vineri, 3 februarie 2017

VIENA - MUZEUL DE ISTORIE MILITARĂ


Muzeul de Istorie Militară
Muzeul de Istorie Militară din Viena, este unul din cele mai importante muzee de istorie din lume. A fost construit după planurile lui Ludwig Foerster și Theophil Hansen între anii 1850 și 1856, fiind cel mai vechi muzeu din Viena.
Planurile au prevăzut un Complex arhitectural impresionant, lung de 235 de metri, cu secțiuni transversale și cu turnuri de colț. Complexul este prevăzut și cu un segment constructiv central cu turn în secțiune pătrată, încununat cu o cupolă, cu o înălțime totală de 43 metri. Din arhitectura istorică, Theophil Hansen a ales ca model Arsenalul venețian, construit după 1104. El a împrumutat elemente de stil bizantin, adăugând câteva elemente gotice. Ceea ce într-adevăr iese în evidență și este characteristic complexului este structura din zidărie de cărămidă. Zidăria, formată din cărămizi cu două tonuri, este decorată cu ornamente din teracotă și croșete din fier forjat, iar segmentarea fațadei este realizată în piatră naturală, iar mediana este bogată în elemente decorative, cum ar fi cele trei ferestre rotunde din fața aripilor laterale. Crenelarea coadă de rândunică este întreruptă de turnulețe la axele aripilor laterale și la colțurile părții centrale a clădirii, cu sculpturi din teracotă trofeu poziționate în interiorul unor nișe.Sunt reprezentări alegorice ale virtuților militare din gresie prezentate pe fațadă. Acestea sunt create de Hans Gasser, unul dintre cei mai influenți sculptori ai epocii sale. Chiar sub ferestrele rotunde, prezențele de sex feminin (de la stânga la dreapta) reprezintă puterea, vigilența, evlavia și înțelepciunea. Lângă cele trei deschideri există patru figuri masculine, ce reprezintă curajul, loialitatea față de pavilion, sacrificiul de sine, și de informațiile militare.
Clădirea muzeului este elementul central al Arsenalului din Viena, un complex militar imens constând anterior dintr-un total de 72 de clădiri ridicate în urma revoluției 1848-1849. Arsenalul a fost cel mai mare proiect de construcție al tânărului împărat Franz Joseph I, în primii ani de domnie, și a servit pentru a consolida poziția neo-absolutistă de putere și a contracara Viena revoluționară de la 1848. Obiectivul a fost proiectat de arhitectul danez Theophil Hansen. Complexul Arsenal, cu muzeul său, a fost finalizat la 8 mai 1856 doar șase ani după începerea construcției (15 aprilie 1850), aici fiind cea mai veche clădire de muzeu - planificată și executată ca atare - în Austria. La momentul construcției sale, Arsenal a fost localizat în afara inelului exterior de fortificații. Cu toate acestea, în 1850 zona a fost încorporată în Viena.
Ideea amenajării acestui complex militar de clădiri a luat naștere în urma evenimentelor din 1848 de la Viena, când revoluționarii au jefuit vchiul Arsenal cu tot armamentul deținut și au alungat temporar trupele imperiale de la Arsenal și din Viena. Experiența înspăimântătoare din timpul revoluției a condos la planul de construirea unei baze strategic avantajoase, poziționată atunci în afara limitelor orașului, pentru a se putea combate eventuale alte tulburări ale populației. De la începerea lucrărilor  și până la terminarea lor s-au scurs numai șapte ani. Din 1856, Arsenalul a cuprins atelierele de producerea armamentului pentru armată, depozitele pentru material de război, cazărmi și un muzeu propriu.
Clădirea muzeului se află în centrul Arsenalului și este o capodoperă arhitectonică ce a cuprins peste 177 de milioane de cărămizi. Prin colecția de peste 1.2 milioane de exponate pe care o deține, este unul dintre cele mai inseminate muzee de istorie militară din lume. Complexul noului Arsenal a uimit nu numai prin arhitectura sa bizantină, maură, gotică, elemente baroce recente, dar și prin funcția sa muzeală.
Inventarul istoric din depozit a fost separat și ordonat pentru prima oară, după criterii muzeale până în 1872. Deja în 1869, înainte ca lucrările de amenajare să fie terminate, s-a deschis Muzeul imperial al armelor.
In afară de colecțiile de arme, s-a deschis în vestibulul muzeului o sală fastuoasă a comandanților de armate imperiale, sală ce cuprinde 56 de statui de marmură. Sala Gloriei, de la etajul întâi impresionează prin aranjamentul artistic și prin frescele de pe pereți și de pe tavan. Ele reprezintă cele mai importante momente din istoria militară a Austriei. Amenajarea inițială a muzeului. ca o colecție de arme și trofee provenite din arsenalul Curții imperiale a fost terminată în 1888, până atunci acele exponate aflându-se la Kunsthistorishes Museum. Din acel moment viitorul Muzeu al Istoriei Militare era destinat să păstreze exclusiv trecutul armatei începând cu Războiul de 30 de ani (1618-1648) până la revoluția din 1848. Inventarul de exponate s-a îmbogățit prin donații ale unităților militare prin achiziții din bugetul consiliului de administrație, sub președenția prințului moștenitor Rudolf (cel care s-a sinucis la Mayerling). La 25 mai 1891 împăratul Franz Joseph a inaugurat noul Muzeu Imperial al Armatei din Arsenal. 
Primul Război Mondial a adus sporirea semnificativă a colecțiilor cu exponate autentice din timpul luptelor, de pe fronturi. După redeschiderea sa în 1921, muzeul s-a dedicat mai mult prezentării muzeografice a Primului Război Mondial. Odată cu anexarea Austriei de către Reichul  german. în 1938, expozițiile muzeului militar au fost manipulate pentru a servi propagandei naziste.
Complexul Arsenal și colecțiile muzeale au avut de suferit mult în ultimii ani ai celui de al Doilea Război Mondial după bombardamente și jafuri. Muzeul a putut fi redeschis cu noi exponate, în 1955.
Astăzi este un muzeu modern, organizat tematic. In interiorul său sunt expuse aproape exclusiv piese originale de o inegalabilă valoare istoric-militară. Colecțiile au fost sporite cu exponate din timpul Primei Republici (1918-1934) și din al Doilea Război Mondial, astfel că s-a extins perioada sa de cuprindere.
Istoria marinei  militare imperiale (Kaiserliche und Konigliche Kriegsmarine) ocupă un loc de cinste în muzeu într-o sală proprie.
Obiectele prezentate amintesc atât de victoriile armatei imperiale, cât și de înfrângeri, sau de momente punctuale precum atentatul de la Sarajevo contra Arhiducelui Franz Ferdinand. In muzeu se păstrează Graf und Stift, automobilul în care au fost împușcați prințul moștenitor al Austro-Ungariei și soția sa, precum și veșminte cu urme de sânge și de gloanțe. Muzeul este bogat în uniforme militare din diverse epoci, păstrând și echipamente militare imperiale bogate în decorațiuni. Domină exponatele pur militare autentice și distructive cu care s-a scris istorie și suferință, inclusiv aviaone și tractorul "Ost" cu ajutorul căruia s-a transportat tezaurul artistic austriac în minele de la Altaussee. Fiecare exponat aflat în patrimoniul muzeului este interesant pentru vizitatori, chiar pentru cei mai puțin avizați.
Secțiunile muzeului dezvăluie istoria imperiului Habsburgic de la sfârșitul sec.al 16-lea până în 1918, dar și soarta Austriei după abolirea monarhiei, până în 1945. Expozițiile permanente din Muzeul de Istorie Militară sunt:
-Războiul de 30 de ani
-Al doilea asediu al turcilor asupra Vienei
-Printul Eugen de Savoia și Maria Teresia
-Războaiele Napoleoniene
-Franz Joseph
-Primul Razboi Mondial
-Forța Navală
-Republica și dictatura

Muzeul de Istorie Militară se află pe Arsenal Objekt nr. 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu