vineri, 3 februarie 2017

VIENA - HOHER MARKT și ANKERUHR


Hoher Markt și Ankeruhr
Ankeruhr este un ceas frumos și, mai ales, interesant în partea de nord a centrului orașului în piața Hoher Markt care înseamnă o piață importantă (sau cea mai importantă). A fost, un timp, cea mai importantă piață din Viena.
Pe aceste locuri s-au aflat vechi clădiri oficiale romane din așezarea militară romană Vindobona. După al doilea război mondial sub piață s-au descoperit fundații ale castrului roman, unde a murit împăratul roman Marcus Aurelius în anul 180 e.N. Ruinele constituie astăzi o atracție turistică.
In muzeul, Römermuseum (Muzeul roman), din această piață, sunt expuse numeroase piese antice și se pot obține mai multe informații despre acea perioadă îndepărtată cu două milenii. In evul mediu zona era centrul burghez pentru comerțul cu textile, pește și alte produse alimentare. Dar tot aici a existat și locul de execuții prin spânzurători, cu stîlpul infamiei, casa de judecată și o capelă. De la începutul sec. al 18-lea piața a devenit locul de desfășurare al proceselor.
Cele mai splendide locuințe vechi și palate care au înconjurat piața de-a lungul timpului au fost distruse în al doilea război mondial de bombe de aviație. Din păcate, ruinele nu au fost reconstruite, dar au fost înlocuite cu clădiri funcționale și tipice ale perioadei de după război, care înconjoară acum fostul frumos loc cu vechime, Hoher Markt.
Fântâna din centrul pieței, Vermählungsbrunnen, care a fost construită de Johann Emanuel Fischer von Erlach, a fost inaugurată în stil baroc, în 1732. Mai este numită Fântâna lui Joseph, sau Fântâna nupțială și a fost inițiată de împăratul Leopold I. Se compune, în principal, din marmură și bronz și este dedicată nunții părinților lui Iisus Christos, Maria și Iosif. Statuile ce reprezintă pe Maria și pe Iosif și pe marele preot se află în centrul monumentului pe o bază și sunt înconjurate de patru îngeri. Statuile de marmură au fost realizate de către sculptorul venețian Antonio Corradini.
In piață există o foarte utilă construcție stil Art Nouveau. Este o toaletă publică, care este construită în subteran.
Dar, din fericire există un obiectiv atrăgător și special care a supraviețuit bombardamentelor războiului. Acesta este ceasul numit Ankeruhr din Viena. Acest obiectiv neobișnuit aparține stilului constructiv Art Nouveau și a fost creat de Franz von Matsch în perioada dintre anii 1911 la 1914. Mecanismul ceasului a fost opera ceasornicarului Franz Morawetz.
Ankeruhr are aprox. 10 m lățime și cca. 7 metri de înălțime. Ceasul leagă ambele părți ale clădirilor Ankerhof, clădiri ale unei societăți de asigurări numită Anker (ancoră). Diametrul ceasului in sine are aprox. 4 metri. Ca un tribut adus personalităților istorice populare există figurini ce cupru care se perindă pe un circuit circular în fața ceasului.
Fiecare oră,  de la 1 la 12, este semnalizată de o figurină care reprezintă o personalitate din istoria acestor meleaguri, începând cu Marcus Aurelius (ora 1) și continuând cu un șir în care se află Carol cel Mare, Regele Rudolf al doilea, prințul Eugeniu de Savoia, împărăteasa Maria Terezia și soțul ei și, în final, compozitorul Joseph Haydn, (ora 12). La începutul orei 12, la prânz, toate aceste figurine defilează lent, în acordurile unei muzici care se schimbă pentru fiecare. 

Imagini pentru Hoher markt
Hoher Markt și Vermählungsbrunnen
Imagine similară
Hoher Markt și Vermählungsbrunnen
Imagine similară
Hoher Markt și Vermählungsbrunnen - grup statuar central

Imagine similară
Hoher Markt  și Ankeruhr
Imagine similară
Hoher Markt  și Ankeruhr
Imagini pentru Hoher markt
Hoher Markt - ruine romane de la Vindobona
Imagini pentru Hoher markt
Hoher Markt - 1945

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu