiști.

Imagini pentru freyung wien
Galeria Freyung
Imagini pentru Galeria Ferstel
Palatul Ferstel - interior cu scară și balustrade de marmură roșie
Imagine similară
Palatul Ferstel
Imagini pentru Galeria Ferstel
Pasajul Ferstel
Imagini pentru Galeria Ferstel
Palatul Ferstel cu elemente arhitectonice italiene
Imagini pentru Galeria Ferstel
Palatul Ferstel - interior central
Imagine similară
Palatul Ferstel - vedere dinspre piața Freyung
Imagini pentru Galeria Ferstel
Pasajul Ferstel
Imagini pentru Galeria Ferstel
Pasajul Ferstel - imagini alăturate
Imagine similară
Palatul Ferstel - sala mare
Imagini pentru cafe central wien
Pasajul Ferstel - Cafenea

Este posibil ca aceste imagini să fie protejate de drepturi de autor.Trimiteți feedback

Este posibil ca aceste imagini să fie protejate de drepturi de autor.Trimiteți feedback









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu