vineri, 3 februarie 2017

VIENA - KAPUZINERGRUFT (CRIPTA CAPUCINILOR)


Cripta Capucinilor - Kapuzinergruft
Cripta Capucinilor din Viena (în germană Kapuzinergruft), cunoscută și drept Cripta Imperială (în germană Kaisergruft), este, începând cu anul 1633, principalul loc de înmormântare al dinastiei de Habsburg (împărați ai Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, ulterior împărați ai Austriei) și ai descendenților lor. Cripta a folosit acestui scop mai mult de trei secole. 
Biserica  fost construită între 1619 și 1632. O statuie dintr-o nișă de la fațadă, reprezintă pe capucinul Marco d'Aviano, legat al papei pe lângă armata lui Carol de Lorena, cel care a celebrat mesa în vârful colinei Kahlemberg în dimineața bătăliei finale contra turcilor asediatori.
Cripta se află în centrul Vienei, sub biserica și mănăstirea călugărilor capucini, în piața Neuer Markt din apropierea palatului Hofburg.
Este compusă din 10 camere tombale, interconectate prin tuneluri, construite în funcție de necesități
In criptă au fost înhumate trupurile a 142 de personalități, precum și urnele cu cenușă a altor 4 persoane din afara dinastiei, deci un total de 146 de aristocrați își au aici locul de veci. Între aceștia se numără 12 împărați și 19 împărătese și regine. Aristocrații înmormântați aici au deținut cel puțin titlul de arhiduci sau arhiducese de Habsburg. Inimile dinaștilor - 54 - se găsesc în biserica Augustilor, alipită de Hofburg și viscerele în catacombele catedralei Sântul Ștefan. Aici s-a păstrat și sarcofagul de bronz al regelui Romei, ducele de Reichstadt, fiul lui Npoleon I și al Mariei-Louisa. Rămășițele regelui Romei au transferate la Paris la 15 decembrie 1940, exact după 100 de ani de la funeraliile naționale ale tatălui său.
Un singur sarcofag din cele aflate în Cripta Caucinilor un aparține unei personalităși din familia Habsburgilor, cel al contesei Fuchs, care a crescut-o pe Maria Teresia și pentru care împărăteasa avea sentimente deosebite.
Impărăteasa Maria Teresia și soțul său Francisc de Lorena ocupă un sarcofag dublu, lucrat de Balthazar Moll, ca și sarcofagul lui Crol al VI-lea, tatăl suveranei, încoronate de busturile defuncților plasate simbolic vis-a-vis  și de un înger care cântă la trompetă pentru ziua ultimei Judecăți.
Se pot vizita 103 sarcofage și 5 urne pentru depunerea inimilor, realizate într-o varietate de stiluri, de la puritan auster până la rococo exuberant. Doar sarcofagul Francisc Iosif I este din piatră, toate celelalte sunt din metal.
Somptuosul sarcofag dublu creat pentru Maria Theresia şi pentru consortul ei, Împăratul Franz I, Stephan von Lothringen este opera lui Balthasar Ferdinand Moll.
Faţă de acesta, sicriul simplu al fiului lor, Impăratul Joseph II. formează un contrast puternic. Ultimul împărat care şi-a găsit aici locul de veci a fost Franz Joseph I. (1916). In această criptă îngrijită de călugării capucini se găsesc şi sarcofagele Împărătesei Elisabeth şi a Prinţului Moştenitor Rudolf. Între anii 1654 şi 1878 inimile Habsburgilor au fost îngropate în Cripta Inimilor (Herzgruft) din Biserica Augustinerkirche.
Prima înhumare a avut loc în anul 1633, când au fost aduse aici sarcofagele împăratului Matthias și ale soției sale, împărăteasa Anna. 
In noua criptă, amenajată în 1961, se remarcă sarcofagele Mriei-Louisa, împărăteasa francezilor, al lui Maximilian, împăratul Mexicului, al împăratului Franz Jseph, al soției sale, împărăteasa Elisabeta (Sisi), asasinată la Geneva în 1898 și al fiului lor, arhiducele Rudolf, mort la Mayerling (sinucidere).
Arhiducele Francisc FeRdinand și soția sa, arhiducesa Sophia, victimile atentatului de la Sarajevo, din 1914, nu sunt înhumați la Viena ci la castelul Artstetten, în Austria de Jos.
În 1989 a fost înmormântată aici împărăteasa Zita de Bourbon-Parma, soția ultimului împărat al Austriei, Carol I. Ultimul împărat al imperiului Austro-ungar, Carol I, a murit în 1922, bolnav de pneumonie și în sărăcie în exilul impus de Consiliul Antantei pe insula Madeira (Portugalia) unde și răposează.
Ultima înmormântare a avut loc la 12 ianuarie 2008, când a fost depus corpul neînsuflețit al lui Karl Ludwig von Habsburg, fiul cel mai tânăr al împăratului Carol I al Austriei, frate cu Otto von Habsburg.
In Cripta Capucinilor au loc înmormântări până în zilele noastre. Aici a fost îngropată în anul 1989 Zita, ultima Împărăteasă a Austriei. Şi tot aici și-a găsit locul de veci la 16 iulie 2011 primul ei fiu, fostul Prinț Moștenitor și politicianul european, Otto Habsburg, împreună cu soția lui, Regina.
Cripta a fost renovată și restaurată de mai multe ori, în 1960 având loc transferul a 26 sarcofage într-o nouă cameră tombală, an în care au început eforturile pentru eliminarea umidității.
În anul 2003 s-a făcut o remodelare a porțiunii de acces, ruta actuală a vizitatorilor ducând pe la toate sarcofagele în ordine cronologică. Tot atunci s-a introdus aer condiționat pentru controlul umidității.
De la început, până în zilele noastre, a fost îngrijită și administrată de călugării capucini.
Deși funebră și tristă Cripta Capucinilor (cripta imperială) este una dintre marile atracții turistice ale Vienei.

Imagine similară
Kapuzinerkirche
Imagini pentru Kapuzinerkirche vienna
Kapuzinenkirche
Imagini pentru kapuzinergruft vienna
Kapuzinergruft
Imagini pentru kapuzinergruft vienna
Kapuzinergruft - sarcofagul lui Carol al VI-lea
Imagini pentru kapuzinergruft vienna
Kapuzinergruft - sarcofage

Imagine similară
Kapuzinergruft - sarcofage

Imagine similară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu