miercuri, 8 februarie 2017

VIENA - PIAȚA FREYUNG


Piața Freyung
Freyung este o piață relative mică și alungită în centrul istoric vestic al Vienei. Numele îi provine de la numele mănăstirii Schottenstift, unde fugarii erau imuni față de jurisdicția conducătorilor Habsburgi. Din Ringstrasse, din fața Universității, se poate ajunge în această piață, pe un parcurs scurt, pe diverse străduțe aterale spre nord, adică spre orașul vechi.
Vis-a-vis de Schottenkirche - biserica mănăstirii – piața este mărginită de mai multe palate. In centrul său se află Austriabrunnen, un izvor amenajat în sec.al 19-lea.
In 1155 un grup de călugări irlandezi au fondat Schottenstift (Mânăstirea scoțiană) la cererea ducelui Henric al II-lea Jasomirgott. Mănăstirea a fost o oprire importantă pentru mulți cruciați pe drumul spre Țara Sfântă. In momentul respectiv Irlanda a fost cunoscută sub numele de "Scoția Maior", de unde și numele mănăstirii și numele cartierului, Schottenviertel.
Călugării benedictini au avut, de asemenea, o influență privind numele pieței. Acesta a fost mai întâi cunoscută sub numele de "Bei den Schotten" (la scoțieni), iar numele actual provine din vechiul cuvânt german Frey, adică liber. 
Jasomirgott a dat mănăstirii dreptul de a acorda azil persoanelor fugare de lage și care intrate erau în siguranță aici. De la acest fapt a provenit și numele locului. La sfârșitul sec.al 18-lea, împărăteasa Maria Theresia a revocat aceste drepturi.
Fântâna din centrul pieței Freyung este cunoscută sub numele de Austriabrunnen (Fântâna Austria). Fântâna a fost proiectată de sculptorul german Ludwig Schwanthaler și, în 1846,  s-au instalat aici statui plasate deasupra bazinului. Ele sunt reprezentări alegorice ale celor patru râuri principale ale imperiului habsburgic: Elba, Vistula, Dunărea și Po. Statuia din partea superioară simbolizează Austria.
Complexul Schottenstift, inclusiv biserica acestuia - Schottenkirche - a fost inițial construit între 1155 și 1200 și a fost situat chiar în afara zidurilor orașului. 
Acestei structuri romanice i-a rămas puțin din epoca romanică, deoarece  a fost reconstruită și extinsă de mai multe ori de-a lungul secolelor. Aspectul său actual baroc este rezultatul unei extinderi din sec.al 17-lea. O parte din opera de artă a mănăstirii poate fi văzută în Muzeul im Schottenstift, chiar lângă biserică. Aici se poate admira un altar din sec.al 15-lea, care a fost creat pentru Schottenkirche.
In jurul Pieșei Freyung există mai multe palate. La nr. 3 este unul dintre cele mai vechi palate din Viena, Palatul Porcia. Adiacent se află Palatul Kinsky, construit între 1713-1716 după un proiect de Johann Lukas von Hildebrandt. Vis-a-vis de Schottenkirche se înalță Palatul Harrach, construit în anul 1690. Cel mai faimos palat piață este Palatul Ferstel, construit în 1860 după un proiect al lui Heinrich von Ferstel. Este cel mai bine cunoscut sub numele de Casa Café Central, o casă populară pentru servit cafea. Este străbătut de Pasajul Freyung, un frumos tunnel cu arcade, garnisit cu magazine de cumpărături.
 Este de notat și intrarea Kunstforum, proiectată de arhitectul vienez Gustav Peichl. Este decorată cu o sferă de aur, folosit adesea de monarhia habsburgică, ca un simbol al puterii ei. Kunstforum organizează în mod regulat expoziții de artă excelente.




Piața Fryung cu Fântâna Austria și biserica în planul doi
Imagine similară

Piața Freyung și Fâtâna Austria
Imagine similară
Pasajul Fryung
Imagine similară
Pasajul Frayung
Imagini pentru freyung wien
Piața de Crăciun în Freyung
Imagine similară
Palatul Kinski din Herrengasse
Imagini pentru freyung wien
Piața Freyung - detaliu din Fântâna Austria














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu