miercuri, 1 februarie 2017

VIENA - MUZEUL LEOPOLD


Muzeul Leopold
Muzeu Leopold, din MuseumsQuartier, situat în apropierea Hofburg-ului, prezintă sute de capodopere ale modernismului austriac. Acestea au fost colecţionate de pasionatul iubitor de artă, Dr. Rudolf Leopold.
Rudolf Leopold (împreună cu soția sa) a reușit să strângă de-a lungul a 5 decenii peste 5000 de lucrări pentru fundația sa (estimate la 575 milioane de euro)
Muzeul Leopold este o colecţie unică de comori ale Jugendstilului vienez, ale Atelierului Vienez şi ale expresionismului. Cea mai vizitată instituție din cel mai faimos lăcaș de cultură al orașului, MuseumsQuartier, adăpostește cea mai mare colecție din lume a lucrărilor lui Egon Schiele şi capodopere ale fondatorului Secesiunii, Gustav Klimt (Moartea și viața). Cu cele 41 de lucrări transpuse pe pânză și cele 188 lucrări pe hârtie. 
In aceeaşi clădire sunt expuse lucrări fascinante de Oskar Kokoschka, Richard Gerstl, Albin Egger-Lienz, Anton Kolig, Herbert Boeckl şi Alfred Kubin.
Dincolo de acestea Muzeul Leopold prezintă piese unicat, create în Atelierul Vienez de artişti de la Josef Hofmann până la Koloman Moser, opere de artă unice ale istoriei internaționale a designului.
Arhitectura muzeului formează un contrast bizar cu ansamblul Grajdurilor Imperiale de odinioară. Se prezintă sub formă de cub din calcar cochilifer alb, scăldat în lumină. Ferestrele panoramice ale muzeului oferă o priveliște superbă asupra centrului istoric al Vienei cu Piața Maria Theresia și Hofburg. Pe lângă expoziția permanentă, în clădirea nouă din calcar cochilifer alb (suprafață expozițională de 5 400 m², pe patru etaje) sunt prezentate în permanență expoziții speciale.

Anul 1918 a fost unul nefast pentru arta austriacă: s-au stins din viață Gustav Klimt, Otto Wagner, Koloman Moser, Egon Schiele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu