vineri, 3 februarie 2017

VIENA - SCHWARZENBERGPLATZ (PIAȚA SCHWARZENBERG)


Schwarzenbergplatz (Piața Schwarzenberg)
Schwarzenbergplatz este o piață vastă situată în apropiere de Ringstrasse . Există mai multe obiective turistice atrăgătoare în piață, printre care o fântână, un monument sovietic și o statuie a prințului, de la al cărui nume s-a numit piața.
Din păcate, marea piață este intersectată de șinele de tramvai și drumuri aglomerate împărțind-o în mod ineficient într-un număr de insule de trafic neatractive.
Cu toate acestea, piața este plină de vizitatori care merg de-a lungul traseului dinspre centrul orașului spre Palatul Belvedere . Pe parcursul sec.al 19-lea, Schwarzenbergplatz a fost una dintre cele mai prestigioase adrese din oraș și aristocrații au ridicat o mulțime de clădiri impunătoare în jurul ei.

Schwarzenbergplatz este deschisă în zona Kärntner Ring din Ringstrasse. In piață se ridică pe un soclu înalt o mare statuie ecvestră de bronz a feldmareșalului austriac Karl Philipp, prinț de Schwarzenberg, care a luptat cu distincție în războaiele napoleoniene. 
Piața este numită după prințul Karl Philipp Schwarzenberg, un descendent al unuia dintre cele mai puternice familii aristocratice din Boemia și Europa Centrală în general. In calitate de comandant suprem al armatei aliate, Karl Philipp a contribuit la înfrângerea armatei lui Napoleon în bătălia de la Leipzig, în 1813, și chiar au reușit să pătrundă în Paris , în anul următor, ceea ce a dus la abdicarea lui Napoleon I. 
Eroul austriac a fost onorat cu Monumentul Schwarzenberg, o statuie ecvestră la nordul pieței, instalată aici, în 1867. Statuia este dominantă în peisajul urban al pieței.
Până la mijlocul sec.al 19-lea, cea mai mare parte din zona pieței Schwarzenberg de astăzi a fost ocupată de zidurile orașului Viena. După demolarea zidurilor orașului din anii 1858-1863, aceste zone au rămas disponibile pentru construcții și, similar cu impunătoarele clădiri și palate de pe Ringstrasse, au ridicate aici clădiri magnifice în a doua jumătate a sec.al 19-lea.
In 1861, împăratul Franz Joseph I a ordonat construirea monumentului Schwarzenberg pentru a comemora pe comandantul victorios în 1813 în bătălia de la Leipzig, Karl Philipp, Prințul Schwarzenberg. Statuia a fost creată de Ernst Hähnel și finalizat în octombrie 1867.
Una dintre principalele atracții a pieții este fântâna monumentală, Hochstrahlbrunnen, situată la capătul sudic al Schwarzenbergplatz. 
Numele de Hochstrahlbrunnen înseamnă fântână cu jet mare. Ea a fost construită în 1873 pentru a sărbători finalizarea sistemului de alimentare cu apă din Viena. Anton Gabrielli, șeful companiei responsabile pentru proiect a finanțat personal construirea fântânii. 
Trei sute șaizeci și cinci de jeturi mici la marginea bazinului, reprezintă fiecare zilele anului.Ele înconjoară șapte insule cu jeturi care simbolizează cele șapte zile ale săptămânii. Doăsprezece jeturi mai mari reprezintă lunile anului, alte   douăzeci și patru de jeturi reprezintă orele zilei și treizeci de alte jetiauri se referă la zilele unei luni calendaristice. Jetul central, cel mai mare, reprezintă anul. 
Fântâna este deosebit de frumoasă pe timp de noapte, atunci când este iluminată cu proiectoare, instalate pentru prima dată în 1906.
In luna august 1945, imediat după sfârșitul celui de al doilea război mondial, Armata Roșie a construit Memorialul Armatei Roșii (numit acum popular  Monumentul rusesc), în spatele fântânii Hochstahlbrunnen. Până în 1955, un tanc sovietic T-34 a fost plasat acolo, ca simbol al armatei cuceritoare. In timpul ocupației, partea de sud a pieței a fost redenumită Piața Stalin, la 12 aprilie 1946. Acest nou nume a fost oficial în vigoare până la 18 iulie 1956.
 "Haus der Industrie" (Casa Industriei), de la No. 4 Piața Stalin, a fost sediul Consiliului Aliat al celor patru puteri ocupante până în 1955.
Memorialul constă dintr-o colonada semi-circulară, de douăzeci de metri, o coloană centrală mai mare împodobită cu o statuie monumentală de doisprezece metri inalțime a unui soldat sovietic. Acesta este conceput în stilul tipic rigid și solemn, care a fost folosit în mod obișnuit de către armata sovietică. Monumentul este foarte similar cu alte monumente comemorative ridicate în momentul respectiv de către armata sovietică cuceritoare în orașe precum Berlin și Budapesta.
In 2003 și 2004, Piața Schwarzenberg a fost reproiectată de arhitectul spaniol Alfredo Arribas și echipată cu elemente de iluminat reprezentând diferite efecte de lumină. In cursul restructurării, puținele spatii verzi care au existat până atunci s-au îndepărtat, o chestiune care a provocat multe critici publice. A existat opoziție deosebit de puternică pentru înlocuirea stâlpilor de lumină subțiri, existenți din 1904, cu stâlpi și corpuri de iluminat noi care au fost percepute de către critici ca stîngace și greoaie.
Pe sub Piața Schwarzenberg a fost dirijat râul Viena și linia de metrou U4, și s-a realizat, de asemenea, locația pentru "Zwingburg", un adăpost pentru persoanele fără adăpost care s-au retras în canalizările vieneze.
Printre clădirile remarcabile din piață se pot enumera următoarele 17, privind dispre Ringstrasse și în sensul mișcării acelor de ceasrnic. Fiecare dintre ele au istorii și evoluții interesante.
1- Palatul Erzherzog Ludwig Viktor
2- Palatul Wiener von Welten
3 - Fosta Direcție de stat a companiei de căi ferate
4 - Casa Industriilor (Haus der Industrie)
5 - Clădirea ce a înlocuit fostul palat Pollak-Parnau al unui industriaș în textile
6 - Palatul Fanto - clădire a monopolului austriac de alcool
7 - Stadtkino - deființat în 2013
8 - Palais Schwarzenberg
9 - Hochstrahlbrunnen und Heldendenkmal (o fântână inaugurată în 1873 și momentul ostașilor sovitici - 17.000)
10 - Agenția pentru drepturi fundamentale
11 - Ambasada franceză (Französische Botschaft)
12 - Haus der Kaufmannschaft (casa negustorilor)
13 - Georg-Raphael-Donner-Denkmal (Monumentul lui Donner) - sculptor prolific
14 - Palatul Ofebheim
15 - Palatul Wertheim
La sud de Piața se află frumosul Palat Schwarzenberg în stil baroc, construit între anii 1697 și 1714 după un proiect Johann Lukas von Hildebrandt. Palatul este acum ocupat de un hotel și un restaurant, iar ambasada Elveției este găzduită într-una din aripile palatului. 
Atât palatul și grădinile Palatului Scharzenberg, care mărginesc grădina Belvedere, sunt închise pentru public.
Una dintre cele mai interesante clădiri din Schwarzenbergplatz este Ambasada Franței, construită între 1904 și 1912 după planurile arhitectului francez Georges Chedanne, care este mai bine cunoscut pentru proiecul său de la Galeriile Lafayette din Paris . Clădirea, concepută în stil Art Nouveau, diferită de orice altă clădire văzută în Viena. Ea a fost comparată cu o clădire orientală și condos la zvonul că francezii au folosit în mod accidental o lucrare de proiectare pentru ambasada din Istanbul.

Imagini pentru schwarzenberg denkmal wien
Schwarzenbergplaz - Schwarzenberg Denkmal
Imagine similară
Schwarzenbergplaz  - Monumentul Armatei Roșii și Hochstrahlbrunnen
Imagine similară
Schwarzenbergplaz  - Palatul Todesco


Imagine similară
Schwarzenbergplaz - Palatul Mollard Clary
Imagini pentru schwarzenbergplatz vienna
Schwarzenbergplaz - vedere spre Ringstrasse
Imagini pentru schwarzenbergplatz vienna
Schwarzenbergplaz
Imagini pentru schwarzenbergplatz vienna
Schwarzenbergplaz - Monumentul Armatei Roșii
Imagini pentru Schwarzenbergplatz - Ambasada franceză
Schwarzenbergplaz - Ambasada franceză
Imagini pentru schwarzenbergplatz vienna
Schwarzenbergplaz - Memorialul Armatei Roșii
Imagini pentru schwarzenbergplatz vienna
Schwarzenbergplaz
Imagini pentru schwarzenbergplatz vienna
Schwarzenbergplaz - Sculptură modernă
Imagini pentru schwarzenbergplatz vienna
Schwarzenbergplaz  - Palatul Erzherzog Ludwig Viktor
Imagini pentru hochstrahlbrunnen wien
Schwarzenbergplaz - Hochstrahlbrunnen
Imagini pentru schöne brunnen wien
Schwarzenbergplaz - Hochstrahlbrunnen și în spate memorialul rusesc
Imagini pentru schöne brunnen wien

Hochstrahlbrunnen - Piața Sschwarzenbergplatz  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu